Katastrofalni zemljotres u Nepalu, usred tamošnje turističke sezone koja podrazumeva i veliki broj alpinista na u kampovima i na liticama Himalaja, aktuelizovao je pitanje kako se u takvim situacijama komunicira. Odnosno, kako da se raspitate da li su vaši državljani, prijatelji i poznanici bezbedni od lavina i odrona.

Pre pet godina Mont Everest je dobio 3G mobilnu mrežu, što je omogućilo onima koji se tamo penju da relativno jeftino i lako održavaju kontakt sa svetom, pa i da koriste društvene mreže (Instagram posebno). Tada se smatralo da je to veliki korak napred u odnosu na satelitske telefone koji su se do tada koristili, a bili su skupi i često beskorisni. Međutim, tokom katastrofa mobilne mreže mogu da imaju ozbiljne prekide, višečasovne pa i višednevne, što znači da i u "komfornim bespućima" (poput baznih logora) morate da koristite satelitsku telefoniju. Isto važi i za moreplovce, kao i za ekspedicije po slabo naseljenim predelima, džunglama, pustinjama, tundrama.

Najnoviji most između mobilnog i satelitskog telefona zove se SatSleeve, i u pitanju je okvir u koji možete da smestite svoj mobilni telefon pa da imate satelitski prijem. Prodaje ga kompanija Turaja (Thuraya), koja nema globalnu pokrivenost, odnosno nema signal u obe Amerike i na sredinama okeana. U okvir je za sada moguće smestiti samo ajfon i samsungove telefone od S3 do S5 serije. Kada to uradite, sve funkcije telefona, pre svega govor i SMS poruke, možete koristiti i preko satelita. Uređaj ima sopstvenu bateriju, mikrofon i zvučnik, kao i sim karticu, jer se taj servis posebno plaća. Cene se kreću od pola dolara do dva dolara po minutu razgovora u zavisnosti od paketa koji ste uzeli.

Uređaj nije jeftin, košta od 500 do 800 dolara i kada na to dodate minimalni trošak od 40 do 50 dolara mesečno, jasno je da to nije nešto što se ima "zlu ne trebalo". Ali, od iznajmljivanja takvih uređaja onima koji su se zaputili u neku nedođiju mogao bi se napraviti mali biznis. Za sličan novac moguće je nabaviti i hot spot ruter, koji kreira vajerles mrežu za pet uređaja koji se vezuju za satelite iz sistema Iridijum, jedinog koji premrežuje celu planetu.

Satelitski telefoni su po ceni i kvalitetu komunikacije tamo gde je GSM telefonija bila pre petnaestak godina. Moguće je pozivati i razmenjivati tekstualne poruke i mejlove, ali je surfovanje internetom prilično sporo, a pritom preskupo. Ali nije nemoguće, što nam govori da bi stvari mogle da se kreću u tom pravcu i da bi jednoga dana mobilne i satelitske mreže mogle ozbiljnije da se preklope, ukidajući mesta bez prijema makar za situacije kada ne pitate šta košta. Kada se neko vaš nađe u haosu kakav je ovih dana na Nepalu, jasno je zašto se o komunikaciji razmišlja i pre nego što kupite šator ili cipele za penjanje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST