foto: m. milenković

Pokazalo se da TV stanice i informativne redakcije imaju favorite među analitičarima, pa ste retko u studiju mogli da čujete disonantne tonove

Upravo završena izborna noć donela je mnogo uzbuđenja. Jednu mlaku i bezidejnu kampanju pred izbore, u kojima se već unapred znao pobednik, smenila je dramatična noć u kojoj su se brojali glasovi. Rezultate već znate, ali dok smo sedeli ispred televizora i menjali kanale, mogli smo svašta da vidimo i čujemo.

BROJKE I SLOVA (ANALITIČARI I STATISTIČARI): Sve velike TV stanice, ali i kablovski kanal N1, danima su najavljivali svoje specijalne emisije poput novogodišnjih programa. Ko su šmekeri u studiju, ko su lepote devojke, ko nam radi statistiku i ko ima najpametnije analitičare u gostima. Tako je već unapred stvorena atmosfera da ćete upravo na tom kanalu prvi čuti izborne rezultate. Kada je izborna noć počela, pokazalo se da ovaj koncept gotovo po pravilu izgleda užasno dosadno. Red ćeretanja uz mudrovanja iz malog mozga, pa red uključenja u avetinjski prazne izborne štabove, pa brojke o izlaznosti uz večitu srpsku dilemu: da li je izlaznost veća kad pada kiša ili sija sunce? Da ne bi "bugarskog vozića" i vranjske berze glasova, atmosfera ko na slavi pre čorbe.

Kuriozitet iz izbornog štaba. Znaju novinari da je kod radikala najbolje pečenje, kod Ivice muzika, ali simpatična je bila zbunjenost novinarke Radio Beograda koja je bila iznenađena činjenicom da je izborni štab pokreta "Dosta je bilo" smešten u kafiću i prvi put u istoriji parlamentarizma – novinari su sami plaćali piće za šankom! Drugi kuriozitet je iz izbornog štaba DSS–Dveri, gde su pred obraćanje lidera prvo molili RTS da se direktno uključi u konferenciju.

Pokazalo se takođe da TV stanice i informativne redakcije imaju favorite među analitičarima, pa ste retko u studiju mogli da čujete disonantne tonove.

Hit TV programa bili su hologramski prikazani rezultati izbora, kada su počeli da pristižu procenti. Tako je Ivana na B92 preskakala kolone i tabele, a rezultate ste mogli da merite po stasu voditeljke – SPS do kolena, SNS do struka, DS bogami jedva iznad štikli!

Neobjašnjiv mi je i gaf na RTS-u gde je neko odlučio da stranke pri prikazivanju rezultata označava samo bojom – pa ajd’ sad ti provali jel svetloplavi ili Radule (koji je bio oranž i poslednji na spisku) prelaze cenzus.

Cirkus je nastao kada su reči zamenile brojke.

Da li je ikome palo na pamet da je prosečnom gledaocu gotovo nemoguća misija da istovremeno percipira rezultate koje su objavljivali: RIK, CESID, IPSOS, CRTA i bar još tri izborna štaba (SNS, SPS i DS). Ako sad ovaj spisak pomnožite sa dva ili tri u Vojvodini, jer ste imali rezultate sa izbora na tri nivoa vlasti, onda je to neverovatna kakofonija brojki – izborni Matrix.

Mnogi voditelji konstantno su pravili grešku kada su prezentovani rezultati – jer nisu pravili razliku između broja (procenta) obrađenih biračkih mesta i biračkih listića. RIK broji listiće i prvi put se oglašava kada obradi 30 odsto listića, zato kasni, naročito kada su mnoge stranke na ivici cenzusa. Nervoza raste. Privatnici statističari ovu noć shvataju kao noć kada treba da dokažu svoju stručnost i preciznost, kao preporuku za buduće poslove za različite klijente.

Ove godine, CESID je nastupio najambicioznije, sarađujući sa B92 – ali je napravio grešku, jer je u želji da bude prvi po svaku cenu prerano kukuriknuo. Niko od gledalaca nije obraćao pažnju na ograde koje su iznesene – da su prvi rezultati iz uzorka iz Šumadije, da nema velikih urbanih celina sa velikim brojem birača, pa su prvi rezultati bili umnogome različiti od RIK-ovih. Posle CESID grbav.

IPSOS i CRTA su se pokazali kao precizniji i pouzdaniji, pa simbolično možemo reći da je CESID ispod CRTE i IPSOSA.

Paradoks izborne noći na televiziji je šou koji je počeo kada su se završile TV emisije. Oko ponoći su B92 i Prva praktično stali, RTS i Pink su terali nešto duže sa vestima, ali zaključeno je da moramo sačekati konačne rezultate RIK-a, plus glasove iz dijaspore, zatvorâ i sa Kosova. Biće frka u pet deka, što bi rekli Bosanci.

Opozicija je tek tada imala šou sa posetom RIK-u, strahujući od manipulacija.

Tenzija je ubrzo pala, premijer je imao ekstremno sedativan govor nakon pobede i ekstremno nervozan govor sutradan. Zlobnici kažu da je nezadovoljan što će imati nešto manji broj mandata, ali garantovanu skupštinsku većinu. Ne znam zašto je premijer ljut, možda je loše spavao.

IZBORI NA NET-UWEB TV: BLIC TV je napravio ozbiljan iskorak praveći TV program u izbornoj noći, možda najkvalitetniji od ponuđenih. Olja Bećković i Miša Stoiljković potpuno su parirali konkurenciji, a ovaj eksperiment je značajan jer će možda ohrabriti nastavak produkcije video-materijala za WEB portale. Ovim je srušen monopol emitera, a pokazalo se da BLIC može da ponudi ozbiljniji WEB TV sadržaj od intervjua sa starletama. Jedan sasvim nov kanal komunikacije je širom otvoren.

IZBORNA SUBVERZIJA: Apsolutni hit ovih izbora je Ljubiša Preletačević Beli sa grupom građana "Samo jako" iz Mladenovca. Ovaj student FMK sa ortacima se super zezao parodirajući izborne kampanje naših političara na lokalnom nivou. Bio je bahat, glup, demagog i davao je neverovatna obećanja građanima. Međutim, Beli je ostvario odličan izborni rezultat i postao druga politička snaga posle SNS-a u Mladenovcu. Ovakvo zezanje pokušao je Igor Brakus kada se kandidovao na prošlim izborima za gradonačelnika Beograda. U Mladenovcu, koji je manja sredina, znaju Belog, i njegove roditelje, pa glasao narod za one koje poznaje. Beli je obećavao da će od lokalnog jezera da napravi more sipajući tone soli, da će propala Keramika Mladenovac opet da izvozi lavaboe za Ameriku, ljubio jagnjiće, jahao belog konja, ušao u narod. Sada je situacija potpuno drugačija.

Što bi rekli klinci iz Jaserštajna u reklami: Počelo je kao zezanje! Sad mora ozbiljno. Beli može da pokaže kako je potpuno drugačiji od onih koje je parodirao ili će postati žrtva sopstvene parodije, ako se utopi u političku žabokrečinu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST