Odelo možda ne čini čoveka, ali će u bliskoj budućnosti činiti štošta što čoveku bude padalo na pamet. Koliko već za nekoliko meseci, sudeći po najavama kompanija Levi Štraus i Gugl. Ova dva giganta (svaki u svom domenu) prošlog petka su najavili da će se za nekih godinu dana na tržištu pojaviti "pametna" džins jakna. Ona će imati utkana vlakna koja "prepoznaju" pokrete koje pravi onaj koji jaknu nosi, a komande će se davati i pomoću posebne manžetne. Sve što je potrebno jeste da se na jaknu priključi mobilni telefon, koji se povezuje kada ga stavite u džep i potom obrađuje informacije koje mu jakna pribavlja.

U reklami na Levisovom sajtu prikazuje se biciklista koji vozi kroz grad, a jakna ga preko slušalice obaveštava gde treba da skrene, šta mu se nalazi u blizini, pa i ko ga upravo zove na mobilni (šef, a naš delija junački odbija poziv iako njegov šef verovatno zna da je mogao komotno i bezbedno da se javi). Zapravo je ceo projekat Džakuard (Jacquard, udruženi Gugl i Levis) prvenstveno usmeren ka biciklistima budući da su njihovi pokreti limitirani, a pažnja mora da im bude usredsređena na vožnju. Vozač sam određuje koji pokret će pokrenuti određenu komandu, tako što ih predefiniše, a jakna mu omogućuje pristup svim komunikacionim aplikacijama. Inženjeri upozoravaju da pre pranja iz jakne izvadite telefon i skinete manžetne, prva verzija nije vodootporna, izgleda.

Najvažnija promena koju nosiva tehnologija donosi je što isključuje potrebu za gledanje u ekran. Za sada se informacije dobijaju zvučno, preko slušalice, ali nije nemoguće da će u nekim budućim varijantama sama odeća davati neke odgovore. Kao i da će se senzori preneti i na pantalone, suknje, cipele, sa najrazličitijim mogućnostima za komunikaciju, signalima i upozorenjima, ali to ostavljamo svačijoj mašti na volju. Nekome će ideja kako da prekrštanjem nogu pošalje i-mejl doneti milione.

Nosiva tehnologija deo je trenda da se sve što nas okružuje poveže internetom (Internet of things) s tim da pomenuta jakna pre zamenjuje tastaturu, miša i ekran, nego što šalje neke informacije o sebi. Nema informacija ni da li reaguje na znojenje ili kišu, dim cigareta (ako to na Zapadu još postoji), ali za sada je najavljena samo beta verzija, ko zna šta će se još promeniti u narednih godinu dana.

Mnogo je važnije da li nas jakna čuva od prebrze i rizične vožnje. Poput "pametne haube", koju je Gugl takođe najavio za svoja samoupravljačka (samoupravljajuća) vozila. Plan je da se hauba prekrije materijalom sposobnim da "prilepi" osobu s kojom se automobil sudario sprečavajući je tako da padne pod točkove.

Ili svetla za bicikl, kad smo već kod biciklista, koje je napravila kompanija Si sens (See Sense). Ovo svetlo, krcato elektronikom i senzorima, skenira okolinu kojom vozite i pojačava svetlosni signal kada se nađete na raskrsnici, da vas bolje obeleži. Za slučaj da padnete, svetlo šalje poruku gde se nalazite (GPS) i doziva pomoć. Ali najzanimljivije je što svetlo registruje truckanja tokom vožnje, upoređuje sa prethodnim iskustvom na istom mestu i obaveštava koga treba da je neka ulica u lošem stanju ili da bi na njoj uskoro mogla da nastane rupa. Sve to radi komunicirajući sa vašim mobilnim telefonom koji se, naravno, nalazi u pametnoj jakni.

Uživajte u vožnji dok ovi dodaci, kojima cene još nisu obznanjene, ne postanu obavezni.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST