Ključne poruke iz Pariza

Emanuel Makron i Angela Merkel pokrenuli su trodnevni mirovni forum u Parizu u želji da podstaknu multilateralizam, koristeći kao primer iskustvo pomirenja Nemačke i Francuske

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je, otvarajući Pariski forum o miru, da stabilnost sveta ugrožavaju nacionalizam, rasizam, antisemitizam i ekstremizam, kao i izazovi povezani s ekonomijom, zaštitom životne sredine i migracijama.

Makron je ocenio da skup, kojem u sklopu obeležavanja stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata prisustvuju lideri 84 države, predstavlja istorijski trenutak, navodi Asošijeted pres.

"Za budućnost je važno kako će ova (današnja) slika biti tumačena – kao simbol trajnog mira među državama ili kao slika poslednjeg trenutka jedinstva pre nego što svet potone u novi haos. To samo od nas zavisi," rekao je Makron u pozdravnom govoru. Cilj Pariskog foruma o miru je promovisanje konkretnih akcija ka miru i treba da se održava svake godine, dodao je francuski predsednik.

"Hajde da gradimo nadu umesto da se jedni prema drugima odnosimo sa strahom," poručio je na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu francuski predsednik Emanuel Makron. On je u govoru pred svetskim liderima zatražio da odbace nacionalizam i da se ujedine u zajedničkoj borbi za mir.

"Pobednici i pobeđeni su dugo bili u istoj žalosti i lekcija ne može biti jedan narod protiv drugih – što obavezuje sadašnje generacije da misle o budućnosti i suštinskim stvarima. Krhkost mira i opasnost nacionalizma ukazuju da tragovi rata nikada nisu nestali. Stari demoni se ponovo dižu. Moramo pred našim narodima ponovo da potvrdimo svoju istinsku i ogromnu odgovornost," poručio je Makron.

Posle Makrona obratila se nemačka kancelarka Angela Merkel i uputila molbu za saradnju i mir u svetu, takođe ocenivši da je evropski mirovni projekat posle 1945. godine ugrožen rastućim nacionalizmom i populizmom. "Ne možemo prosto stajati sa strane i gledati dok novi sukobi nastavljaju da izbijaju širom sveta," istakla je Merkelova. Ona je kritikovala "nacionalnu prepotentnost i vojnu aroganciju" koje su dovele do "besmislenog krvoprolića" u dva svetska rata. Upozorila je da se mir ne može uzimati zdravo za gotovo i da "nedostatak komunikacije i nespremnost na kompromis" mogu da imaju smrtonosne posledice. "Vidimo da se dovodi u pitanje međunarodna saradnja, mirna ravnoteža međusobnih interesa, čak i evropski mirovni projekat," kazala je Angela Merkel.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na tom skupu na opasnost "geopolitičkog vrtloga", nalik dešavanjima koja su dovela do izbijanja dva svetska rata, prenosi Frans pres. "Mnogi elementi današnjice kao da su pozajmljeni s početka 20. veka i iz tridesetih godina, što predstavlja pretnju nekog nevidljivog vrtloga," rekao je Gutereš.

Emanuel Makron i Angela Merkel pokrenuli su trodnevni mirovni forum u Parizu u želji da podstaknu multilateralizam, koristeći kao primer iskustvo pomirenja Nemačke i Francuske.

Centralna svečanost kojom je svet obeležio 100 godina od kraja Prvog svetskog rata održana je ispred Trijumfalne kapije u Parizu, u prisustvu više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica rata, ali i visokih predstavnika UN i evropskih institucija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST