foto: tanjug
PREDIZBORNO PRIJATELJSTVO: A. Vučić i G. Šreder

Pozdravi i čestitke >

Miris pobede

Pojedini krugovi na Zapadu obradovali su se Vučićevom izbornom uspehu više nego sam Vučić

Sudeći prema reakcijama iz zapadnih prestonica na rezultate izbora u Srbiji, postoji duboko nerazumevanje političke situacije u Srbiji u vezi sa upravo završenim izborima. Iako se u kampanji najviše pričalo o životnom standardu, zapošljavanju, platama i penzijama, iz nekog razloga, stvoren je utisak da se u Srbiji vodi odsudna bitka između Istoka i Zapada i da je ishod neizvestan. Gotovo svi izveštaji vodećih zapadnih medija istakli su u prvi plan da su pobedu odnele proreformske i proevropske snage na čelu sa Aleksandrom Vučićem, pa su stoga i poruke zvaničnika bile u istom tonu, prepune floskula o evropskoj perspektivi i predstojećim reformama. Delegacija OEBS-a je saopštila da je glasanje bilo mirno i dobro organizovano.

Prvu čestitku je, putem svog Tviter naloga, poslao austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc i to ćirilicom, na čistom srpskom jeziku, još u nedelju uveče, dok su se glasovi još prebrojavali. "Čestitam mom prijatelju na izbornoj pobedi i nadam se brzom napretku Srbije na putu za EU", poručio je Kurc, na šta je Vučić zahvalio dvojezično, na nemačkom i srpskom.

Odmah potom, Kurcu se pridružio i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, takođe preko Tvitera, a sutradan ujutru i zvanično, putem zajedničkog saopštenja sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini. "Srpski građani dali su snažnu podršku strateškom cilju da Srbija uđe u EU i poverili pobedničkoj Srpskoj naprednoj stranci i premijeru Aleksandru Vučiću ogromnu odgovornost... Ubeđeni smo da će Srbija na temelju dosadašnjeg napretka sa obnovljenom snagom za reforme, pogotovo u oblasti vladavine prava i da će nastaviti učešće u dijalogu sa Prištinom", naveli su oni, a Mogerini je u ponedeljak po podne telefonom i lično čestitala pobedniku. I ostale čestitke bile su u istom tonu.

Možda najslikovitija anegdota iz izborne noći je ona o Dejvidu Mekalisteru, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju i bliskom partijskom drugu nemačke kancelarke Angele Merkel, koji se u izbornoj noći iznebuha pojavio u štabu SNS-a. "Došao sam da se osvedočim kako izgleda pobeda", rekao je Mekalister novinarima, verovatno pod utiskom preliminarnih CESID-ovih rezultata koji su u tim satima najavljivali Vučićev trijumf. Posle su mediji javili da je bio začuđen što Vučić, koji je verovatno imao tačnije informacije, ne deli njegovo raspoloženje. "Nikada nisam video da čovek osvoji pedeset odsto glasova i da sedi sam u kancelariji i čita neke papire", navodno je rekao Mekalister i dodao da je to "baš neobično".

Ovde čovek ne može da se ne seti pukovnika Kilgora, lika iz filma Apokalipsa sada, koga glumi Robert Duval. "Obožavam miris napalma ujutru", kaže Kilgor dok šeta po zgarištu opustošenog vijetnamskog sela. "Miriše na pobedu."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST