foto: tanjug / dušan aničić

Palma je u bajkerskom svetu uspeo ono što je Tito uradio između dva bloka tokom hladnog rata

Ovih dana je bilo važno gledati program televizije Palma plus iz Jagodine. Njihova centralna informativna emisija, arhaičnog naziva „I bi dan…", počela je rečima voditelja: „Dragi gledaoci, danas je Jagodina bila centar sveta!"

Kada ovako počne, onda morate čuti nastavak – a on je, naravno, vezan za proslavu 70 godina Anđela pakla upravo u Jagodini. Da li su Helsi videli negde fotografiju Ivice Dačića i Palme na skuteru u bermudicama i sandalicama i odlučili da svoje jubilarno druženje organizuju upravo pored Akva parka u centru Jagodine, pod Palminim pokroviteljstvom.

Nije bilo lako ući na ovu privatnu žurku za nekoliko hiljada bajkera iz celog sveta, ali je nekoliko ekipa uspelo da virne u kamp na čijim vratima je policija pažljivo vršila pretres. Posle te kontrole, sinovi anarhije su mogli na bazi all inclusive da jedu i piju koliko žele, plus ring ako bi da se biju, plus akva-park, plus koncerti i žurke uz igranje uz šipku, i sami zamišljajte dalji provod. Dakle, Jagodina je potpuno tiho ušla u ove pripreme i onda postala svetska atrakcija, jer su uz bajkere bila deca na ekskurzijama, a najviše se pričalo o dnevnom meniju – 25 jagnjića, 25 prasića, nekoliko stotina pilića i pečeni vo! Mašala apetit, bogami se ogladnilo od sveg tog turiranja motora. Navodno je među motoristima bilo i 15 milijardera, pa samo zamislite agoniju sponzoruša koje nikako nisu mogle da prepoznaju te lovatore od maslavih bradonja. Svi deluju jednako opasno, pa ajde sad pogodi ko je tu najbogatiji!

Palma je u bajkerskom svetu uspeo ono što je Tito uradio između dva bloka tokom hladnog rata. Nedavno su u Jagodini bili ruski Noćni vukovi, Putinova moto-bratija, a danas su tu američki Anđeli pakla. Zarada je, kažu, milionska, a sam Palma nema problem sa epitetom „Pakleni" jer ih vidi kao „Anđele prijateljstva". Zanimljivi su ova ljubav ka marginalnim grupama i duboko razumevanje za njihov „kontroverzni način života". Bitno je samo da je prizvuk patriotski, a nema veze da li će nositi rusku ili zastavu američkog juga.

Drugi paganski skup je sprečen munjevitom reakcijom sveštenika SPC u Vrnjačkoj Banji. Zamislite, tamo je nekome palo na pamet da na kružnom toku, u okviru reklame novog (renoviranog) hotela Slavija podigne bistu slovenskom bogu Perunu. Tako bi se, naime, imao zvati novi (renovirani) turistički objekat. Crkva je anatemisala predlog, odlučna da lakše prihvati džamiju od tog paganskog znamenja. Takođe, usput su se rešili i spomenika dvojici partizanskih vođa, jer će na tom mestu nići veštački vodopad, kao onaj u Jagodini. Zglajzali su i Perun i narodni heroji Miodrag Čajetinac Čajka i Žika Valjarević. Umesto njih, predloženo je da spomenik, ako je po pravdi i prvenstvu, dobije konj prote Jefimija Popovića koji je prema predanju bio na samrti, pa ozdravio pijući banjsku vodu. Do ovog trenutka, ime tog ata je nepoznato TV Manijaku i redakciji „Vremena". Ajd’ da ne bude samo sprdnja od predloga, neko je pridodao i Krcuna, red je.

Taj gnevni otpor praslovenskoj tradiciji, koja je prema našem etnopsihologu Veselinu Čajkanoviću upravo uklopljena u hrišćanstvo kod Srba, malo me podsetio na mržnju sa kojom su pripadnici ISIL-a rušili budističke spomenike u Palmiri u Siriji. Pošto je to za njih znamenje pre pojave islama, dakle pagansko, onda je zaslužilo da nestane sa lica zemlje. Taj ekstremni popa iz Vrnjačke Banje kojem je čak i džamija bliža od Peruna pokazao je toleranciju prema monoteističkoj veri, ali paganizam ne oprašta. Baš kao i Palma, koji će kontroverzno ponašanje prihvatiti uvek kada postoji dašak patriotizma, ili makar dobra zarada. A sa kime će da se vole u četiri zida…

Na kraju, zaista sam ponosan na to koliko munjevito pratimo svetske trendove. Predsednik Tramp je probio još jedno dno primivši u zvaničnu posetu Kim Kardašijan Vest, najpoznatiju svetsku starletu. Nešto su kobajagi pričali, ona je tražila slobodu za afroameričku bakicu što je ko Iboljka Suvajdžić valjala dop sa nekom bandom. Glavno da su se fotnuli za Instaru i Tviter. Naš predsednik nema takve muke. Crnogorska starleta Soraja je sa Beogradskog aerodroma deportovana u Crnu Goru kao bezbednosno rizična osoba – bliska CG mafijaškim klanovima. Protivmera iz CG je bila recipročna i neumoljiva – oni su našu starletu Tamaru proglasili nepoželjnom, iz istog razloga. Ove kontroverzne starlete su neveste, ljubavnice i žene zavađenih klanova, priča se da spisak nije konačan, pa sada drhte Tijana Ajfon, Mimi Oro i mnoge druge devojke – takoreći nevinost bez zaštite. Možda bi u Podgorici, Vrnjačkoj Banji, Beogradu ili Jagodini uskoro mogao da nikne jedan skroman spomenik, možda samo poprsje – u čast Starleti!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST