Intervju – Goran Draganić >

Ukidanje po svaku cenu

Treba reći da je ponuda B92 za prelazak na nepostojeći kanal bila potkrepljena finansijskom ponudom koja je bila mnogo vrednija od sadašnjeg ugovora. Odbijanje takve ponude dokaz je da je reč o odbrani principa slobodnog novinarstva i odbrani ugleda brenda "Utiska nedelje", koji je Olja Bećković izgradila i sačuvala

Kada je pre dve nedelje najavljeno ukidanje "Utiska nedelje", producentska kuća TV Mreža koja stoji iza ove emisije pozvala se na ugovor sa Televizijom B92. Prema svemu onom što je dospelo u javnost, činilo se da je emitovanje "Utiska" osigurano do marta 2015. i, u tom kontekstu, sve je bilo spremno za početak nove sezone. A onda je 26. septembra saopšteno da – do daljnjeg – nema ništa od ove najuticajnije političke govorne emisije.

"Poslednje saopštenje B92 da se emitovanje emisije ‘Utisak nedelje’ prolongira do daljnjeg, za mene kao pravnog zastupnika Olje Bećković predstavlja samo još jedan korak u nizu nezakonitog i neodgovornog ponašanja menadžmenta B92, ne samo prema Olji Bećković kao autorki emisije već i prema celokupnoj srpskoj javnosti", kaže za "Vreme" advokat Goran Draganić. "Veoma čudan i nesvakidašnji način mena-džmenta B92 bio je i na samom startu jesenje sezone: samo nekoliko dana pre početka emitovanja već zakazanog "Utisak nedelje", poslali su na potpis novi ugovor u kojem se, jednom "malom" izmenom u odnosu na važeći ugovor, određuje prelazak emisije na nepostojeći kablovski informativni kanal. Pokušaj da se javnosti objasni da je to legitiman cilj i interes jedne komercijalne televizije ima samo jednu manu – za sve u ovoj zemlji važi pravilo poštovanje zakona i postojećih ugovora!"

"VREME": Kakva je bila vaša pozicija u pregovorima sa poslovodstvom B92?

GORAN DRAGANIĆ: Od samog starta razgovora sa menadžmentom B92 bili smo veoma jasni: Olja Bećković neće preći na nepostojeći Info kanal, neće raskidati važeći ugovor koji ima, pa samim tim i neće pristati na ultimatum i ucenu B92.

Šta vam je na to rečeno?

Odgovor menadžmenta B92 na takav čvrst stav bio je veoma jasan. Bez uvijanja i okolišanja saopštili su da onda nema "Utiska nedelje". Od samog početka B92 je ultimativnim zahtevom pokušao da natera Olju Bećković da raskine važeći i potpiše novi ugovor, da sa nacionalne frekvencije pređe na kablovski kanal koji praktično ne postoji, nema program, nema koncepciju, nema budžet, nema marketing i, još jedan mali detalj, nema gledanost. Prihvatanje takve sulude ponude bila bi najveća degradacija i samouništenje emisije koja se gradila preko dvadeset godina.

Da li je taj novi ugovor menjao i finansijski aranžman?

Istine radi, treba reći da je ponuda B92 za prelazak na nepostojeći kanal bila potkrepljena finansijskom ponudom koja je bila mnogo vrednija od sadašnjeg ugovora. Odbijanje takve ponude dokaz je da je reč o odbrani principa slobodnog novinarstva, odbrani ugleda brenda "Utiska nedelje", koji je Olja Bećković izgradila i sačuvala. Ovakvim izričitim stavom potpuno je jasno da su netačne tvrdnje iz pojedinih medija da se radi o uceni autorke emisije, odnosno njenim navodnim novim finansijskim zahtevima. To je palo u vodu.

Kako je nakon ovog odbijanja reagovalo poslovodstvo B92?

Više puta sam zvanično obaveštavao menadžment B92 da poštuju i izvršavaju obaveze iz važećeg ugovora; kao i da je odlaganje i ne emitovanje "Utiska nedelje" protivno ugovoru i da nanosi ozbiljnu kako materijalnu tako i nematerijalnu štetu emisiji i samoj autorki. Nažalost, svojim ponašanjem i odlukama, menadžment B92 ozbiljno je poljuljao ugled jedne medijske kuće koja je svoj imidž gradila u vremenu demokratskog sazrevanja Srbije. Dali smo sve od sebe da dođemo do ozbiljnog i razumnog rešenja ove veoma specifične situacije. U prilog tome govori i činjenica da smo predložili da potpišemo protokol o dobrim namerama kojim bi se preciziralo da se, kada se steknu svi ozbiljni uslovi po pitanju izgradnje info kanala, tu premeste sve značajne emisije sa B92 uključujući i "Utisak nedelje". U tom slučaju, Olja Bećković je spremna da pređe na taj kanal sa svojom emisijom, a do tada i po potpisivanju novog ugovora, nastavilo bi se sa emitovanjem "Utiska" na B92. Odbijanje B92 da prihvati ovakav razuman uslov, potvrdilo je naša strahovanja da kod njih postoji samo jedna opcija, a to je raskid postojećeg ugovora, po bilo koju cenu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST