Enterijer

Ko nije na Instagramu ili jeste ali prati pogrešne profile, nikad neće razumeti. Cela industrija unutrašnje dekoracije preselila se tamo (kao i svi ozbiljni trgovci, uostalom). Pretpostavka je jednostavna: oni kao ‘oće da prodaju, a mi kao ‘oćemo da kupimo. Prava istina je da oni žele da prodaju, a mi samo gledamo, jer em nemamo para, em većina najboljih uopšte ne radi na našem tržištu. Problem je što gledamo do besvesti. Lako je: u pretragu ukucaš #interiordesign i skroluješ dok ti ne otpadne prst i pogled ti se ne zamuti od količine pastelnih boja, knjiga koje služe samo kao dekoracija (jer šta će vaza sa cvećem na knjigama, aman?), naizgled nenamerno bačenih ručno štrikanih prekrivača i lampi, gospode bože, lampi koje su svuda, čak i na najnelogičnijim mestima... Naravno, pomenute knjige uvek su ili neke foto monografije, jer su velike a tanke, i nema veze što služe kao podmetač za saksiju, servis za čaj ili nešto još čudnije, najvažnije je da se lepo slikaju.

Isto važi i za lampe na čudnim mestima: da, jeste na sred sobe i ne možeš je ni preskočiti ni zaobići, ali iz ptičje perspektive izgleda fantastično.

Po pitanju enterijer profila na Instagramu, najviše "ubijaju" Skandinavci, očekivano. Tek to nema smisla, jer do iznemoglosti uređuju balkone i terase, prave idealne kutke u kojima se može čitati (mada ne znam kako kad je knjiga blokirana vazom) ili pijuckati čaj. A svi znamo da imaju tri sunčana dana godišnje i da nema šanse da bleje u tim preslatkim ćoškićima, među još slađim jastučićima i šta će ti, pobogu, električna lampa na terasi kad živiš u toj kiši i bljuzgi, da li želiš da te ubije struja, nepromišljena skandinavska osobo?

Zaboravila sam da pomenem još jedan važan momenat savremene Instagram estetike: uramljene motivacione poruke i ona svetleća čuda sa kineskih sajtova – svetleće kutije uz koje dobiješ slova pa sam sastaviš poruku. Toga sam se čak i dokopala, istina, slučajno, neko mi je poklonio. Kad je stiglo, bila sam ubeđena da ću da premeštam ona slova nekoliko puta dnevno i da će svi natpisi biti Instagram citati tipa "Sunday Funday", "Coffee Time", "Friyay!" Nije se desilo. Nekoliko puta sam uzela to u ruke, iz zezanja sklapala stihove poznatih narodnjaka, a onda sam pogubila slova i sad sam trajno zaglavljena sa natpisom "Devojka iz grada".

Posle sam kupila pastelno ćebe, da ga nemarno bacam i glumim instagramerski život, ali njima to ispada prelepo i opušteno, a kod mene ko nešto sa vašara.

U poslednje vreme pastel i jambolije odlaze u zaborav, a novi trend su tamne kuće (#darkhomes). To su vam gajbe u kojima su zidovi prefarbani u crno, a onda je ostatak nameštaja svetao da bi se postigao balans. Na slikama izgleda tako da želim odmah u prvu farbaru da sve prefarbam u crno, ali nisam debil, znam da je tako samo na slikama ili ako imaš dnevnu sobu od 60 kvadrata u kući od 500 kvadrata. Naravno, gde je crna soba, tu su i crna kupatila, i to je možda i najlepši momenat. Ali, hej... Znam ja dobro na kojim se bojama najviše vidi kamenac, nećete me prevariti.

Kontrapunkt Instagram kućama i sobama su, morate mi verovati, oglasi za izdavanje stanova u Beogradu. Zašto prosečan stanodavac voli braon pločice u kupatilu muči me, evo, punih 18 godina koliko sam podstanarka. Isto toliko uspešno eskiviram stanove sa braon pločicama u kupatilu. I razvaljene fotelje, šifonjere iz 1905. koje je nekom žao da baci a ne može da ih uvali antikvarima jer ih ima ko šodera, a i izjeda ih žižak. Stan za izdavanje iz pakla nije kompletan ako nema zid prekriven goblenima. Možda biste ih i skinuli, ali uz njih ide stanodavac koji često svraća, pa ajde majčin sine, skini ako smeš. Ako pak želi da bude moderan, stanodavac će utripovati da je dizajner enterijera lično, pa će da omala zidove u rezedo i naruči kuhinju po meri, ali crvenu. Ponekad mislim da sprovode društveni eksperiment i mere koliko stanari mogu da izdrže u "alarmantnom" ambijentu.

Na kraju balade, nađeš se negde na sredini. U Instagramu se živeti ne može (još uvek), a ipak se nađe i pokoji stanodavac koji lepo stan okreči u belo, ostavi ukucane eksere, pa ti kači šta ti je volja i ne glupira se bojama, prekrivačima i dekoracijom. A onda se neka budala zaglavi sa natpisom "Devojka iz grada".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST