Intervju – Blagoja Slabev, generalni direktor kompanije Somboled >

Inovativni lider na tržištu

"Potvrdu kvaliteta somborske mlekare svakako predstavljaju i brojni sertifikati kvaliteta, među kojima je najznačajniji HASAP, koji je svetski priznat važan pokazatelj kvaliteta proizvoda. Odnedavno posedujemo i Halal sertifikat, koji nam otvara dodatne mogućnosti za izvoz na Bliski istok"

"Somboled je jedna od najvećih mlekara u Srbiji, sa tradicijom dužom od 80 godina. Ipak, ulazak u Lactalis grupu predstavlja prekretnicu u razvoju Somboleda, koji je od lokalne mlekare postao deo najveće svetske mlečne grupacije", kaže Blagoja Slabev, generalni direktor Somboleda, na pitanje šta je Lactalis dobio kupovinom Somboleda 2007, a šta su dobili Dukat i Somboled.

"Ova akvizicija značajna je ne samo za Somboled, već i za razvoj domaćeg tržišta i privrede u celini. U proteklih deset godina, u unapređenje somborske mlekare uloženo je 36,8 miliona evra, dok se gotovo milion evra svake godine investira u razvoj domaće sirovine. Zahvaljujući svemu pomenutom, Somboled danas uživa snažniju i stabilniju poziciju na domaćem, ali i na stranim tržištima na koja izvozi svoje proizvode.

Investicije u primarnu proizvodnju omogućile su nam da unapredimo kvalitet sirovog mleka na farmama sa kojima sarađujemo, a samim tim i kvalitet gotovih proizvoda. Naš primarni cilj je da potrošačima obezbedimo kvalitetne ukusne i zdrave proizvode, a Lactalis grupa kao jedan od lidera u globalnoj mlečnoj industriji predstavlja pravog saveznika na tom putu, imajući u vidu da je Grupa prvenstveno proizvodno orijentisana i kvalitet proizvoda je zaista prioritet broj jedan.

Lactalis grupa je porodična kompanija, poznata po tome što poštuje i neguje lokalne gastronomske specifičnosti zemalja u kojima posluje, ali istovremeno je okrenuta i praćenju trendova u industriji i podsticanju inovacija u svakoj članici Grupe. Tako smo zahvaljujući investiciji Grupe danas u mogućnosti da proizvodimo President Krem kajmak, tradicionalni srpski proizvod na koji smo naročito ponosni i za koji smo dobili prestižno priznanje ‘Najbolja inovacija’ na globalnom tržištu Lactalis grupe. Kao deo Lactalis grupe, ne samo da smo proširili svoj asortiman i ponudili potrošačima iz Srbije svetski poznate brendove mlečnih proizvoda, već smo dobili i priliku da tradicionalne domaće mlečne proizvode plasiramo širom sveta i time pokažemo potencijal Srbije u prehrambenoj proizvodnji, a ujedno i predstavimo svetu srpsko gastronomsko nasleđe.

Takođe, bogato iskustvo Lactalis grupe u proizvodnji, znanje i ekspertiza omogućili su nam da dodatno unapredimo i osavremenimo proizvodne procese, kontrolu kvaliteta, kao i rad na kvalitetu sirovine. Treninzi, edukacije, razmene kadrova i obuke za zaposlene na kojima se razmenjuju iskustva sa brojnih tržišta na kojima Lactalis posluje samo su neki od vidova stručne podrške Grupe. Imajući u vidu da svako od tržišta nosi svoje osobenosti, imamo neprocenjivu mogućnost da se upoznamo sa drugačijim metodama u svim oblastima poslovanja.

Jugoistočna Evropa je veoma značajna kada je reč o konzumaciji mlečnih proizvoda i mlečnoj industriji, i zahvaljujući Somboledu, Lactalis grupa je u mogućnosti da razvija svoju aktivnost i u ovoj značajnoj regiji."

"VREME": Jedna ste od retkih kompanija u Srbiji koja zadovoljava kriterijume neophodne za izvoz u EU. Koliko proizvodnje somborske mlekare ide u izvoz?

BLAGOJA SLABEV: Imajući u vidu naš prioritet da održavamo najviši nivo kvaliteta sirovine i da kontinuirano ulažemo u njegovo unapređenje, ponosni smo što možemo da kažemo da je udeo sirovog mleka sa farmi sa kojima sarađujemo, a koji ispunjava izuzetno stroge kriterijume EU, u stalnom porastu. To je rezultat zajedničkog rada Somboleda kao kompanije i više od 1250 farmera sa kojima sarađujemo. Bilo da su u pitanju komercijalne farme ili mala porodična gazdinstva, ulažemo poseban napor da izgradimo ne samo profesionalni, već prijateljski i partnerski odnos sa proizvođačima, tako da možemo da se pouzdamo jedni u druge i stvorimo atmosferu u kojoj ćemo zajednički napredovati i ostvarivati još bolje rezultate.

Od 70.000 tona mleka, koliko se na godišnjem nivou preradi u Somboledu, 14.000 tona se izveze. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da su naš višegodišnji rad i ulaganja u somborsku mlekaru rezultirali time da smo danas u mogućnosti da stanemo rame uz rame sa evropskim mlekarama i da naši proizvodi budu konkurentni na tom velikom i zahtevnom tržištu. Pored Evropske unije, Somboled već dugi niz godina izvozi i na druga tržišta. Domaći proizvodi kao što su President Somborska, President Mladi sir, President Krem kajmak i drugi prisutni su i poznati na tržištu zemalja iz regiona, ali i u Rusiji, Kazahstanu, Dubaiju i Australiji. Rusija je, osim EU, veoma veliko i izazovno tržište i drago nam je da su naši proizvodi našli put i do ruskih potrošača.

Potvrdu kvaliteta somborske mlekare svakako predstavljaju i brojni sertifikati kvaliteta, među kojima je najznačajniji HASAP, koji je svetski priznat značajni pokazatelj kvaliteta proizvoda. Odnedavno posedujemo i Halal sertifikat, koji nam otvara dodatne mogućnosti za izvoz na Bliski istok.

Po čemu su tržište Srbije i navike kupaca slični zapadnim tržištima na kojima Lactalis posluje, a po čemu su različiti?

Lactalis grupa nastoji da očuva posebnosti i tradicionalne ukuse na svakom tržištu na kome posluje, imajući u vidu da su mlečni proizvodi važan deo različitih gastronomskih kultura. Tako su u Italiji na prvom mestu mocarela i maskarpone, u Francuskoj kamember i bri, dok su u Srbiji to beli sirevi i kajmak. Srbija je veoma ponosna na svoje gastronomsko nasleđe, pa se uglavnom i konzumiraju tradicionalni proizvodi sa naših prostora. Mleko i jogurt čine čak 90 odsto udela na tržištu, dok su u kategoriji sira dominantni beli sirevi sa preko 70 odsto udela na tržištu sira. U Evropi sirevi generalno zauzimaju mnogo veći segment, a popularniji su žuti, tvrdi i sirevi sa plemenitom plesni. Takođe, evropska tržišta odlikuje i veći broj takozvanih funkcionalnih proizvoda poput mleka obogaćenog proteinima ili omega masnim kiselinama, jogurta ili maslaca sa ukusima, dok su u Srbiji još uvek najtraženiji tradicionalniji ukusi i bazični proizvodi.

Iako se domaće tržište prvenstveno zasniva na tradicionalnim i lokalnim ukusima, kao kompanija koja posluje u okviru vodeće svetske grupacije u segmentu mlečnih proizvoda, Somboled nastoji da zadrži poziciju inovacionog lidera razvijajući nove kategorije proizvoda, ali i da potrošačima ponudi široku paletu proizvoda drugih zemalja, i to prvenstveno francuskih i italijanskih sireva koji svakako spadaju u najpoznatije u Evropi. Naravno, akcenat nam je svakako na lokalnim ukusima, poput mladog kajmaka i belog sira, pa su tako poslednjih godina razvijeni President Mladi sir i President Krem kajmak, pored već čuvene President Somborske, koja se u somborskoj mlekari proizvodi već više od 40 godina. Široka mreža Grupe omogućava nam da sa ponosom promovišemo ovaj deo srpske tradicije ne samo u Evropi već i na udaljenim tržištima.

Koji su to brendovi Lactalisa najpopularniji u Srbiji i zbog čega?

Proizvodni asortiman Somboleda plasira se pod kapom međunarodno poznatih brendova President, Dukat i Galbani. President je globalno najsnažniji brend Lactalis grupe u svetu, naročito u domenu sireva. Poslovna filozofija ove vodeće svetske robne marke zasniva se na prihvatanju, očuvanju i razvoju tradicionalnih ukusa u skladu sa navikama i tradicijama lokalnih tržišta. U Srbiji se pod President brendom plasiraju sirevi, maslac i pavlaka za kuvanje. President je ujedno i lider u kategoriji sira na domaćem tržištu i na tu činjenicu smo posebno ponosni jer smo se time pridružili čitavom nizu zemalja u kojima je ovaj brend postao sinonim za sir vrhunskog kvaliteta i ukusa. Dukat je regionalno poznat brend svežih mlečnih proizvoda, prvenstveno mleka i jogurta, dok je Galbani italijanska robna marka sireva broj jedan i ujedno najprodavanija marka italijanskih sireva u svetu.

Celokupan proizvodni asortiman Somboleda proizvodi se od najkvalitetnijeg mleka sa domaćih farmi u našem proizvodnom pogonu u Somboru, na šta smo veoma ponosni. Od konkretnih proizvoda, izdvojio bih President Somborsku, čija tradicija je duga preko 40 godina i koja je apsolutni lider u kategoriji feta-sira u Srbiji, kao i Dukatos jogurte grčkog tipa, čijim novim ukusima se potrošači raduju svake sezone. Osim pomenutih brendova, Somboled u Srbiju donosi i ekskluzivne mlečne proizvode brendova Parmalat i Societe Roquefort, kao i druge proizvode brenda President proizvedene u Lactalisovim fabrikama širom Evrope.

Kako ocenjujete poslovne rezultate Lactalisa u Srbiji u 2015? I hoće li biti nekih inovacija iz somborske mlekare u narednom periodu?

Zahvaljujući kontinuiranim investicijama Lactalis grupe u razvoj poslovanja u Srbiji, Somboled je danas jedna od najsavremenijih mlečnih kompanija u regionu, kao i u ovom delu Evrope. Stabilnu poziciju na domaćem tržištu osigurali smo investicijama u domaću sirovinu i prateću infrastrukturu, ali i u neprekidan razvoj inovativnih mlečnih proizvoda vrhunskog kvaliteta. Budući da je 2015. godina bila godina investicija za Lactalis, zadržali smo pozitivan trend prodaje i proizvodnje, a svakako je izvoz u velikoj meri doprineo uspešnom poslovanju kompanije u prethodnoj godini. U tekućoj godini ćemo nastaviti da ulažemo u sve aspekte poslovanja, od domaće proizvodnje do izvoza, naravno, uvek sa fokusom na inovacije.

Što se tiče noviteta somborske mlekare, već nekoliko puta smo opravdali reputaciju inovatora na tržištu mlečnih proizvoda Srbije i želja nam je da taj pravac i zadržimo. Dugoročni cilj Lactalis grupe i Somboleda je da nastavi da ulaže kako u razvoj srpske proizvodnje mleka tako i u razvoj naše mlekare i samog tržišta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

"Ekonomski barometar" je redovni podlistak nedeljnika "Vreme", izlazi svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, uređuju: Aleksandar Aleksić i Radmilo Marković.

Podlistak u PDF-u