Kampanja >

Kako su nastale Lav kokice

Lav pivo promenilo je svoju recepturu, a samim tim i ukus. Od pre nekoliko meseci Lav pivo se pravi samo od ječma, hmelja, kvasca i vode. Kukuruz, sastojak o kome se govori mnogo kada je kvalitet piva u pitanju, više se ne koristi u novoj recepturi. Kampanja koja bi ovu novinu trebalo da oglasi mogla je da krene uobičajenim putem: televizijski spot, bilbord i saopštenje za javnost. Ovoga puta odlučili smo se za drugačiji pristup, za jedan komunikacijski eksperiment. Da napravimo proizvod koji je zapravo kampanja, potez koji ne srećemo često u svakodnevnoj reklamnoj praksi. Ako već ne koristimo kukuruz u pivu, hajde da sa njim nešto učinimo.

Tako su nastale Lav kokice, naš kreativni proizvod. Ovo je verovatno prva kesa kokica na svetu u koju je stalo gotovo sve: direktna komunikacija sa potrošačem, PR saopštenje, promocija na mestu prodaje i poziv da se proizvod proba.

Lav kokice podelili smo potrošačima u radnjama, bioskopima, kafićima i na beogradskom Beer Festu, uz seriju video-priča na Fejsbuku. Na samoj kesi kokica ispričali smo sve što je potrebno da se zna o novom ukusu Lav piva, a kukuruz ponudili potrošačima na pravi način: ne u pivu, već kao proizvod koji dobro ide uz pivo.


 

Želite da poručite potrošačima da imate novu recepturu piva? Nema problema! Napravićemo novi proizvod od sastojka koji više ne koristimo u svojoj recepturi. Jednostavno? Prilično. Zanimljivo? Svakako. Pametno? Veoma.

Ovo su samo neka od razmišljanja koja prolete kroz glavu kada prvi put vidite reklamu u kojoj se umesto piva reklamiraju kokice. Toliko banalan proizvod, a toliko smislen i primeren kategoriji za koju je namenjen. U isto vreme te nasmeje i prenese poruku baš onako kako i treba. Kada imate ovakav koncept (ideju), ostatak posla vam sigurno ne pada teško. Kapiram da su se kolege iz McCanna veoma lepo zabavljale dok su razvijale ostatak kampanje, i na tome im definitivno treba zavideti.

Ono što mene lično muči jeste pitanje koliko je poznati glumac doprineo ili oduzeo samoj ideji skretanjem pažnje na sebe. Mišljenja sam da bi ideja lepše živela samostalno, ali ne može se poreći da je čuveni kum svakako dao svoj doprinos da reklame budu komercijalnije i zabavnije za publiku. Sve u svemu, za ovu kampanju i njenu izvedbu su rezervisane samo reči hvale.

Dušan Avramović, kreativni direktor/ partner, No Ordinary Agency
Marko Romčević, kreativni partner, No Ordinary Agency


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST