Svakome se dogodi da nešto kaže i momentalno se pokaje. Najradije bi povukao reč kada bi to bilo moguće. Izgovoreno, čulo se, valja se suočiti sa posledicama. Slično je i na Tviteru. Opomeneš nekoga zbog nepismenosti i sekund pošto klikneš utvrdiš da si napravio slovnu ili neku sličnu grešku što "pouku" čini komičnom. Tvit možeš da povučeš, ali su ga drugi već primetili, slikali, sačuvali.

Sada osnivač Tvitera Džek Dorsi nudi rešenje. Kaže kako ozbiljno razmišlja da uvede opciju za uređivanje tvitova i nakon objavljivanja, tako da bi greške mogle da se isprave bez brisanja celog tvita. Štos je u tome što bi se ograničilo vreme za promene, od 5 do 30 sekundi, što je dovoljno za sitne ispravke, za popravku greške nastale zbog brzog ili nespretnog kucanja, recimo. Po mišljenju Dorsija, to ne bi ugrozilo autentičnost i smisao tvitovanja jer se po isteku tog kratkog intervala više ništa ne bi moglo menjati.

Na primedbe da bi takve promene bile od koristi onima koji lansiraju lažne vesti, Dorsi kaže da to nije realno jer neki tviteraši svakako printskrinuju zanimljive tvitove čim se objave, a postojala bi i opcija da pogledate originalni post ako postoji sumnja u nečiju lošu nameru.

Nije prvi put da Dorsi govori o naknadnom uređivanju tvitova, ta se priča proteže jedno tri godine unazad. Samo što je ovoga puta prvi put naveo nešto konkretnije o metodu koji bi mogao biti sproveden. I dalje nema najava kada će (i da li će) ova opcija biti uvedena, ali su reakcije uglavnom negativne. Kritičari kažu da je suština Tvitera u spontanosti i brzini, što podrazumeva i svakakve greške i gluposti. Zapravo, to je ono što je na Tviteru najinteresantnije, kažu, ta povremena nepromišljenost i brzopletost. Džeku Dorsiju poručuju da bi mu bolje bilo da je uredio sopstvene tvitove tokom nedavne posete Mjanmaru gde se divio gostoljubivosti i hrani, ignorišući u potpunosti proterivanje pripadnika naroda Rohindža, o čemu je u tom trenutku izveštavao ceo svet.

Ako baš zabrljate na Tviteru, a mogućnosti uređivanja još nema, možete da se vadite na to da vam je neko ishakovao nalog, da se nekako dokopao vašeg pasvorda. Sada i za to postoji izvestan lek u vidu posebnog dodatka brauzeru Hrom. Dodatak se zove "Password checkup" i može se naći na Hromovoj prodavnici. Još je lakše ako te reči samo ukucate u pretraživač, odvešće vas pravo na stranicu gde se dodatak instalira.

Čekap će vam se pojaviti u gornjem desnom uglu brauzera i njegov posao je da proveri da li je neki od pasvorda koji koristite kompromitovan, odnosno da li se nalazi u bazi "provaljenih" i ukradenih pasvorda, koja broji 4 milijarde šifri. Ikonica ćuti u ugliću u zelenoj boji sve dok neki od vaših pasvorda ne bude ugrožen. Tada vam šalje crveno obaveštenje da bi bilo najbolje da ga odmah promenite.

Ono što s nestrpljenjem čekamo jeste kombinacija naknadnog uređivanja tvitova i pasvord uzbunjivača, aplikacija koja nas upozorava da je to što smo napisali i nameravamo da objavimo glupo i štetno. Napredna verzija sprečavala bi nas da tuđe gluposti čitamo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST