foto: marija janković
CRNI OBLACI NAD STANARIMA U SRBIJI: Zakon o stanovanju i njegove posledice

Licenciranje upravnika zgrada >

Kratki kurs za Iliju Čvorovića

Obuka za upravnike zgrada u Privrednoj komori Srbije je počela. Cena kursa je 25.000 dinara i još 5000 za PDV. Prve znanjem i licencom naoružane upravnike dobićemo krajem juna

Nadležnima se baš jako žuri, pa je tako Privredna komora Srbije (PKS) počela sa obukom za profesionalne upravnike. Prvih stotinjak, koliko se prijavilo na prvi konkurs, tako su počeli slušati predavanja u tri dana maja i četiri dana juna od 9.30 do 15.45 sati. Cijena za ukupno 50 sati nastave prava sitnica, 25.000 dinara plus 5000 PDV-a, u što su uključeni radni materijal, "osveženje na pauzama" i sertifikat PKD o obavljenoj obuci.

O programu koji je za buduće profesionalne upravnike propisalo nadležno ministarstvo "Vreme" je već pisalo (br. 1375 od 11. maja), tada smo konstatirali da je on vrlo obiman i da se dotiče silnih zakonskih propisa u kojima bi se teško odmah snašli i pravnici koji se ne bave time, valjalo bi im zagrijati stolicu bar neko vrijeme da se podsjete onoga što su davno učili i nauče silne propise koje poslušna većina u parlamentu "štanca" u gomilama i godinama po hitnom postupku.

ZNANJE I OSIGURANJE: Ovdje pak imamo posla s ljudima koji imaju završenu najmanje srednju školu u četvorogodišnjem trajanju i koji će, recimo, o dijelovima zgrade i svojinskom pravu naučiti sve nakon predavanja dugog 2 sata i 15 minuta (s pauzama za osvježenje).

O upravljanju zgradom sve će naučiti nakon predavanja u trajanju 4 sata i 15 minuta, pravne aspekte upravljanja savladat će za dva i pol sata, administrativne aspekte za tri i pol sata, a financijske aspekte upravljanja zgradom za ukupno 4 sata i 15 minuta.

O katastru polaznici valjda već sve znaju, jer će o njemu slušati samo sat i pol vremena na jednom predavanju, ali o komunikaciji će ih učiti nekoliko predavača: najprije prvo predavanje u trajanju od sat i pol koliko se dijeli na dva predavača koji će zboriti o obavezama stambene zajednice u slučajevima hitnih intervencija i vanrednih situacija i tri predavača o komunikacijama, koji potom nastavljaju s učenjem polaznika kako da komuniciraju sa stanarima još 3 sata i 45 minuta (koga zanimaju detalji, na sajtu PKS-a objavljen je detaljan raspored predavanja i predavača).

Tako ćemo prve znanjem naoružane upravnike dobiti već krajem juna, najavljuju nadležni (kao početak otvaranja 15-20 hiljada radnih mjesta), koji će vrlo uskoro biti postavljeni u zgrade u kojima se stanari međusobno ne mogu dogovoriti, ali vjerojatno i u one u kojima su se dogovorili, ali čiji predsjednici skupštine zgrade neće pristati na silne obaveze i kazne koje prijete ako ne odgovore na megalomanske zahtjeve vlasti i zakonodavca.

Da je sve, međutim, rađeno navrat-nanos i da je PKS na brzinu raspisao konkurs za obuku pokazuje i prepiska u koju je "Vreme" imalo uvid. Kandidatkinji koja se prijavila za obuku koja bi trebala početi 15. juna ove godine, na njen upit savjetnik za edukaciju u PKS-u 23. maja odgovara, među ostalim, da "još uvek nemaju informaciju u vezi s iznosom za ispit i licencu", a na njeno pitanje da li osiguranje od profesionalne odgovornosti može biti sklopljeno sa bilo kojom osiguravajućom kućom, ili postoje neka ograničenja u smislu da PKS za profesionalne upravnike traži neko posebno osiguranje od profesionalne odgovornosti, odgovor glasi: "Može bilo koju osiguravajuću kuću koja je povoljna i izdaje ovu vrstu polise." Kad ono: Ddor Novi Sad šalje odgovor u kojem kaže: "Obaveštavamo Vas da trenutno nismo u mogućnosti dostaviti Vam ponudu za osiguranje od profesionalne odgovornosti profesionalnih upravnika. Naime, stručne službe pripremaju Uslove i Tarifu za ovaj vid osiguranja. Po izradi i odobrenju od odgovarajućih nadležnih organa, obavestićemo Vas o mogućnostima"; "Delta Generali" odgovara da "nažalost, tu vrstu osiguranja zasad ne rade"; a osiguravajuća kuća "Osiguranik" kaže da će biti raspoloživi "kad bude aktualna polisa".

ZORANA SE NE JAVLJA: Dakle, sve bez prethodne pripreme, neophodne da bi se profesionalni upravnici zaista uveli u stvarni život. Ovdje treba podsjetiti da je u martu ove godine Aleksandar Nedić iz PKS-a objasnio da je rok za donošenje podzakonskih akata za primjenu Zakona o stanovanju polovina 2018. godine. Osim odluke nadležnog ministarstva o programu i polaganju ispita za profesionalne upravnike nema niti jednog jedinog podzakonskog akta, a nema ništa niti od onog februarskog obećanja ministarke Zorane Mihajlović, koje je prenio Tanjug, da se "priprema uputstvo sa PKS-om, koje će u narednih nekoliko dana biti dostavljeno stanarima zgrada, odnosno vlasnicima stanova u njima, a u vezi sa svim nedoumicama u primeni novog Zakona o stanovanju, koji bi, kako je tada rekla, tek za oko godinu dana mogao u potpunosti da zaživi, tačnije kada sve zgrade u Srbiji budu imale upravnike".

Od ministarke do danas – ni pisma, ni razglednice!

E sad, usprkos svemu tome, PKS na brzinu, bez ostalih ostvarenih preduvjeta, "školuje" prve upravnike zgrada, raspisuje konkurs na koji se već u prvim danima, točnije satima, javlja gomila zainteresiranih; takva reakcija brže-jače-bolje, bez obzira na to što nesporno ima i onih koji su i dosad bili od svojih komšija izabrani predsjednici skupština stanara, neminovno rađa sumnje da ni ta stvar nije prošla bez stranačkih upliva. Pogotovo zato što sva ta široka ovlaštenja budućih profesionalnih upravnika ne slute na dobro, slute na još jedan harač iz osiromašenih novčanika građana Srbije, na stranačko zapošljavanje, ali i na ilije čvoroviće u našim zgradama i sokacima.

A uloga PKS-a u svemu tome? O tome bi se čitavi feljton mogao napisati: em su alavi, em su u mnogim stvarima postali glavni arbitar u primjeni nakaradnih pravnih normi.

I da, ovaj seminar za upravnike zgrada jedan je od dva – od mnogobrojnih – za koje na sajtu PKS-a stoji oznaka "popunjeno".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST