fotografije: marko rupena
POLITIČKA VRELINA: Smederevska Palanka

Smederevska Palanka >

Zamalo smena vlasti

Pretnje, otmice, otkazivanje sednice Skupštine opštine i njeno ponovno zakazivanje, novi koalicioni sporazum, obeležili su prethodnu sedmicu na političkoj sceni u Smederevskoj Palanci, a opozicija za jedan glas nije smenila vlast Srpske napredne stranke

Vrele letnje temperature podgrejale su politički život u Smederevskoj Palanci. Krajem prethodne sedmice jedan glas je falio palanačkoj opoziciji da sa vlasti "skine" Srpsku naprednu stranku. Ipak, vanredna skupština na kojoj je to trebalo da se dogodi nije održana, upravo zbog nedostatka tog jednog glasa. Naime, na sednici koja je trebalo da se održi 6. jula, opozicioni blok, predvođen Demokratskom strankom, nameravao je da uz pomoć novoformirane većine preuzme vlast od vladajuće Srpske napredne stranke.

Socijalisti i demokrate, koje predvodi nekadašnji predsednik opštine Smederevska Palanka, a sada narodni poslanik u republičkom parlamentu, Radoslav Milojičić Kena, podneli su zahtev za sazivanje vanredne sednice, sa potpisima 28 od ukupno 49 odbornika, koliko ih je u ovom opštinskom parlamentu. Na sednici se, međutim, pojavilo 24 odbornika iz opozicije, dok je za većinu potrebno 25 glasova, te je ona otkazana. Članovi SNS-a nisu došli na zakazanu sednicu, a nije se pojavilo ni dvoje odbornika koji su iz SNS-a istupili i pridružili se opoziciji, nezadovoljni trenutnom situacijom, kako u redovima naprednjaka tako i u opštini.

ZATOČENICI U KOVAČICI: Prema rečima Radoslava Milojičića Kene, ti odbornici su dva dana ranije oteti i odvedeni u karantin u Kovačicu. "Mi smo skupili 28 potpisa za smenu aktuelne vlasti", kaže Milojičić za "Vreme". "Od tih ljudi, troje je kidnapovano i odvedeno u Kovačicu. U slučaju da je do glasanja došlo, SNS ne bi imao većinu, jer to troje ljudi ne bi glasalo za njih. Odveli su ih i držali tamo dok mi nismo završili sednicu. Da je sednica i održana, ni mi ne bismo imali većinu da ih smenimo, jer bi nam falio jedan glas", objašnjava Milojičić za "Vreme".

ODBORNICI SU OTETI: Radoslav Milojčić Kena

Prema njegovim rečima, sedmoro članova SNS-a odvojilo se od stranke i napravilo je grupu građana i samostalnu odborničku grupu u opštinskom parlamentu, ali je na njih vršen pritisak da ne ulaze u koaliciju sa demokratama. Jedan od koraka za to, objašnjava Milojičić, bilo je i odvođenje u Kovačicu. Tamo su, kako kaže, odvedeni odbornici SNS-a Miroljub Radovanović i Biljana Vasiljević.

Radovanović ipak za "Vreme" tvrdi da nigde nije odveden, već da su sve to spekulacije palanačke opozicije. "Niko nikog nije oteo. Zamislite kad bi neko mogao nekog da odvede tek tako, na silu, to je stvarno nenormalno. U Palanci se dešavaju gluposti, ali to je stvarno van mozga, neko nekog da odvede. Ja razumem nečije političke ambicije, ali baš toliko, ne", kaže za "Vreme" Radovanović, odbornik SNS-a u Smederevskoj Palanci.

Neposredno nakon informacija o navodnoj otmici, i Policijska uprava ove opštine izdala je saopštenje o tome da policiji nije prijavljena nikakva otmica odbornika. "Policijskoj stanici Smederevska Palanka, u periodu od 22. juna do 6. jula ove godine, niko nije prijavio nestanak osobe, niti je bilo ko podneo prijavu za otmicu, ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje ili bilo koje drugo krivično delo, a u vezi sa održavanjem sednice Skupštine opštine. Ministarstvo unutrašnjih poslova podseća predstavnike Demokratske stranke da istražne radnje sprovode policija i tužilaštvo, a ne mediji, te da je stoga potrebno da krivično delo, ukoliko postoji sumnja da je počinjeno, u skladu sa zakonom, prijave nadležnim državnim organima", navedeno je, između ostalog, u saopštenju.

Odbornicima SNS-a koji su istupili iz vladajuće većine je, kako su preneli mediji, prećeno. Nakon što su dali potpise opoziciji, tvrde da se u Smederevskoj Palanci pojavilo tridesetak nepoznatih muškaraca, koji su ih pratili, pozivali ih telefonom, pretili im, čak ih i fizički maltretirali, preneli su mediji. Jedna od tih odbornika bila je spremna da stane pred kameru N1, dok su se ostali plašili jer, kako kažu, ne znaju šta još može da ih snađe.

"Ispred moje zgrade prvog dana je bio parkiran džip sa zatamnjenim staklima i posle toga neprestano kruže tuda. Svakog dana sam u strahu da izađem iz kuće, ne izlazim sama", kazala je za N1 bivša odbornica naprednjaka Snežana Petrović.

Zvanične izjave od predsednika opštine i predsednika Skupštine opštine Smederevska Palanka ovim povodom nismo uspeli da dobijemo, jer se do trenutka nastanka ovog teksta nisu javljali na telefon.

PRELETAČKI SPS: Opoziciju u Smederevskoj Palanci do pre nekoliko dana, uz demokrate, činili su i socijalisti. Međutim, u međuvremenu, opštinski odbor te stranke sklopio je koalicioni sporazum sa palanačkim naprednjacima, što je za "Vreme" potvrdio predsednik opštinskog odbora SPS-a u Smederevskoj Palanci Petar Jelić. "To je dogovoreno u vrhu SPS-a i SNS-a, na višem nivou, a ja sam ovde potpisao taj koalicioni sporazum kao predsednik opštinskog odbora", kaže Jelić za "Vreme". "Dogovorili smo se oko našeg učešća u vlasti, oko nekih kadrovskih rešenja i ta koalicija će se dogoditi. Ostaje samo da zvanično bude potvrđena u petak", objašnjava Jelić.

Među potpisnicima zahteva za smenu aktuelne vlasti u Smederevskoj Palanci, o kojoj je trebalo da se odlučuje 6. jula, bili su i odbornici SPS-a, kojih je u aktuelnom sazivu petoro. Ipak, kako objašnjava Jelić, sada su rešili da se priključe naprednjacima i sa njima formiraju vlast. "S obzirom na to da produbljujemo dobre odnose sa Srpskom naprednom strankom, kako u vrhu tako i na svim nivoima vlasti, strateški interes naše partije, pre svega u vrhu, je da u narednom periodu imamo što bolju saradnju, ali i da tu vertikalu povučemo i ovde, na lokalu. Zato je i sklopljen sporazum i upravo takva koalicija je nešto što daje nadu da u narednom periodu napravimo nešto dobro i da krenemo putem napretka", dodaje Jelić, koji nije želeo da govori o detaljima ovog sporazuma.

Kako su preneli pojedini lokalni mediji iz ove opštine, po tom sporazumu socijalisti dobijaju mesto zamenika i pomoćnika predsednika opštine kao i tri mesta u opštinskom veću. Sporazum između SPS-a i SNS-a trebalo bi da bude ozvaničen na sledećoj sednici Skupštine opštine, zakazanoj za petak, 14. jul.

Na dnevnom redu tog dana naći će se utvrđivanje prestanka mandata odbornika Skupštine opštine Smederevska Palanka, razrešenje predsednika i članova mandatsko-imunitetske komisije, imenovanje predsednika i članova mandatsko-imunitetske komisije, potvrđivanje mandata odbornika Skupštine opštine Smederevska Palanka, izbor zamenika predsednika Opštine Smederevska Palanka, zbog podnošenja ostavke dosadašnjeg zamenika predsednika Opštine Smederevska Palanka, razrešenje članova opštinskog veća i izbor novih članova veća, kao i donošenje rešenja o razrešenju i imenovanju opštinske izborne komisije.

Podsetimo, posle prošlogodišnjih lokalnih izbora većinu u ovoj opštini osvojila je Srpska napredna stranka, koja je tada formirala novu lokalnu vlast i smenila dotadašnju vlast Demokratske stranke. Početkom decembra 2016. godine došlo je do promena i novih koalicionih sporazuma, kada je smenjeno opštinsko rukovodstvo, postavljeno u maju te godine i izabrano novo.

Kakav će rasplet situacije biti sada, moglo bi da bude poznato u petak, nakon održavanja sednice Skupštine opštine. Za sada je sigurno da je Demokratska stranka ostala bez Socijalističke partije Srbije na strani opozicije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST