foto: zoran petrović

Galerija >

Godina Novembra

Dok pre jedne godine nije otvorena umetnička galerija "Novembar", na teritoriji beogradske opštine Vračar nije postojao nijedan privatni izložbeni prostor. Osim ove, specifičnost galerije "Novembar" jeste i fokusiranost na afirmisane umetnike koji su otišli iz Srbije i na umetnike regiona. Prvi rođendan obeležen je izložbom slika "Ko se boji mraka još" Selene Vicković.

Umetnička direktorka i kustoskinja ove galerije Maja Kolarević kaže da su brzo uspeli da zadobiju pažnju i šire i stručne javnosti, ali i umetnika. "Izazova je puno, međutim uspevamo da se sa njima borimo i ovo je pre svega ogromno uživanje za sve nas. Nije lako u Srbiji biti entuzijasta po pitanju umetnosti, ali trudimo se da istrajemo i budemo još bolji."

Kako otkriva talenat vredan izložbenog prostora u "Novembru"? "Trudimo se da izaberemo autore koji na pravi način komuniciraju o trenutnom stanju u društvu i o temama koje su zanimljive. Tokom naše prve godine predstavili smo autore koji su trenutno možda i najznačajniji na našoj umetničkoj sceni. Pored Selene Vicković, samostalne izložbe imali su, između ostalih, Selma Selman, Vuk Vidor, Ivan Grubanov, Ivana Bašić i Ana Milenković.

Neizbežno pitanje u galerijskom poslu je finansijski aspekt. Maja Kolarić kaže da je "umetnost ne samo društveno korisna, već ima i određenu finansijsku vrednost. To se često zaboravlja. S obzirom na to da smo privatna galerija okrenuta prodaji, bitno nam je i da cena i kvalitet rada budu u balansu, kao i da je cena potkovana relevantnošću nekog većeg tržišta izvan Srbije." Planove i izložbe do kraja godine, Maja Kolarević ne bi želela da otkriva iako ih planira godinu dana unapred. "Čast nam je da godišnjicu proslavljamo sa Selenom Vicković. Još od osamdesetih godina Selena je aktuelna umetnica na domaćoj, ali i francuskoj sceni. Sledeća je samostalna izložba Tadije Janičića koja će biti otvorena krajem maja."

Posebnost "Novembra" je i stvaranje buduće publike. "Imamo kreativne radionice jednom mesečno. Nazvali smo ih Porodičnim danima, kad pozivamo i decu i roditelje na stručna vođenja. Provedemo ih kroz izložbu, razgovaramo o umetnosti i izloženim delima, a onda zajedno stvaramo na interaktivnim radionicama. Želimo da podstaknemo njihovu kreativnost i radoznalost i da stvaramo nove kulturne navike kod dece", poručuje Maja Kolarić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST