Možda je preuranjeno reći da je protekla nedelja bila revolucionarna za industriju mobilnih telefona, ali nije preterano ako kažemo da je bila spektakularna. Samsung i Huavej su predstavili svoje nove aparate, samo par dana pre godišnjeg kongresa mobilnih tehnologija u Barseloni, što je inače bilo vreme i mesto za ovakve premijere.

Revolucija su njihovi novi aparati sa savitljivim ekranom, koji se otvaranjem udvostručuje. Kao kada otvorite knjigu. S tim da se Samsungov Fold otvara tako da su ekran unutrašnje stranice te knjige, dok je kod Huavejevog Mejt Iksa ekran na koricama. Pritom, Samsung ima još jedan, treći ekran, na spoljašnjoj strani. Dimenzije otvorenog Folda su nešto veće od sedam inča po dijagonali, dok je otvoreni Iks tačno 8. Huavej je znatno tanji, samo 11 milimetara naspram Samsungovih 17. Ali je zato Samsung opremljen sa 6 kamera, dok Huavej ima tri, ali smeštene sa unutrašnje strane tako da ne oduzimaju nijedan piksel od ekrana.

Neuobičajeno je to da na predstavljanju medijima nije pružena prilika da se bilo koji od ovih aparata uzme u ruku, da se osete težina i jednostavnost otvaranja, kao i da se utvrdi kako se ekran ponaša na preklopu. Fold je mogao da se vidi na filmu i u rukama predsednika Samsunga na promociji u San Francisku, Huavej su novinari posmatrali iza stakla, kao kakav dijamant. I cena im je "dijamantska", za Mejt X je 2600 dolara dok će Fold da košta 1980 dolara. Ako ste spremni da date toliki novac, moraćete da se strpite barem do sredine godine za Huavej Mejt X ili do septembra ili oktobra za Samsung Fold. Srećna okolnost je da su telefoni projektovani za budućnost, dakle podržavaju 5G mrežu koja se još ne koristi, a jedina dilema je koliko će rasklapanja i sklapanja moći da podnese pre nego što to počne da se primećuje u vidu mrtvih ili izbledelih piksela.

Ovi telefoni prodaju nam se kao uvod u novi način korišćenja aparata. Sa većim ekranom to postaje uređaj opasno konkurentan laptop računaru budući da su im specifikacije ubitačne. Fold ima 12 Gb RAM-a i do terabajt i po memorije. Dovoljno je da imate jednako sklopivu tastaturu i drugi računar vam u životu ne treba ni za pisanje ni za gledanje filmova.

Ali moguće je da stvari krenu i u drugom pravcu. Ako se savitljivi ekrani pokažu kao nova i održiva tehnologija, možda nekome padne na pamet da prepolovi sadašnje telefone i svede ih na veličinu tanje paklice cigareta. Takav telefon lakše bi stajao u džep ili tašnu, a verovatno bi mogao da se koristi i nerasklopljen, što znači da bi se približio nekadašnjim mikrodimenzijama telefona, pre nego što su slike i video postali ključna stvar mobilizacije. Bacite pogled na sopstveni telefon i razmislite na koju stranu biste ga radije prepolovili, uzdužno ili poprečno, i u kom obliku bi vam bio praktičniji.

To što su ova dva aparata i dalje izvan domašaja naših ruku govori nam da tehnologija nije sasvim zaokružena i da su ekrani, verovatno, suviše osetljivi da bi ih svako čačkao. Opet, objavljena cena znači da ne bi trebalo da bude nekih tehnoloških iznenađenja, jer je limit već određen.

Ako se pitate ko je toliko lud da za telefon istovari dve i više hiljade evra, podsetite se koliko ste platili telefon koji sada koristite. Ako je skuplji od 800 evra, vi ste taj mada to još možda ne znate.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST