foto: tanjug
PREMIJERKINIH PET MINUTA: A. Brnabić sa delegacijom FCA i ministrom G. Kneževićem

Epilog štrajka u Fijatu >

Tužan dan za radništvo

Posle kratkih pregovora sa premijerkom Anom Brnabić i generalnom direktorkom Fijata Silvijom Verneti, delegacija Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) faktički se u ime radnika koje predstavlja odrekla zahteva zbog kojih su tri nedelje štrajkovali, pride i prava na štrajk zagarantovanog Ustavom

Nezadovoljni uslovima rada, proizvodni radnici kragujevačke fabrike automobila stupili su u štrajk 27. juna namerni da ga ne prekinu do ispunjena prilično umerenih zahteva – da se proizvodna norma upriliči broju radnika, da im se nadoknade troškovi noćnog prevoza, isplati godišnji bonus koji im po kolektivnom ugovoru sleduje ali nikako do ruke da dođe, kao i da se osnovica za obračun zarade poveća sa 38 na umerenih 45, potom i na ne baš umerenih 50 hiljada dinara.

Odluku o potpunoj obustavi rada donela je skupština fabričkog Samostalnog sindikata kome se priključio i drugi reprezentativni sindikat ove fabrike, Nezavisnost. Svakog dana tokom štrajka radnici obe smene obaveštavani su o tome šta (ni)je postignuto i koji su dalji koraci, o čemu su se radnici aklamativno izjašnjavali. Poslednji put kad su nešto upitani, radnici su se izjasnili da se štrajk ne prekida dok svi uslovi ne budu ispunjeni, da će ako treba da izađu i na ulice.

Za sve vreme štrajka poslovodstvo se nije oglašavalo jer "opšte je poznato da Fijat ne razgovara dok štrajk traje", a premudro državno rukovodstvo je apelovalo na radnike da sa štrajkom prekinu da bi moglo da se pregovara, ali i upozoravalo da "Fijat može i da ode iz Srbije, pa ko će za to da bude kriv".

ANA REŠAVA STVAR: Svega dan posle jednodušne podrške radnika radikalizaciji štrajka, na poziv premijerke začinjen pretnjama i insinuacijama o političkoj pozadini štrajka i lošim namerama te pozadine, rukovodstvo Samostalnog sindikata, prethodno isključivši Nezavisnost iz štrajkačkog odbora, početkom prošle nedelje leglo je na rudu i bez konsultacije sa bilo kime štrajk prekinulo. Prekid štrajka koji su radnici primili s negodovanjem ali i sleganjem ramena, premijerka je pozdravila rečima hvale filovanim obećanjima da će insistirati da što više radničkih zahteva bude ispunjeno, uz ogradu da za ishod ne može da garantuje: "Hvala vam puno, hvala vam što ste i meni lično izašli u susret. Nadam se da će radnici razumeti. Ja ću objasniti i drugim kolegama sve moje molbe i apele. Sutra je radni dan i pregovori u Vladi Republike Srbije. Imate ozbiljne predstavnike koji se oštro bore za vas, ovo je legitiman način borbe. Nismo isterivali srpski inat, pokazali ste ozbiljnost i danas. Hvala vam na tome."

Već sledećeg dana, baš kako je premijerka i obećala, počeli su pregovori, doduše ne o štrajkačkim zahtevima, jer štrajk je obustavljen pa i nema o čemu da se pregovara, već o kolektivnom ugovoru za tri sledeće godine.

Te večeri, na pitanje novinara o toku pregovora, predsednik Samostalnog sindikata i predsednik tad već nepostojećeg štrajkačkog odbora Zoran Marković pregovore je ocenio kao konstruktivne, ali bez detalja: "Zbog pregovora nismo u mogućnosti da dajemo izjave. Pozvao sam kolege da ne dajemo izjave, pošto se razgovori sa kompanijom nastavljaju sutra. Krenuli smo u pregovore na konstruktivan način, kako bismo našli rešenje za izlaz iz ove situacije." Na sledeće pitanje koji su najveći problemi, odgovorio je da nema problematičnih pitanja i da će sve biti rešeno u pregovorima. Sve? Sve!

Na drugoj, pokazaće se i poslednjoj sesiji, dogovoreno je da Fijat konačno izađe sa kontraponudom: da li će i kada proizvodni proces da bude optimizovan, e da radnici više sa posla ne odlaze zadihani, da li će kao što je red noćni prevoz biti nadoknađen, kad poslovodstvo namerava da isplati bonus koji je trebalo da legne još početkom godine i šta misle o povećanju osnovice za obračun plata. Kad se poslodavac izjasni, rekoše sindikalci, upoznaće članstvo sa sadržajem, pa kako se izjasne, tako će biti. Nastavak pregovora najavljen je za ponedeljak.

VELIKI PREOKRET: Elem, kontraponuda je stigla u petak ujutro, vođstvo Sindikata ga pomno proučilo i predveče odlučilo da nema potrebe dalje da se pregovara, već da je spremno sporazum da potpiše. Članstvo nije o sadržini ponude obavešteno, mada su neke informacije procurile – kasnije će se pokazati da su netačne, a ona priča o obaveštavanju i izjašnjavanju radnika ostade prazna – nije bilo zbora, nije bilo dogovora, samo obaveštenje da je priča završena.

Šta se u međuvremenu dogodilo, zašto su radnički predstavnici isključili one koje predstavljaju iz odlučivanja o svojoj sudbini, može samo da se nagađa: neko kaže "izdaja", neko "prodaja", niko "ucena", što je lako moguće. Na tu pomisao navodi naziv "Sporazum o uslovima za nastavak rada u FCA".

Po potpisivanju tog nečeg što je potpisano, na konferenciji za novinare koja to nije, jer pitanja novinara nisu bila dozvoljena, premijerka Ana Brnabić je obavestila (ne)zainteresovanu javnost o velikom uspehu pregovora u kojima kao niko nije pobedio: "Razgovori su bili jako teški, svi smo iscrpljeni. Ovo su bili pravi razgovori u smislu da ne postoji strana koja je pobednik i strana koja je izgubila. Nađen je dobar kompromis." Zahvalila je svim stranama koje su se odazvale pozivu vlade za razgovore, a radnicima i Štrajkačkom odboru na odgovornosti i hrabrosti što su verovali u vladu i mogućnost da se razgovara i nađe kompromisno rešenje.

"Predstavnici radnika su već izloženi nekim kritikama da je to moglo bolje, da je moglo više i da je moglo drugačije. Mislim da su bili ozbiljni predstavnici radnika, da su naterali obe strane – Vladu Republike Srbije i Fijat – na ozbiljan kompromis i u tom smislu želim da kažem da i dalje stojim iza radnika Fijata i da, ako treba, ako postoje ljudi koji su nezadovoljni u Fijat Automobili Srbija, nemam nikakav problem da sa svojim timom u vladi odem i razgovaram ponovo – da objasnim šta je sve dobijeno u ovim razgovorima. A dobijeno je stvarno jako puno."

To "jako puno" je da će fijat 500L i dalje da se proizvodi u kragujevačkom pogonu Fijat Krajsler automobili, ne u Fijat Automobili Srbija kako kaže premijerka, što je za Fijat svakako jako puno jer ga montiraju radnici trostruko manje plaćeni nego recimo u Fijatovom pogonu u Poljskoj, a jako puno je i za Državu d.o.o. jer i dalje može da bilduje bruto društveni proizvod koji je uprkos sveopštem uspehu srpske privrede još uvek ispod plana. Da li je "jako puno" ili "daj šta daš" i to što će novogodišnji bonus za 2016. godinu radnicima ipak biti isplaćen, doduše u dva dela – prvi u avgustu, drugi u decembru? Po premijerkinom shvatanju, "jako puno" je i nadoknada za noćni prevoz, ono kad zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu na poslu duže od redovnog vremena i kad nema javnog prevoza.

A tek plata! Svake godine u februaru plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2018. godinu plate će biti povećane za 4,5 odsto. Za 2017. godinu povećanje će biti 2,2 odsto od avgusta. Zaista je jako puno: umesto 38.000, ovogodišnja osnovica će biti celih 38.836 dinara.

"Najpunije" od svega jeste da će negde u septembru biti oformljena "Komisija za tehnička merenja" koja će nadgledati da li je sve u standardima proizvodnje i mesečno izveštavati centralu Fijata u Torinu i Vladu Srbije. Zauzvrat, predstavnici Sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora. Sitnica.

Sporazum Fijata i Samostalnog sindikata zaposlenih tužan je dan za radništvo Srbije i pokazuje koliko su srpski radnici taoci politike istrošenih sindikata koje vlast godinama pomaže, favorizuje i aktivira po potrebi svoje politike, kažu u Ujedinjenim sindikatima Srbije "Sloga". "Ono što je ponuđeno radnicima Fijata je ništa, a koji su ustupci takozvanog ‘reprezentativnog’ Samostalnog sindikata i za koju cenu, videćemo, jer su razgovori i dogovori koje oni vode u ime radnika uvek tajni. To nije ništa novo, ponavlja se već decenijama i uvek je na štetu radnika. Najporazniji je pristanak Samostalnog sindikata FCA da se kolektivnim ugovorom u ime radnika uzdržava od legitimnog i zakonskog prava na štrajk tokom naredne tri godine."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Lako oborivo

"Radnici su ljuti, osećaju se prevarenim i poniženim", kaže predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stanić. "Danas je potpisan Sporazum po kome će u avgustu povećanje plate da bude samo 2,2 odsto. To je čak manje od onoga što je Fijat nudio radnicima pre štrajka, a to je povećanje od tri odsto." Za dogovor o uzdržavanju od štrajka sledeće tri godine kaže da je smešan i da lako može da se obori, jer ne može da se uskraćuje pravo koje je garantovano Zakonom o štrajku.

Bez novinarskih pitanja

"Ne želim da iko danas odgovara na dodatna pitanja upravo zato što je postignut jedan dobar kompromis i zato što pitanjima ne bih želela da se otvaraju neke teme oko kojih je postignut kompromis i koje će posle da se ugrožavaju. Mi ćemo svi da budemo na raspolaganju za sva pitanja u narednom periodu, u potpunosti transparentno", objasnila je premijerka.