U moru aplikacija za pronalaženje partnera Tinder je jedna od najpopularnijih. Da biste se prijavili, potrebno je da imate Fejsbuk nalog, android ili epl mobilni telefon i želju za avanturom. Tinder je takozvana svajp aplikacija, radi po principu "brisanja" prstom nalevo ili nadesno po ekranu. Zapravo, nudi vam binarni izbor, sviđa mi se ili mi se ne sviđa, mada su sada uveli i opciju mnogo mi se sviđa. Dakle, prijavite se, Tinder prepozna vašu lokaciju, izaberete šta vas zanima (žene, muškarci, kosa, oči...) i pojavi se čitav niz mogućnosti, a na vama je da pokretom prsta izaberete šta vam se dopada. Sve dok neka od priželjkivanih osoba ne izabere vas. Onda možete da stupite u kontakt, pa dokle stignete.

Za dve godine postojanja, dakle već 2014, Tinder je nabacio milijardu "brisanja" dnevno i 12 miliona kontakata. Što je bio znak da bi svoj odnos sa korisnicima mogao da digne na viši nivo. Politički.

Negde pre godinu dana Tinder je počeo da nudi i ankete druge vrste, koje uglavnom zahtevaju zauzimanje političkih stavova, nadajući se da će otkriti šta misle mladi birači (85 odsto korisnika ima između 18 i 34 godine). Politički izbori nude se po istom principu kao i partneri, samo treba pokretom prsta odabrati jeste li ili niste za nešto. Posebno se zahuktalo sa Bregzitom u Britaniji, a sigurno će tako biti i na predsedničkim izborima u SAD.

To što Tinder sriče, Pi glas (Pi VOTE) uveliko je pročitao. To je aplikacija namenjena korisnicima epl telefona koja vam nudi da se pozicionirate u društvu. Svakodnevno možete da iznesete svoje stavove na aktuelne teme koje Pi vout nudi. Izbor je takođe binaran, za ili protiv, s tim da Pi vout vaš izbor upisuje u bazu sa stavovima ostalih korisnika tako da smesta vidite kakvi su trendovi. Koliko mladih je za nešto ili nije, koliko ukupne populacije, anketa je neprekidna, rezultati trenutni.

Pomenuti Bregzit značajno je podigao popularnost ovim aplikacijama, a mogle bi da postanu najvažnije sredstvo za politički marketing. Potrebno je privoleti određeni broj ljudi da redovno odgovara, dakle svakodnevno, stratifikovati ih prema zanimanjima, navikama, mestu življenja (što će automatski da obavi Fejsbuk) i u svakom trenutku znamo kako nacija diše, bez potrebe da šaljemo anketare na ulicu i čekamo da se unesu podaci. I još su ankete preciznije i verodostojnije.

Nije teško rešiti ni pitanje motiva. Dovoljno je da korisnik aplikacije ima neku privilegiju u društvu, kao popust koji dobijate u samoposluzi ako imate BusPlus karticu. Ako redovno popunjavate ankete, popust se drži ili povećava, sve zavisi od vaše ažurnosti i iskrenosti. A to utvrđuje algoritam.

Uvek možete da promenite mišljenje, ohrabruju vas aplikacije poručujući da vas iznošenje trenutnog stava ništa ne košta. Dugoročne posledice su već drugo pitanje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST