Napakuješ čudo od tehnologije u jednu malu pljosnatu kutijicu, a ceo svet vidi samo ono čega nema. Tako bi se mogao opisati novi ajfon 7. U lidovima svih tekstova o njemu, u uvodima za svaku televizijsku priču, pre nagoveštaja o mogućnostima, memoriji, brzini, upregnutim procesorskim jezgrima i pikselima postrojenim u ekranu govori se samo o tome da ovaj telefon nema priključak za slušalice. Rupicu široku tri i po milimetra u koju se gurne mini džek. Trodelni.

Postoje dva pravca razmišljanja zašto se Epl odlučio na ovaj korak. Prvi je Eplov i prezentovali su ga kada su predstavljali telefon. Rečeno je da je u uređaj trebalo nekako smestiti toliko nove i najmodernije tehnologije da je svaki kubni milimetar bio važan. A onda ti se ispreči praistorijski priključak, jedina analogna stvar koja je preživela kataklizmu digitalizma (kao gušteri i bubašvabe), koji zahteva svoje mesto kako bi se svake drljave slušalice od dva evra mogle uključiti u super sofisticirani aparat koji je barem petsto puta skuplji. Šta je logičnije nego izbaciti taj relikt prošlosti i slušalice povezati bežično. Super moderne, digitalne, takođe pune elektronike i dizajnirane u skladu sa uređajem. OK, za staromodne je ostavljena mogućnost da pomoću malog kablića vežu i svoje stare slušalice kačeći ih na jedini priključak koji sprava ima, takozvani lajtning ulaz. Doduše, ukidajući mogućnost da istovremeno slušaju muziku i dopunjuju bateriju. Mada i za to postoji priključak.

Obazriviji i sumnjičaviji vide u svemu staru Eplovu školu. Ništa što nije izašlo ispod Eplovog šinjela niti je pravljeno bez njihovog odobrenja, ne sme se koristiti uz Eplove uređaje. Pomenuti lajtning konektor ne koristi niko u industriji sem Epla, isto važi i za softver i aplikacije, vredi samo ono što je namenski pravljeno. Takođe, Epl je pre nekoliko godina kupio Biits (dugo i) kompaniju za slušalice i za verovati je da će se one praviti samo za Eplove uređaje. Dakle, nikakve tu romantike nema, sve je do u cent sračunato.

Istina je, verovatno, negde na sredini, ali mi koji pratimo malo duže razvoj tehnologije zaključićemo da sve što Epl ponudi kao revolucionarno ubrzo postaje standard. Jer se i drugi naposletku uvere da je tako bolje. Te možemo očekivati da kabl za slušalice završi tamo gde su i mrežni kablovi. Na glomaznim i nepomerljivim uređajima, dok pametnom telefonu ne treba nikakva žica da ga vezuje za gazdu. Pa ni ona od slušalica.

Novi ajfon je vodootporan, što je ustupak korisnicima. Ne biste verovali koliko telefona dnevno upadne u ve-ce šolju i koliko će ljudi biti srećno što tu neprijatnost ne prati i enorman trošak za popravku. Ali, nije napuštena stara taktika da se pravi aparat sa nedovoljnom memorijom (sada je to 32 GB), a da se onda preskače jedini koji bi bio adekvatan (64) da bi nam se kao sledeći nudio znatno skuplji od 128.

Ajfon 7 pojavio se u nevreme, Eplu prodaja opada, android telefoni sve su konkurentniji, a oni kineski i dvostruko jeftiniji. Pritom je Epl na udaru i konkurencije i administracije, svima smetaju. Teško da će im se pred radnjama formirati višednevni redovi religioznih korisnika, kada ajfon 7 za koji dan uđe u prodaju, kao što je bilo sa modelima do broja pet. Jer fora sa slušalicama je toliko napredna da je teško verovati da će je korisnici kupiti na keca.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST