foto: tanjug

Klasična predizborna kampanja sa TV spotovima i predstavljanjima još nije počela, pa se za sada stranke dovijaju kako da osvoje pažnju medija

Poplave su ovog proleća privremeno smanjile predizborne aktivnosti u Srbiji. Premijer je najavio pauzu u kampanji SNS-a dok u zemlji traje vanredna situacija.

Međutim, daleko od toga da je politička borba prestala.

Počelo je sve sa predajom potpisa građana za stranačke liste. Postao je običaj da se tom prilikom napravi mali performans, kada aktivisti stranke, po pravilu omladina, u rukama nose kutije sa potpisima. Tada sve liči na "Slagalicu", jer se na nizu kutija ispišu stranački izborni slogani. SNS je bio najbrži pred RIK-om, socijalisti su morali da skupljaju dvaput, a televizijom su paradirali nasmejani kandidati.

Klasična kampanja, sa TV spotovima i predstavljanjima, još nije počela, pa se za sada stranke dovijaju kako da osvoje pažnju medija.

SNS-u je najlakše. Poplave su dale priliku premijeru da obiđe ugrožene i poplavljene i pokaže kako je uvek uz narod. U nekoliko navrata, držao je govor po kiši kao 2014. odbijajući da stane pod kišobran. Ako kisnu birači, može i premijer! Nije bilo pretnji saradnicima zbog zvonjave mobilnih telefona, govorilo se o uspesima Vlade u sanaciji posledica poplava od pre dve godine i polemisalo se sa kritičarima iz opozicije. Dežurni krivac za medije ispao je Velja Ilić, koji je smušeno objašnjavao nemoć čoveka pred Prirodom, ili Bogom, ili Vučićem, kako god hoćete. Veoma često su mi naši političari delovali poput personala u nekoj osnovnoj školi. Velja bi mu tu došao kao veroučitelj.

Premijer, naprotiv, deluje kao ozbiljan nastavnik geografije, jer dosledno koristi nastavna pomagala i nastavna sredstva. Nema veze što mi ne možemo da razaznamo detalje na karti Srbije, al’ sve verujemo. Uz to, on nam je razredni starešina koji može da vas pohvali ili ukori i piše neopravdane časove.

Može da prozove i prestolonaslednika jer "Genije" ne plaća struju i duguje navodno 70.000 evra. A stiže familija iz Velike Britanije, kud baš sad.

Ministar Vulin u kožnom kompletu tu mu dođe kao nastavnik fizičkog. On je gotovo potpuno batalio slikanje na granicama, jer je izbeglička kriza došla u veoma ružnu i konačnu fazu. Slike iz kampova u Grčkoj i Makedoniji su užasne, a očajnici se u pokušajima da ilegalno pređu granice dave u nabujalim rekama.

Balkanska ruta je zatvorena, izbeglice više nisu tema.

Profesorski trio Tadić–Jovanović–Čanak nastupa zajedno, ali predavanja su uglavnom eks katedra. ‘Oće malo glava da padne, kad krene obnavljanje poznatog gradiva. Za sada je jedina predizborna aktivnost bila nastup na Happy televiziji kod Milomira Marića.

Radikali u medijima uvek imaju prolaz, jer su redovna tema zbog izručenja Hagu i izricanja presude Šešelju. On se specijalizovao u paljenju zastava NATO-a, SAD ili Hrvatske, već po potrebi. Slučajnost ili trend, ne znam, ali isti mladi aktivista što je predavao radikalske potpise za RIK postao je službeni palilac neprijateljskih zastava. Majstor ima opremu, spreman upaljač i pažljivo prati dok zastava plamti. Perspektivan momak, nema šta.

Koalicija DSS-a i Dveri je izdržala ozbiljne napade vladajuće koalicije i odgovarajućih medija. Podmetanja je bilo i na društvenim mrežama kada je pušten navodni promo-spot o bračnim odnosima u tradicionalnoj porodici u kojoj žena ugađa Njegovom veličanstvu Mužu. Valjda je zato gospođa Rašković-Ivić posavetovala birače da isključe televizor i uključe mozak. U paraleli sa školskim osobljem, ova koalicija mu dođe kao kombinacija školskog psihologa i saveta roditelja.

Posebno je zanimljivo kod Ivice i Palme. U selima oko Jagodine kampanja je uveliko u toku, kažu izlaznost 100%, nema nevažećih listića. Ovaj podatak je valjda bitan zbog starosti izbornog tela, lošeg vida i ruke koja drhti. O pismenosti nemam pouzdane podatke. Iako bi moja prva asocijacija bila nastavnik muzičkog, zbog onog Betovena i Šopena, Palma je ipak nastavnik za izborni predmet-čuvari tradicije.

Ivica je ipak posebna priča. Diplomatija trenutno pauzira, a da citiram izjavu Predraga Markovića, potpredsednika stranke: "zamislite koliki bi tek diplomata bio Dačić da bolje zna engleski!" Dakle, Ivica Dačić nastavnik drugog jezika, strogo fakultativno – u školama na Novom Beogradu to znači izbor ruski ili nemački. Tako nam je i u diplomatiji.

Pošto je PUPS otišao sa Vučićem, sada Krkobabić solo otvara po jednu poštu nedeljno. Ekskluzivne reportaže idu kod Žike u "Šarenici". Neki dan otvorili u Zaklopači, folklor, pogača i so, pevačka grupa i deca koja kažu da su srećna jer roditelji "sada mogu da plate rate za ekskurziju odmah tu". Praktično, nema šta.

Poseban test prijateljstva Srba i Rusa bila je meteorološka prognoza ili tačnije dve prognoze – srpska i ruska, od kojih je ova druga predviđala potop biblijskih razmera. Na sreću, braća Rusi su za sada omanuli – pa pretekosmo.

Poplave smo nekako preživeli, ukinuta je vanredna situacija, sada treba preživeti predizbornu kampanju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST