iz ličnog ugla >

Sadržaj možete naći svugde, mi ga pretvaramo u iskustvo

"U doba izobilja sadržaja vrijede malo drugačija ekonomska pravila. Sadržaj postaje onoliko bitan koliko ima značenja, koliko vrijednog iskustva donosi. Sadržaj i iskustvo koje nudi Weekend Media Festival pokriva vjerojatno najuzbudljiviji dio ekonomije danas"

Proizvođačima sadržaja ovih dana ne ide najbolje. Uz nekoliko časnih iznimki, svaki dan možemo pratiti njihove teškoće. Najzvučnije ime je svakako Tejlor Svift, koja je nedavno ušla u rat s Epl mjuzikom, iako je njena karijera trenutno u mnogo boljem stanju od ostalih. U novinarstvu je ekonomsko stanje sve lošije već godinama. Ekonomska logika je jednostavna: sadržaj je postao sve dostupniji, ponuda je značajno porasla, cijena sadržaja je pala. Mnogi koji stvaraju sadržaj često to rade potpuno besplatno. Oni koji od sadržaja žive, dobili su nelojalnu konkurenciju.

nikola vrdoljak

Ako je sadržaj kralj, kako često znamo reći, onda je to jako siromašan kralj. Danas vladaju platforme. Spotify, Netflix, Google i Facebook samo su neki od mnogih servisa koji posreduju između onih koji konzumiraju i stvaraju sadržaj. I postali su nevjerojatno moćni. Gugl i Fejsbuk su, bar što se marketinga tiče, izdavači kao i svaka medijska kuća. Ali, za razliku od medijskih kuća, oni ne plaćaju sadržaj, a imaju ga u nevjerojatnim količinama, toliko velikim da se cijelo tržište oglašavanja urušilo i teško pogodilo medije. S druge strane, platforme su omogućile nikad preciznije oglašavanje i pristup oglašavanju za sve koji to žele, pa i najmanje tvrtke.

Sve je na Jutjubu, što će nam festival?

Zaključak je da je sadržaj danas dostupniji nego ikada. Sve što želite možete pronaći na Jutjubu ili Guglu. Ne znate ispeći jaja, odete na Jutjub. Ne znate popraviti prozor, Jutjub. Bomba, Jutjub. Aplikacija, Jutjub. Tvrtka, Jutjub. Država, Jutjub. Isto je i s govorima dobrih predavača. Sve je dostupno. Ako želite, danas se možete educirati bolje nego ikad.

Kad vidimo kako je znanje lako dostupno, pitamo se kako napraviti festival koji počiva na sadržaju? Isto pitanje postavljaju svi proizvođači sadržaja. Glazbenici su masovno prionuli koncertima, jer se CD-ovi više gotovo i ne kupuju, zbog čega su im prihodi značajno pali. Iako su svi i dalje dolazili do svih pjesama preko torenta, na koncerte se i dalje išlo. I to više nego ikada, suprotno očekivanjima.

Što se dogodilo? Veliki broj ljudi koji nikada ne bi kupili CD nekog banda za koji prije nisu čuli, sad su bili spremni poslušati ga, vezali su se uz glazbu i bili su spremni doći na koncert. Dostupnost je dovela do dosega, doseg do povezanosti i tako do dolaska na koncert, iako je koncert nudio istu glazbu kao i slušanje u dnevnoj sobi. Ali, koncert je, kako mnogi kažu, nezaboravno iskustvo. Shvatili smo da u doba izobilja sadržaja vrijede i malo drugačija ekonomska pravila. Sadržaj postaje onoliko bitan koliko ima značenja, koliko mi vrijednog iskustva donosi.

Kulisa i networking obogaćenog sadržaja

Weekend Media Festival kao svoj proizvod nudi iskustvo. Puno iskustvo sastoji se od obogaćenog sadržaja. Dovodimo vrhunske govornike iz svijeta i najbolje domaće paneliste koji raspravljaju teme o temama koje vas zanimaju i o kojima ne možete čuti baš svugdje. Osim na Jutjubu. Ali na Jutjubu ne možete dobiti ono čime obogaćujemo taj sadržaj kako bi postao iskustvo. Povezivanje (networking) s ljudima iz branše iz cijele regije, zabava na nizu partija tijekom festivala, ambijent prekrasnog Rovinja koji daje fantastičnu kulisu te mogućnost da sve teme koje ste čuli odmah prodiskutirate sa samim predavačima i pretvorite u posao.

Sadržaj i iskustvo koje nudimo pokrivaju vjerojatno najuzbudljiviji dio ekonomije danas. Prije nekoliko dana u ovom istom listu Ana Anđelić, koja će također gostovati ove godine u Rovinju, definira taj prostor kao "presjek biznisa, kreativnosti i tehnologije". Naš prijateljski festival iz Montreala s kojim nas je spojio Bane Brkljač, naš dugogodišnji partner, zove to područje C2 (creativity&commerce).

London, Njujork, San Francisko i mnogi drugi globalni gradovi pokušavaju taj presjek dovesti kod sebe, zajedno s ljudima koji ga čine, u mnoge nove rastuće kvartove.

Mi taj presjek zovemo Weekend Media Festival.

Autor je direktor programa 8. Weekend Media Festivala, partner u digitalnoj agenciji 404.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST