Autor

>

Sloboda reči i sloboda »riča«

Društveni mediji najveća su propagandna mašina u istoriji. To je ustvrdio (dvaput zaredom) Saša Baron Koen, poznat i kao Borat, Ali Dži, Bruno to jest britanski komičar koji je po sopstvenom priznanju poslednjih dvadeset godina proveo prerušen u svoje likove.

Sada se pojavio pod pravim imenom i prezimenom da primi priznanje od Antiklevetničke lige (ADL) za svoj doprinos borbi protiv svake vrste netrpeljivosti, mržnje i fanatizma. Tom prilikom održao je govor koji je, khm, "zapalio društvene mreže". Neobično u tome je da je njegov govor bio upravo o tome kako društvene mreže treba "zapaliti" ili makar staviti pod kontrolu, ako se ne privedu zdravom razumu i zakonima koji za njih ne važe.

SBK je govorio emotivno i snažno, naprosto je izrešetao javnost tvrdnjama da su kompanije koje upravljaju društvenim mrežama neodgovorne i pohlepne. Da se skrivaju iza floskula o slobodi govora kada dozvoljavaju raznim protuvama da šire teorije zavere i mržnju, da se pozivaju na potrebu da čujemo dve strane čak i u situacijama kada su suprotstavljene istina i laž, nauka i praznoverje.

Najjači moment bio je kada je ustvrdio da bi Fejsbuk bez gunđanja dozvolio Hitleru da širi svoju propagandu samo da je postojao pre stotinak godina i da su nacisti uredno plaćali reklame. Potvrda za to su mu događaji u Mjanmaru, to jest progon Rohindža muslimana.

Po Koenu svako ko poistovećuje "slobodu reči i slobodu riča" (domašaja) nije mnogo bolji od raznih hulja koje koriste internet platforme za širenje mržnje i straha. On se slaže da američki Ustav podržava slobodu govora, ali dodaje da to važi za društvo u celini i da privatne kompanije ne treba da se prave nevešte već da svoje biznise urede kako dolikuje.

Jednako kao što vlasnik kafane neće poslužiti raskošnim ručkom gosta koji psuje i vređa ostale goste jer je to njegovo ustavno pravo na "slobodu izražavanja", već će ga naglavačke izbaciti napolje, isto tako ni Mark Zakerberg ne treba da trpi fašiste i pedofile na Fejsbuku zaklanjajući se iza prava da se čuju svi stavovi, kazao je Koen.

Ljudi ne mogu sami da donose odluke u vreme kada dve trećine milenijalaca nisu čule za Aušvic, a zavodljivi ultradesničari ih zaluđuju lažima da Holokausta nikada nije ni bilo, poručio je Koen tražeći od vlasnika šest velikih internet kompanija da na sebe preuzmu odgovornost za istinitost informacija koje njihovi korisnici, posebno političari, objavljuju na mrežama. Zapravo, ne treba od njih tražiti odgovornost već im je nametnuti uspostavljanjem međunarodnog tela sastavljenog od predstavnika svih država sveta, zavapio je SBK.

Jer, tvrdi, svet je na prekretnici i u narednih 12 meseci na izborima u SAD i Britaniji rešavaće se dugoročna sudbina demokratije. Zato je neophodno da se uspostavi sistem u kojem je dobro iznad zla, istina iznad laži, a nauka iznad praznoverja i zavera. U suprotnom, živećemo u svetu u kojem Koenove šale na račun budala i ekstremista neće više izazivati smeh.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST