Autor

>

Dođi na večeru, daunlodovao sam Džejmija Olivera

Krenulo je od muzike. Već početkom devedesetih nije bilo neophodno da znaš da sviraš ili da čitaš note, mogao si da komponuješ na kompjuteru. U punom smislu reči "kompozicija" jer je bilo dovoljno uklopiti različite semplove iz arhive računara. Internet je sve to učinio još dostupnijim, pa se virtuoznost instrumentalista više ne ceni kao nekada. Di-džejevi okupljaju više publike nego najbolji svirači, još mogu da oponašaju zvuk bilo koga od njih.

Sada je na red došla kuhinja.

Na upravo završenom CES-u, sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, najvećem na svetu, prikazana su različita tehnološka čudesa, od robota u obliku lopte koji vas prati po kući i komanduje ostalim uređajima, preko segvej fotelje u kojoj se udobno vozite, pa do kamere koja se montira na naočare i snima sve što pogledamo. Ali, nikada nije bilo više "kuhinjskih elemenata".

Kompanija Weber, specijalizovana za roštilje, uz već popularnu telefonsku aplikaciju sada je lansirala komplet senzora za idealno grilovanje. Senzori u obliku igle ubadaju se u meso i mere promene u strukturi. Spoljni uređaj podešava stepen pečenja i alarmira "majstora" kada da prevrne, a kada da skida sa skare.

Ne mora čak ni da koristi pravo meso. Kompanija "Nemoguća hrana" (Impossible foods), inače redovni izlagač na CES-u, ove godine predstavila je prasetinu biljnog porekla. Pre dve godine lansirali su vedži burger koji je čak i "krvario" kao pravi, ako volite manje pečeno.

Oni koji su ga testirali kažu da brzo zasiti, ali se ubrzo i ogladni. Razlog je što ova hrana ima manje kalorija nego pravo meso, a to tvorci reklamiraju kao prednost.

Vrlo zanimljiv koncept prikazao je Samsung u obliku Bot Chef-a. To su dve mehaničke ruke sposobne za razne kuhinjske veštine. Mogu da seckaju, mešaju, kuvaju, dohvate šta treba sa police, čak i kafu prave, pravu (za one koji se sećaju tih gikovskih pošalica iz prošlosti). Rade same ili s čovekom u duetu, vodeći računa da ga ne povrede ako se nehotice previše približi dok seckaju. Povezane su na internet odakle skidaju recepte.

Ove robotizovane ruke nisu spremne za tržište, ali procenjuje se (i šapuće) da će koštati kao neki malo bolji kuhinjski aparat. Ne baš kao mikser, ali kao skuplji frižider. Znači, neće biti nedostupne, a završavaće precizno kuhinjske poslove koje ne volimo ili ne umemo.

U nekoj budućnosti, ne predalekoj, slični uređaji kuvaće u stilu nekog čuvenog kuvara, a krajnji rezultat zavisiće samo od kvaliteta namirnica koje ste mu nabavili. Pod uslovom da imate tako istančan ukus.

Bez preterivanja, možda neće svaka kuhinja u budućnost imati par mehaničkih ruku ili robota kuvara, možda i hoće, ali tehnologija i veštačka inteligencija krenule su na hranu. Sve je dobro dok vas te mehaničke ruke ne ščepaju kada noću, krišom, ne krenete da orobite frižider, a ukućani ih podesili na "strogu dijetu".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST