Šta znamo o novom ajfonu koji će se pojaviti u sredu 12. septembra, kada ovaj tekst već bude u štampariji? Znamo da će biti brži i bolji od prošlogodišnjih ajfona, a verovatno i od većine aktuelnih telefona. Biće i skuplji. Da li je to razlog da ga odmah poželite? Ne, ako su mu ključna poboljšanja hardverska ili u spoljašnjem dizajnu. Što znači da je Epl u situaciji da mora da nam predstavi nešto revolucionarno ili mu preti ozbiljan pad, budući da više od polovine vrednosti ove kompanije (najvrednije na svetu) dolazi od prodaje mobilnih telefona. Zato tu ne sme biti kiksa, a prostor za uspeh je vrlo sužen.

Već nedeljama, da ne kažemo mesecima, svetska javnost pretpostavlja šta bi to Epl mogao novo da ponudi i složni su da se najverovatnije radi o poboljšanoj verziji prošlogodišnjeg X modela. Očekuje se da, shodno običaju, X postane XS. Slovo S je uobičajeni znak koji Epl koristi da nas obavesti da je unapredio ajfon, ali ne u meri da ga proglasi za novu generaciju. Nagađa se i da bi novi aparat mogao da se pojavi u tri dimenzije, s tim da bi najmanja (od oko 5 inča u dijagonali) bila "narodni" telefon barem kada je cena u pitanju. U slučaju Epla to znači da bi koštao oko 800 dolara. Najskuplji i najveći model analitičari već procenjuju na blizu 1200 dolara, što je novo probijanje granice u maksimalnoj ceni. Eplova logika je da njihovi telefoni nisu skupi za one kojima su zaista potrebni i da je važnije da savršeno rade nego da im cena bude pristupačnija. Za sada u tome nisu omanuli uprkos brojnim kritikama da bi bilo dobro da se spuste i na tržište od 500 dolara. Takozvano, jeftino.

Novi ajfon, odnosno ajfoni, nesumnjivo će imati malo bolji procesor i znatno više memorije. Na to ih, svakako, prisiljava konkurencija. Samsungov novi Note 9 počinje sa 128 gigabajta, a omogućava vam čak jedan terabajt u telefonu, doduše uz memorijsku karticu koju Epl ne koristi iz principa. Sadašnji ajfoni imaju maksimalan kapacitet od 256 gigabajta i očekujte da će novi modeli imati barem duplo toliko u najjačoj verziji. Oblik ekrana i njegov kvalitet već su se standardizovali prošle godine u ovo vreme sa modelom X, te se tu ne očekuje bogzna šta.

Ali je zato ključni prodor moguć, verovatno i obavezan, u oblasti veštačke inteligencije. Epl bi mogao da ponudi funkcije aparata koje do sada nismo videli i od kojih zastaje dah. U krajnjoj liniji, nešto što isprva možda ne razumemo, ali će nam uskoro postati najvažniji životni oslonac, što i jeste smisao pametnih telefona. To znači bitna unapređenja u operativnom sistemu i komunikaciji korisnika sa uređajem. Takođe, očekuje se da uz ajfon Epl ponudi i novi Epl voč, ručni sat. Taj uređaj do sada nije bio naročit hit, ali ima stabilan rast prodaje i polako se gnezdi na tržištu.

Najveća pretnja novom ajfonu ovoga puta ne dolazi od konkurencije (Samsung, Hjuavei), već iz Bele kuće. Predsednik Tramp je prošle nedelje objavio da je spremio novi paket trgovinskih sankcija protiv Kine, koji će dramatično da pogodi američke kompanije čiji se proizvodi prave u Kini. Epl je u tome lider. Sankcije, odnosno carine, poskupele bi već preskupe aparate za 10 do 20 odsto što bi moglo katastrofalno da se odrazi na prodaju.

Tramp poručuje šefu Epla Timu Kuku da proizvodnju prebaci u SAD. Kuk odgovara da je to, naprosto, nemoguće. Kaže da nije u pitanju cena radne snage, Kina odavno nije zemlja malih plata, već da nigde osim u Kini ne možete naći toliko kvalifikovanih radnika na jednom mestu, pa šta košta da košta. S obzirom da Tramp maše čekićem, dobro bi bilo da novi ajfon bude nesalomiv.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST