Volim da govorim o dobrim i lošim stranama korišćenja društvenih medija i kad god za to imam prilike, obavezno ukažem na pet-šest osnovnih pravila od kojih je jedno da nikako ne komunicirate internetom sa svetom ako niste sposobni da sednete za volan automobila. To stanje podrazumeva svašta, od pijanstva, uzrujanosti, iscrpljenosti, stresa, uticaja narkotika. Nažalost, prvi čovek kompanije "Tesla" Ilon Mask nije bio u prilici da me čuje i zato je ostao bez (dela) posla i osiromašio sebe i firmu za 40 miliona dolara.

Prema nekim svedocima, on je 7. avgusta tvitnuo nešto dok je konzumirao marihuanu, a posledica je bila skok pa pad akcija kompanije "Tesla" na berzi. Neki ljudi su izgubili velike pare i nije im to bilo milo, pa su ga tužili regulatornom telu.

Da pojasnimo, Mask je toga dana tvitnuo da namerava da privatizuje "Teslu" po ceni od 420 dolara po akciji i da je obezbedio investitore. Tako je podstakao investitorski stampedo. Privatizovanje znači da se kompanija povlači sa berze, dakle, neće se više trgovati njenim akcijama, te su mnogi poleteli da ih kupe na vreme. Ili da ih prodaju.

Ispostavilo se da od te priče nema ništa, Mask se samo šalio, a sada drugarica njegove devojke, pevačice Grajms, objavljuje kako joj je ova poverila da se radilo o njihovom onlajn zavođenju. Grajms kaže da je Masku otkrila svet "trave" odnosno marihuane, koja je legalna u Kaliforniji i da je "kvaka 420" u internoj šali onih koji je konzumiraju. Taj broj je referenca na 4 i 20 popodne, a to je, kao, idealno vreme za džoint. Siroti Mask izračunao je da akcije "Tesle" vrede 419 dolara u tom trenutku i onda je to zaokružio i tvitnuo da zabavi dragu tom seksi asocijacijom. Ko hoće neka mu veruje.

Inače, Mask je celog leta imao sumanute tvitove, uključujući onaj kada je vođu tima ronilaca koji su spasavali dečake iz pećine na Tajlandu nazvao pedofilom, samo zato što su spasioci odbili njegovu ponudu za pomoć. Potom se javno hvalio da poslednjih 15 godina radi 100 sati nedeljno, što je prosečno 16 sati dnevno, pa je sve to pripisivano njegovoj iznurenosti.

Kako god, regulator nije bio impresioniran opravdanjima i kaznio ga je lično sa 20 miliona dolara, a isto toliko će morati da istrese kompanija kako bi oštećenima pokrila 40 miliona dolara gubitka. Mask je kažnjen i sa dve godine zabrane vođenja kompanije sa mesta predsednika upravnog odbora, ali ostaje generalni direktor. Kompanija je kažnjena jer nije kontrolisala nastupe svog prvog čoveka, a u to ulaze i njegovi tvitovi. Posle ovih odluka akcije "Tesle" su skočile.

Ova presuda je samo pripisala visoku cifru problemu koji je mnogima poznat. Društveni mediji izjednačili su se sa klasičnim medijima po uticaju i značaju, s tim da nemaju razvijenu unutrašnju regulaciju. Recimo, Mask nešto slično ne bi mogao da napiše u zvaničnom dokumentu firme, koji bi morao da prođe kroz još nečije ruke, za razliku od tvitova sa ličnog telefona. Ali se postavlja pitanje sme li kompanija njemu ili bilo kome drugome da zabrani tvitovanje budući da se to može smatrati ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava.

Jedno rešenje je pooštravanje pravila o upotrebi društvenih medija, koje bi svaka ozbiljna kompanija na svetu morala da ima. Ali i tu ima kvaka. Jedna od najvećih marketinških prednosti "Tesle" je fantastičan položaj na društvenim medijima, gde su treći iza Audija i BMW-a, a ispred Folksvagena, Tojote, Mercedesa i svih drugih. Dobrim delom upravo zbog Maskove hiperaktivnosti.

No, da ne cepidlačimo, to je sve samo automobilski biznis, zar ne? Dobro je sve dok neki takav, lakomisleni tviteraš ne preuzme nekakav ozbiljan, državnički posao.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST