Ukoliko ste nedavno boravili u hotelu, negde u svetu, dobra je prilika da ste opljačkani, čak i ako toga niste svesni. Ne, nije u pitanju sobarica niti govorimo o košulji koju ne možete da nađete, a imali ste je na putu. Meta lopova su vaši podaci koje ste priložili prilikom čekiranja u hotel. Ili prilikom kupovine aranžmana za putovanje, avio-karte preko agencije ili već nečeg takvog.

Kompanija Akamai koja se bavi bezbednim internet hostingom utvrdila je da je industrija usluga postala značajna meta za sajber kriminalce. Po njima čak 40 odsto svih aktivnosti na tim sajtovima potiče od zlonamernih korisnika, uglavnom botova (robota) koji se služe ukradenim identitetom. Njihov zadatak je da pokušaju da se umuvaju u sistem i odatle izmuzu što više ličnih podataka korisnika.

A tih podataka je mnogo, više nego u banci. Prilikom kupovine aranžmana, avio-karte ili čekiranja u hotelu uglavnom ostavljate podatke sa svoje platne kartice povezane sa mnoštvom vaših ličnih podataka. Uključujući i to gde putujete, koliko ostajete, ko još ide s vama i slično. Mnogi hoteli očekuju od gostiju da platnom karticom garantuju eventualne nepredviđene troškove boravka, tako da se podaci čuvaju još nedelju, dve posle odlaska sve i da postoji politika da se brišu.

Akamai tvrdi da većina napada dolazi iz Rusije i Kine, navodno su registrovali po više od 600 miliona iz svake od tih zemalja samo tokom prošle jeseni i zime. Iako operiše sa velikom količinom informacija, industrija usluga ne ulaže dovoljno u IT bezbednost. Ne zbog nemarnosti već zbog činjenice da se često posluje na ivici profitabilnosti, a sajber bezbednost doskora nije bila prioritet. Jer opasnost sa te strane nije prepoznata.

To su uočili i hakeri pa su, očito, navalili. Stručnjaci za bezbednost sada primećuju da im je ostavljeno mnogo zgodnih rupa. Turistička industrija nastoji da vas stalno ima na oku, da vam kroji ponude po meri, nudi povoljne aranžmane, a za to je potrebno da ste stalno „ulogovani", što kompromituje i sve vaše podatke.

Jedno od rešenja može biti da sve plaćate kešom i odreknete se udobnosti i povoljnosti (popusta naročito) koje nose platne kartice. Ne samo da je to krupan korak unazad već time niste rešili svoje probleme, sem ako se istovremeno niste odrekli i hotelskog vajfaja. Pokazalo se, naime, da gosti rado i u ogromnom broju koriste hotelsku internet mrežu verujući da je ona potpuno bezbedna iako za to nemaju nikakve garancije. Naprotiv, službena i javna mreža u hotelu najčešće su odvojene. Na tu javnu mrežu kačite telefon ili laptop u kojima imate i poverljive podatke. Koliko je to opasno pokazuje prošlogodišnja afera kada je otkriveno da su hakerima na meti bile upravo bežične internet mreže luksuznih hotela u kojima su odsedali visoko rangirani menadžeri nestrpljivi da se što pre zakače na jeftin internet.

Nemojte da vam ova saznanja pokvare odmor ili putovanje, ali nemojte ih ni sasvim ignorisati. Dobar test je da onoga ko vam traži podatke upitate kakva mu je politika zaštite istih. Odgovor bi morao da bude brz, zadovoljavajući i ljubazan. U suprotnom ste zalutali i putovanje bi moglo da vam košta više nego što mislite. Ako ste baš baksuz, možda i u ratama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST