foto: fonet / ap
TRENUTAK PRED FIZIČKI SUKOB: Zastava »Velike Albanije«, srpski i albanski fudbaleri

Skandal – Fudbalska utakmica Srbija - Albanija >

Ima li pilota u VIP loži

Veću bizarnost teško je zamisliti: osam dana pred dolazak u Beograd albanskog premijera Edija Rame - prvu posetu ovog ranga iz Tirane nakon šezdeset i osam godina – i dva dana pred vojnu paradu na kojoj će prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin, mali helikopter na daljinsko upravljanje sa zakačenom zastavom „Velike Albanije" i portretima Ise Boljetinija (istaknutog gerilca Prizrenske lige) i Ismaila Kemalija (predsednika prve privremene vlade Albanije) preleteo je preko stadiona Partizana, što je prouzrokovalo prekid meča drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine između Srbije i Albanije

Veću bizarnost teško je zamisliti: osam dana pred dolazak u Beograd albanskog premijera Edija Rame - prvu posetu ovog ranga iz Tirane nakon šezdeset i osam godina – i dva dana pred vojnu paradu na kojoj će prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin, mali helikopter na daljinsko upravljanje sa zakačenom zastavom „Velike Albanije" i portretima Ise Boljetinija (istaknutog gerilca Prizrenske lige) i Ismaila Kemalija (predsednika prve privremene vlade Albanije) preleteo je preko stadiona Partizana, što je prouzrokovalo prekid meča drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine između Srbije i Albanije.

Usledilo je, kako su mediji izvestili pozivajući se na neformalne izvore, hapšenje brata albanskog premijera Edija Rame - Olsi Rame - u VIP loži stadiona Partizana jer je kod njega, kako je 14. oktobra kasno uveče navedeno, pronađen daljinski upravljač kojim je upravljao „bespilotnom letelicom".

Ovaj neverovatan i nezabeležen događaj obeležio je početak kvalifikacija na još gori način od onog pre četiri godine u italijanskom gradu Đenovi kada je Ivan Bogdanov sekao kleštima ogradu na stadionu. Sada je, kako stvari stoje, posetilac iz VIP salona sa američkim pasošem napravio metež. Prve vesti su govorile da je letelica poletela sa prostora obližnje crkve u Humskoj ulici, a da je brat premijera Albanije Olsi Rama upravljao sa svog mesta na stadionu. Inače, utakmici je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Počelo je tako što se oko četrdesetog minuta prvog poluvremena uznemirila publika, da bi se kasnije video i uzrok: mali helikopter na daljinsko upravljanje kružio je iznad stadiona sa opisanom zastavom okačenom o konopce. Kada je igrač Srbije Stefan Mitrović dohvatio zastavu i smotao je, pritrčali su mu igrači Albanije pokušavajući da mu je otmu. Nastao je sukob koji nije mogao da se vidi do kraja jer kamere nisu zumirale taj deo stadiona. Uglavnom, videli su se ljudi kako utrčavaju na teren, zatim gužva i tuča, odnosno kako neki od tih huligana napadaju albanske igrače. Tu se – kako se vidi na jednom snimku - našao i već pomenuti Bogdanov.

Ipak, ono što je ovaj događaj razlikovao od nekih ranijih sukoba na fudbalskim utakmicama jeste to što se sve brzo odigralo i što je meč ekspresno prekinut.

Neverovatno je, naime, da se sve to dogodi u nekoliko minuta jer, bez obzira na to što se radi o utakmici Srbije i Albanije, neredi se dešavaju i nije čest slučaj da se utakmica prekine. Na primer, prethodne nedelje je u kvalifikacijama odigrana utakmica između Rumunije i Mađarske u Bukureštu koja je pretvorena u ratnu zonu, pa je, opet, kako-tako okončana.

Uglavnom, albanski fudbaleri su otišli u svlačionicu iz koje se nisu vratili i meč je prekinut. Kako se saznaje, izjavili su da su zabrinuti za sopstvenu bezbednost i uprkos tome što su, prema rečima srpskih fudbalskih zvaničnika, predstavnici UEFA i sudije bili za to da se utakmica nastavi. Pominje se i da je kao opcija razmatrano da se isprazne tribine stadiona...

Da bizarnostima ne bude kraj, pobrinuo se i izvesni Igror Mikić, radikal iz Žarkova: ne jednom, već dva puta je uleteo ispred kamere RTS-a, dok je reporter ove kuće razgovarao sa bivšim reprezentativcem Ivicom Kraljem i vređao premijera Srbije; isto pogrdno skandiranje čulo se u tom trenutku i sa tribina.

Ovakav rasplet, bez obzira na srpski huliganski CV, veoma je čudan jer je i UEFA mogla da zna da je utakmica između Srbije i Albanije visokog rizika, a mogao je da bude izbegnut kao što je slučaj sa Španijom i Gibraltarom, na primer.

Kakvo god bilo razrešenje ove situacije, ostaće još jedan mučan utisak – i to ne samo kada je reč o fudbalu. Pogotovo ako je incident izazvao brat premijera Albanije neverovatno glupim potezom čiji je cilj valjda mogao da bude izbacivanje Srbije iz borbe za odlazak na EP.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST