foto: victoria group
SPREMNO ZA IZVOZ: Puniona suncokretovog ulja Iskon

Poljoprivreda >

Ulje iz Srbije na trpezi kineskog potrošača

U današnjim uslovima hiperkonkurencije, za svaki proizvod je izazov da nađe svoje mesto i na domaćem i na stranom tržištu. Početkom godine Iskon suncokretovo ulje kompanije Victoria Oil iz Šida našlo se na kineskom tržištu. Kako domaći proizvodi savladavaju ovolike razdaljine

Proboj na kinesko tržište je najaktuelnija vest iz Victoria Oila, koja posluje pod okriljem Victoria grupe. Uz prvu isporuku jestivog suncokretovog ulja koje se u našoj zemlji plasira pod brendom Iskon, isporučen je i prvi kontingent sirovog sojinog ulja. Da nije mali zadatak realizovati transport ove vrste proizvoda na udaljeno tržište kakvo je Kina, potvrdili su nam u ovoj kompaniji, ali i istakli da je uz novoosvojena tržišta njihov primarni fokus ipak region.

"Iako naša uljara stalno širi tržišta na kojima je prisutna, najveći izvoz realizujemo u zemljama u neposrednom okruženju, kao i u Austriji, Slovačkoj, Sloveniji, Grčkoj i Albaniji. Izvoz čini više od polovine ukupne proizvodnje. Uz činjenicu da dominantno prerađujemo suncokret sa srpskih njiva a zatim ga prodajemo u inostranstvu kao gotov ili polugotov proizvod, to Victoria Oil svrstava u red najvećih pojedinačnih neto izvoznika u Srbiji", kaže Nikola Vujačić, izvršni direktor i direktor operacija u Victoria grupi.

Prošle godine je u ovoj uljari od proizvedenog rafinisanog ulja flaširano čak 73 miliona litara pod brendom Iskon i privatnim robnim markama poznatih trgovačkih lanaca. Vujačić napominje da je, uz tradicionalno odličan plasman rafinisanog suncokretovog i ulja od repice, poslednjih godina izuzetno značajan postao suncokretov lecitin. Konditorska industrija ima sve veće potrebe za ovim proizvodom, tako da u ovom trenutku tražnja prevazilazi proizvodnju. Suncokretov, ali i sojin lecitin proizveden u Victoria Oilu koriste i najbolje fabrike slatkiša kod nas: Pionir, Swisslion, Soko Štark i Medela.

"Kvalitet proizvoda, bilo to rafinisano ili sirovo ulje, lecitin ili sačma, jeste ono na čemu uvek insistiramo. Uz sve implementirane standarde kvaliteta, često veliki prodajni lanci i internacionalne kompanije šalju svoje nezavisne inspekcije iz inostranstva za proveru usaglašenosti naše proizvodnje sa kriterijumima zahtevanih standarda. Mi uvek ističemo da su operativna efikasnost naše proizvodnje i njena tehnologija na najvišem nivou, a izvozni uspesi su primer koji to najbolje ilustruje.

U regionu smo odavno prepoznati po odnosu cene i kvaliteta, što su nam omogućila zaista velika inicijalna ulaganja u Victoria Oil. Investicije u rafineriju, pogon za punjenje i ambalažiranje ulja, ali i u energetsku efikasnost i skladišne kapacitete realizovane u prethodnom periodu rezultiraju odličnom prodajom i na domaćem i na inostranom tržištu", dodaje Vujačić.

Victoria Oil je prošle godine povećala prihode od prodaje za 41 odsto, a samo izvoz zabeležio je rast od 11 miliona evra. Uz kompaniju Sojaprotein, koja takođe posluje u sastavu Victoria grupe, među najvećim je izvoznicima prerađivačko-prehrambenog sektora u Srbiji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST