foto: dw / dpa
KONKURENCIJA NA POLJU ZADIRANJA U PRIVATNOST: Huavej...


Brend mobilnog telefona koji koristite prestao je da bude samo statusni simbol, sada je postao političko opredeljenje. Koliko ste spremni da platite za to

"Mi smo spremni." Tim rečima je predsednik Huaveja Žen Džengfej prokomentarisao odluku kompanije Alfabet, vlasnika Gugla, da suspenduje saradnju sa kineskim telekomunikacionim gigantom, što uključuje i servisiranje Guglovog operativnog sistema Android koji koriste svi Huavej telefoni.

Ta odluka donesena je u nedelju, samo tri dana pošto je administracija Donalda Trampa stavila Huavej na listu kineskih kompanija sa kojima američke firme i država obustavljaju saradnju, praktično ih smatraju neprijateljima SAD. To znači da te kompanije ne mogu više da kupuju američke proizvode i usluge kako bi ih iskoristile za sopstvenu proizvodnju.

Objašnjavajući odluku o suspenziji, Gugl je objasnio da se ona odnosi na sve buduće modele Huavej i Honor (podbrend) telefona, dok će aktuelni moći da koriste postojeće verzije androida. Potom je ta odluka malo ublažena. Suspenzija je suspendovana na 90 dana, što znači da će vlasnici Huavej i Honor telefona u tom roku dobijati unapređenja i bezbednosne zakrpe od Gugla, a posle ćemo da vidimo.

foto: ap...i Gugl


STRATEŠKI CILJEVI NA NIŠANU

Prvu reakciju imali smo koliko u utorak. Na promociji novog modela Honor 20 u Londonu, isplaniranoj mesecima unazad do u tančine, globalni direktor Honora Džordž Džao rekao je da oni ne posustaju pred izazovima i da će se sa njima izboriti, ne navodeći o kakvim se to izazovima radi niti kakve mere misle da preduzmu. Prisutni su primetili da nijednom nije spomenio ni Gugl ni Android, što je nečuveno kod predstavljanja novog modela telefona, ali i da su primerci na prezentaciji imali instaliran taj operativni sistem i sve aplikacije koje idu uz njega. Kao da je sve u najboljem redu.

A daleko je od reda, tačnije Kina i Amerika su uveliko u trgovinskom ratu u kome američka strana sada gađa strateške ciljeve. Ovoga puta pogodili su svakog šestog vlasnika mobilnog telefona na svetu jer je udeo Huaveja prošle godine bio 15,8 odsto, a u međuvremenu je još i porastao.

I to znatno, za 50 odsto, u trenutku kada svetski lider Samsung beleži godišnji pad prodaje od 10, a američki Epl za 22 odsto, i to zbog slabije prodaje upravo u Kini. Do ove krize predviđalo se da će Huavej preuzeti primat već u 2020.

Upravo o tome je govorio Žen Džengfej kada je rekao da su oni spremni. Dodao je da je očekivao ovakav sukob, pre ili kasnije, jer je ambicija Huaveja da se popne na svetski vrh. A da bi tamo stigao, kao i u košarci, moraš da pobediš američki drim tim. Ispravnije rečeno, da ih poraziš.

Ovu situaciju dodatno komplikuje činjenica da su Kinezi sve o mobilnoj telefoniji i telekomunikacijama naučili uglavnom od Amerikanaca. Polovinu Huavej telefona i dalje pokreću američki procesori, koriste američke memorije i druge komponente, većinom proizvedene u SAD. Sada su ostali bez tog resursa, ali Džengfej ponavlja da su se za to spremili, da imaju zalihe procesora i ostalog hardvera domaće (kineske) proizvodnje za nekoliko sledećih meseci, kao i da nameravaju da u telefone ubace sopstveni operativni sistem. Sada smo prvi put saznali da ga pripremaju već šest godina, mada ga u Londonu nisu pominjali ni prikazali. A bila je zgodna prilika.


AMERIČKA RUKA PRAVDE

Huavej je već duže vreme na meti američke administracije koja ga optužuje za špijunažu i kršenje sankcija, uostalom kao i mnoge druge kineske telekomunikacione kompanije. Prošle godine u Kanadi je uhapšena ćerka Žen Džengfeja, Meng Vandžou, upravo zbog kršenja sankcija prema Iranu. Amerikanci tvrde da je Huavej prodavao Irancima tehnologiju u koju su ugrađeni američki proizvodi, zbog čega se ide u zatvor ako te ruka američke pravde negde stigne. Nju je stigla na aerodromu u Vankuveru kada se spremala da uđe u avion za Kinu, a njen greh je što je potpredsednica kompanije koja je, navodno, prekršila sankcije. Posle nekoliko nedelja u zatvoru dopušteno joj je da pređe u (luksuzni) kućni pritvor.

Za to vreme SAD i Tramp su vagali o sankcijama za Huavej i pokrenule čitavu akciju pritiskanja prijateljskih i partnerskih zemalja (Velika Britanija, Australija itd.) da sa Kinezima raskinu saradnju, naročito na planu kupovine opreme za 5G tehnologiju. Amerikanci tvrde da bazne stanice za superbrzi prenos podataka služe Kini za špijunažu. I Huavej i kineska administracija odlučno su odbacili ovakve insinuacije, ali su mnoge zemlje ipak smanjile obim saradnje.

Huavej je imao dovoljno vremena da se pripremi za scenario koji nas je zatekao ove nedelje, ali to je kao i da vam neko najavi razorni zemljotres. Koliko god da ste spremni, potrešće vas i ostaviti katastrofalne posledice.

Na kraći rok, loše će proći Huavej. Ova odluka preseći će mu fantastičan rast u svetu, samo je pitanje za koliko. Mnogi koji su razmišljali da kupe njihove telefone sada se presabiraju. Najnoviji Honor 20 ima fantastične osobine za model srednje cenovne kategorije, ali je vrlo moguće da ga nećemo videti u radnjama narednih meseci, dok kompanija ne odluči koji sistem će ga pokretati. Novi aparat se obično predstavljao nekoliko nedelja pre izlaska na tržište.

Dugoročno, Alfabet odnosno Gugl ima više razloga za brigu. Ako Kinezi odluče da naprave alternativni operativni sistem za mobilne telefone, Guglova dominacija biće ozbiljno ugrožena. Do sada ni Majkrosoftu nije uspelo da se ubaci između Eplovog iOS-a i Androida jer su se oba koristila u Kini, doduše uz drastična ograničenja.

Kina je veliko tržište, sposobno da ponudi dovoljno atraktivnih aplikacija za novi operativni sistem ako se tamo tako reši. Mnogi u svetu radije će kupiti jeftiniji kineski telefon od američkog, zanemarujući priču o špijunaži jer ionako misle da ih i sada prisluškuju.

Takođe, ako im kineski partneri okrenu leđa, američke kompanije poput Intela i Kvalkoma neće baš imati mnogo kome da prodaju svoj skupi hardver. U IT svetu važi da se sve dešava u dva grada, osmišljava se u San Francisku, a proizvodi u Šenženu. Ta osovina doprinela je digitalizaciji sveta koju proživljavamo, a ako ona pukne, sve će se naglo usporiti, zakomplikovati i poskupeti.

S druge strane, brzina kojom se Kina razvija, naročito u oblasti novih tehnologija, dovela je u opasnost primat Amerike. Gotovo da se ne spominju drugi proizvođači 5G tehnologija sem kineskih. Americi bi odgovaralo da se ta trka malo uspori jer njen drim tim ne deluje više nepobedivo kao pre samo par godina, da ne kažemo meseci.

Konačno, šta će biti sa onima koji imaju Huavej ili Honor telefone?

Ništa posebno. I dalje mogu da ih koriste bez većih smetnji, neće im se ugasiti, raspasti, istopiti niti će se dogoditi išta katastrofično što su zamislili ili čuli.

Android je otvoren sistem, svako može da ga instalira bez pitanja, ali samo licencirani partneri dobijaju od Gugla mogućnost da ga prilagode svojim aparatima i redovno doteruju. Niko neće kupiti telefon iz premijum klase (za hiljadu evra) koji štuca i blokira jer mu operativni sistem nije kako treba, kao što ga neće uzeti ako na njemu ne može da koristi svoje omiljene aplikacije (Jutjub, Gugl mape, Gmail i slično).

Gugl tvrdi da će poštovati dosadašnje dogovore i da neće ugroziti korisnike, ali da za dalje ništa nije sigurno. Kao jedan od motiva za momentalnu suspenziju suspenzije, pa makar i na samo 90 dana, spominje se upravo to. Mnogi operateri koriste kinesku opremu i ponegde bi moglo da dođe do raspada sistema, ako zbog sankcija ne budu mogli da je održavaju. To je bitno drugačija situacija od one sa ruskom naftom ili gasom, koje je lako zameniti nekim drugim.

Ali zato je brend mobilnog telefona koji koristite prestao da bude samo statusni simbol, sada je postao političko opredeljenje. Koliko ste spremni da platite za to?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST