Kompanija Epl do petka treba da pokaže da li je veća od zakona i morala. Pored toga što je najveća kompanija na svetu i ima više keša od američke države. Upravo ta država, tačnije savezno tužilaštvo SAD, naložila je Eplu, i to sudski, da omogući pristup mobilnom telefonu Sajeda Faruka, teroriste koji je prošlog decembra sa suprugom u San Bernardinu u Kaliforniji izveo napad u kome je ubijeno 14 ljudi, dok je njih 22 ranjeno.

Faruk je koristio službeni ajfon 5c i tužilaštvo veruje da bi u njemu mogli da pronađu mnoge podatke koji bi otkrili sa kime je ubica sve komunicirao neposredno pre zločina. Dakle, da li je deo organizovane terorističke mreže kako se sumnja. Dosta podataka izvukli su sa ajklauda, gde se pravi rezervna kopija podataka sa telefona. Problem je što Faruk očito nije uradio bekap izvesno vreme pre zločina pa istražitelji veruju da bi podaci iz samog uređaja mogli da budu presudni. Problem je što telefon ima šifru i mogle bi da prođu godine pre nego što kompjuter uspe da je otključa. Alternativa je da Epl prepravi operativni sistem i omogući ulazak u telefon na "mala vrata" (backdoor). Kompanija je to odbila, pa je tužilac pribegao sudskom nalogu najvišeg stepena koji postoji u pravnom sistemu zemlje.

Prvi čovek Epla Tim Kuk jasno je poručio da oni neće popustiti i u tome ima podršku velikog broja ljudi iz struke. Tim Kuk kaže da Epl osuđuje svako nasilje, ali da bi otvaranje prolaza u uređaj (što bi tehnički mogli da izvedu) stvorilo opasan presedan. Najpre, to više ne bi bio siguran uređaj te bi i teroristi i kriminalci to mogli da iskoriste. Poverenje kupaca bilo bi kudikamo manje ako bi znali da kupuju aparat za koji postoji kalauz. A mnogi advokati mogli bi od sada sudski da traže ulazak u telefone, recimo u brakorazvodnim parnicama, kako bi za svoje klijente izvukli više. Pozivajući se upravo na ovaj presedan.

S druge strane, mnogi upiru prstom u Epl nazivajući ih zaštitnicima terorista. Pre svega porodice žrtava. Priključio im se isprva i predsednički kandidat Donald Tramp, poručivši da će ako ne budu poštovali sudski nalog, prestati da koristi ajfon u korist samsunga. Onda se malo povukao po ovom pitanju.

I dok se američko tužilaštvo kune da je reč o usamljenom slučaju i da neće tražiti sistematski pristup drugim aparatima, Epl poručuje da to niko ne može da garantuje i da nema te brave koja može da zaštiti od provalnika, najbolje je da vrata ne postoje. A to znači da vašim podacima ne može da pristupi niko osim vas, pa ni sam Epl. Ako nešto zabrljate, vaš problem, zato postoje mnogi načini da podatke kopirate na rezervnu lokaciju (pomenuti ajklaud). Sem kada to ne želite, kao u ovom slučaju.

U memorandumu o privatnosti Tim Kuk poručuje da kada se odreknete svojih podataka u korist "besplatnih" servisa na internetu, vi više niste korisnik, vi ste proizvod. Epl je zainteresovan samo za vaše pare i zato svoje servise i aparate naplaćuje skupo, ali vam u privatnost ne dira, ko god da ste. Ako pristanu ili budu prisiljeni na kompromis, teško da će moći da zadrže takve cene. U tome je crv.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST