Ekonomski barometar (maj 2016.) >

Poslovne vesti

DHL:
Priznanje za Darka Babića

Darko Babić, direktor kompanije DHL International Beograd d.o.o. ovogodišnji je dobitnik nagrade "Brand Leader Award" u oblasti transporta i logistike. Prestižno priznanje direktoru kompanije DHL International Beograd, Darku Babiću, dodeljeno je na Biznis konferenciji "Transport i logistika Jugoistočne Evrope – TIL 2016" koja je održana 14. aprila u Beogradu. Uz izraze zahvalnosti organizatorima, Darko Babić, direktor kompanije DHL International Beograd, istakao je da nagrada "Brand Leader Award" predstavlja značajno priznanje ali istovremeno i izazov za kontinuirano unapređenje nivoa usluga i odnosa sa klijentima kompanije DHL.


Atlantic grupa:
154 miliona evra prihoda u Q1

Atlantic grupa je u prvom tromesečju 2016. ostvarila 154 miliona evra prihoda od prodaje, što je u nivou prihoda ostvarenih u istom periodu prošle godine. Dobit pre kamata i poreza (EBIT) manja je za 5,1 odsto, najviše zbog ulaganja vezanih uz pokretanje vlastite distribucije u Nemačkoj i Austriji kao i nepovoljnog kretanja kursa stranih valuta, i iznosi 9,3 miliona evra. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi šest miliona evra i veća je za 1,6 odsto u odnosu na prvo tromesečje 2015. Od važnih poslovnih događanja u prva tri meseca ističe se dovršavanje priprema za širenje poslovanja u Nemačkoj i Austriji, gde je Atlantic grupa krajem 2015. osnovala vlastite distributivne kompanije s namerom značajnijeg ulistavanja odabranog asortimana vlastitih brendova kod ključnih kupaca na ovim tržištima.


Visa:
Elektronska plaćanja povećavaju BDP

Krajem aprila, Visa Inc. objavila je rezultate nove studije Moody’s Analytics 2016 koja obuhvata analizu uticaja elektronskih plaćanja na ekonomski rast 70 zemalja u periodu od 2011. do 2015. godine. Studija koju je naručila kompanija Visa pokazuje da je upotreba elektronskih načina plaćanja među kojima su kreditne, debitne i pripejd kartice uvećala BDP analiziranih ekonomija za 296 milijardi dolara, dok je potrošnja roba i usluga u domaćinstvima rasla, u proseku, za 0,18 procenata godišnje. Takođe, ekonomisti Moody’sa procenjuju da je povećana učestalost elektronskih plaćanja uticala i na kreiranje oko 2,6 miliona novih radnih mesta godišnje, tokom proteklih pet godina. Sedamdeset zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem čine skoro 95 odsto svetskog BDP-a. Kada je reč o Srbiji, povećana upotreba elektronskih načina plaćanja obezbedila je uvećanje BDP-a naše zemlje za 230 miliona dolara, dok je potrošnja roba i usluga u domaćinstvima povećavana za prosečno 0,19 procenata godišnje. Doprinos povećane upotrebe kartica ogleda se i u 2939 radnih mesta u Srbiji godišnje, u periodu od 2011. do 2015. godine.


Komercijalna banka:
Subvencionisani poljoprivredni krediti

Na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. godini, Komercijalna banka je počela sa prijemom zahteva za subvencionisane kredite. Krediti se odobravaju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, a namenjeni su registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u aktivnom statusu. Krediti se odobravaju u dinarima, bez valutne klauzule, uz fiksnu kamatnu stopu od 3 odsto na godišnjem nivou. Rok otplate za ove kredite je do tri godine, uz mogućnost korišćenja grejs perioda do godinu dana. Namena kredita obuhvata razvoj stočarstva i nabavku hrane za životinje, razvoj povrtarstva, voćarstva, vinogradarstva i cvećarstva, kao i ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu. Maksimalan iznos kredita je pet miliona dinara za fizička lica, preduzetnike i pravna lica, odnosno 15 miliona dinara za zemljoradničke zadruge.


Hemofarm:
Priznanje Ministarstva rada

Kompanija Hemofarm dobitnik je Nacionalnog priznanja "28 april" za predanost vrednostima bezbednosti i zdravlja na radu i širenju kulture prevencije. Ovo je druga godina zaredom da Hemofarm dobija priznanje za brigu o 2600 zaposlenih u jednoj od najosetljivijih i najzahtevnijih industrija. Na svečanosti u Ateljeu 212, Uprava za bezbednost i zaštitu na radu dodelila je priznanja pravnim licima, preduzetnicima i pojedincima povodom 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu. Generalni direktor Hemofarma Ronald Seeliger istakao je da ova kompanija svake godine u edukaciju iz ove oblasti uloži više od 300 hiljada evra i da se svaki evro isplati.


Nelt:
Sporazum sa Fakultetom za mašinstvo i građevinarstvo

Kompanija Nelt potpisala je Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Fakultetom za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. U cilju približavanja teorije i prakse Sporazum treba da doprinese primeni razvijenih naprednih tehnoloških rešenja u studentskoj praksi i usmeravanju studenata ka savremenim biznis modelima. Ovom prilikom je održano predavanje predstavnika kompanije Nelt i Banim reklame, koja je od prošle godine pridružena Nelt grupi, a potpisivanju Sporazuma prisustvovali su osnivači i direktori Nelta, Nebojša Šaponjić i Ranko Sočanac.


Generali:
Novi proizvod životnog osiguranja

Generali Osiguranje Srbija razvilo je inovativan i jedinstven proizvod na našem tržištu koji kombinuje klasičan vid životnog osiguranja sa ulaganjem u investicione fondove, tzv. "unit-linked proizvod". Generali Mozaik namenjen je klijentima koji žele dugoročno da štede i obezbede finansijsku sigurnost za svoje najmilije, ali i da aktivno investiraju na tržištu kapitala tako što će upravljanje imovinom prepustiti finansijskim stručnjacima. Predsednik Izvršnog odbora i generalni direktor Generali Osiguranja Srbija, Dragan Filipović je tim povodom izjavio: "Poslovi životnog osiguranja povezani sa investicionim jedinicama znatno su se povećali tokom poslednjih nekoliko godina u zemljama Evropske unije. Izmenama zakona o osiguranju omogućeno je uvođenje ovakvih proizvoda i na tržište Srbije. Ipak, za širi potencijal razvoja unit-linked proizvoda, potrebna je i promena druge zakonske regulative u domenu proširenja slobodnog prostora za ulaganje i upravljanje sredstvima, a samim tim i veću ponudu fondova."


TITAN Cementara Kosjerić:
Proslava 40 godina postojanja

Početkom aprila, TITAN Cementara Kosjerić obeležila je 40 godina iskustva, tradicije i znanja, čime je, iako najmlađa među cementarama, potvrdila svoju lidersku poziciju, saopšteno je iz kompanije. Cementara je danas ekonomski, ekološki i društveno najodgovorniji proizvođač građevinskih materijala, a samo u protekloj deceniji uložila je više od 60 miliona evra u poslovanje. Sa današnjim proizvodnim kapacitetom od oko 750.000 tona cementa godišnje, Titan pokriva značajne delove Srbije i Crne Gore, vodeći računa o ispunjenju najviših standarda u oblasti upravljanja kvalitetom, zaštiti životne sredine i bezbednosti i zdravlja na radu. Samo u poslednjoj deceniji TCK je u ove oblasti, ali i u optimizaciju procesa rada i povećanje kapaciteta, uložila oko 60 miliona evra. Kompanija je u 2015. godini dostigla gotovo tri godine bez povrede na radu, dok finansijska podrška lokalnoj zajednici premašuje iznos od 15 miliona evra, navodi se u saopštenju.


Vojvođanska banka:
Lider u kastodi uslugama

Prema specijalizovanoj US publikaciji "Global Custodian Magazine" (www.globalcustodian.com), Vojvođanska banka je u 2015. godini proglašena za najbolju banku u kastodi uslugama u Srbiji. "Global kastodijan magazin" je vodeći svetski časopis, koji na globalnom nivou prati poslovanje sa hartijama od vrednosti. Predmet evaluacije bile su domaće banke (banke Agenti) kroz kvalitet kastodi usluga koje pružaju inostranim finansijskim institucijama. Ovaj rezultat ostvaren je na osnovu anketiranja u kojem su profesionalni klijenti ocenili kvalitet usluga, sigurnost, efikasnost i profesionalnost banke prilikom pružanja kastodi usluga. "Izuzetno smo ponosni na činjenicu da već četvrtu godinu zaredom držimo lidersku poziciju na polju kastodi usluga. Odlični odnosi sa klijentima, moderan sistem za izvršavanje usluga, kao i efikasnost u pružanju kastodi usluga značajno su doprineli ovom uspehu. U cilju pružanja što boljih usluga sa hartijama od vrednosti, nastavićemo da unapređujemo poslovanje i gradimo čvrste odnose sa klijentima, kako bi Vojvođanska banka zadržala vodeću poziciju u ovoj oblasti", izjavio je Xenofon Damaskos, član Izvršnog odbora Vojvođanske banke. Kastodi usluge su usluge čuvanja i administriranja hartija od vrednosti i sa tim povezanim novčanim sredstvima, zatim usluge naplate prihoda od hartija od vrednosti i kompleksne korporativne usluge koje proističu iz vlasništva nad domaćim ili stranim hartijama od vrednosti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Vip:
Prihodi veći za 21 odsto

Tokom prvog kvartala 2016. godine kompanija Vip mobile je ostvarila prihod od 6,2 milijarde dinara, što je 21,5 odsto više u odnosu na 2015. godinu, a dobit pre kamate, amortizacije i poreza (EBITDA) zabeležila je rast od 22 odsto, do sume od jedne milijarde dinara, i jedno i drugo po uporedivoj osnovi. Na kraju marta, Vip je imao više od dva miliona korisnika i udeo na tržištu od 22,6 odsto. Iz kompanije je saopšteno da će do kraja 2016. godine brzom Vip 4G mrežom biti pokriveno 75 odsto stanovništva Srbije, uključujući sva mesta sa preko 10.000 stanovnika.