Škola ih ne zanima previše, sve žele slavu na pistama, misle da prate modu i imaju hiljade selfi fotografija na svojim profilima na društvenim mrežama

Kažu da smo matori onog trenutka kada shvatimo da nemamo strpljenja ni razumevanja za sledeću generaciju. Jedna od najvećih misterija za moju generaciju jesu današnje tinejdžerke, njihovi stavovi, ponašanje, vrednosni sistem i navike. Priznajem da sam kao otac dva tinejdžera muškog pola dobio lakši posao, jer su dečaci, čini mi se, gotovo uvek jednostavniji za razumevanje.

Neki tvrde da tako ostaje celog života, jer nikada zapravo i ne odrastemo. Kod devojaka su stvari mnogo komplikovanije – a naše društvo prema njima gaji veliki broj stereotipa.

Upravo zato sam na TV kanalima pokušao da pronađem emisije u kojima su glavne akterke upravo one – današnje devojke. Na Televiziji Pink nedavno je počelo emitovanje šou-programa Adria’s Top Model, u kojem učestvuje 15 devojaka iz regiona u želji da osvoje laskavu titulu najlepše i započnu karijeru modela o kojoj sanjaju. Žiri koji prati ove "anđele" čine manekenka Tatjana Bačević, Boško Jakovljević, stručnjak za lepotu, i Dušan Petrović, modni fotograf. Kandidatkinje imaju između 15 i 24 godine, sve su lepe, pomalo sve na isti način, nemaju prethodno iskustvo i predstavljaju prilično reprezentativan uzorak svoje generacije. Škola ih ne zanima previše, sve žele slavu na pistama, misle da prate modu i imaju hiljade selfi fotografija na svojim profilima na društvenim mrežama.

Dok gledate zadatke koje izvršavaju, u prekrasnim delovima Crne Gore, autori vas uveravaju kako je posao modela neopisivo težak. Stojite ponekad u bari dok oko vas krekeću žabe, na jednom kamenjaru bio je gušter, morate da trčite u štiklama, da pazite šta jedete, da ustajete rano i ne kasnite na snimanja. Užas!

Jedna po jedna devojke otpadaju, ponekad jer nisu dovoljno visoke, a ponekad jer nisu uspele da svoju lepotu prenesu na fotografiju. Bude tu suza, raspršenih snova, neke od njih već glume dive, a ima i nekolegijalnog ponašanja. Zapravo, glavno pitanje je koliko su daleko spremne da odu zbog uspeha u karijeri, što bi kao dilema moglo da bude pitanje za celu njihovu generaciju u bilo kojoj oblasti.

Bio sam iznenađen pedagoškim delom ove emisije, jer su im objasnili da top model mora biti prirodna devojka bez silikona, tetovaža, pirsinga, a da na svoj profil ne mora da stavlja naprćene i natrćene fotke i lažne modne detalje.

Kakav bedak!

U emisiji "Izvedi me" na istoj televiziji, mladići dobijaju priliku da biraju devojku sa kojom će kasnije izaći na "dejt", limuzinom u neki restoran. Devojaka je mnogo, dečko je sam, a voditelj Andrija Milošević mu tu dođe kao stariji ujka koji daje savete i pomaže da se srodne duše pronađu. Iako od imena do odnosa 30 prema 1, devojke imaju pasivnu ulogu "birane", i one imaju pravo glasa pa mogu same da se "odjave" ako procene da ih mladić ne zanima. To je demistifikacija muške iluzije da oni biraju. Iako je sve lepršavo i neobavezno, ovo TV flertovanje takođe otkriva ukus dama mlađe generacije, odnosno njihova očekivanja od muškaraca. Posle nekoliko sparivanja, otkrio sam da malo šta muškarac može da sakrije kada se nađe pred 30 devojaka koje će ga oceniti od glave do pete za samo nekoliko sekundi, a one visprenije će čak i provaliti koja mu je zapala za oko. Laknulo mi je kada sam shvatio da se stvari nisu mnogo promenile od vremena kada sam bio tinejdžer, osim što tada nije bilo ovog virtuelnog dela, upoznavanja i komunikacije putem društvenih mreža, gde je iskrivljavanje realnosti neuporedivo veće.

A kada se realnost potpuno deformiše, nalazite se na Televiziji Happy u rijaliti programu "Snajke". Kada želim da uplašim suprugu, prebacim na ovu emisiju i kažem – a šta ćeš ako nam sutra dovede jednu od ovih snajki u kuću? Pitanje je retoričko, ali jeza te ipak prođe, jer se u toj emisiji uglavnom ne postavlja ono pitanje – dokle je neko spreman da ode da bi uspeo/la. Kada se saslušaju priče ovih devojka, shvatite da su uglavnom stigle iz nefunkcionalnih porodica, da su batalile školovanje, nagurale silikone i pokušale da se snađu u surovom svetu tranzicije. Prvobitna utopijska ideja da će Televizija Happy od starleta da napravi poželjne srpske udavače brzo se raspršila – cure furaju svoj fazon još ubeđenije da su sebi podigle cenu pojavljivanjem na televiziji.

Generalni utisak koji odaju mlade lepotice na televiziji je manjak individualnosti, odnosno želje da se bude drugačija. Postoji i bolan višak samopouzdanja i manjak obrazovanja za šta ne možemo samo njih da krivimo. Ženska lepota je i danas više na ceni od ženske pameti, jer se društvo nije mnogo promenilo uprkos deklarativnim obavezama. Ja im od srca želim uspeh u ovom neizvesnom i surovom svetu, gde ste svakoga dana na setu i kastingu."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST