Kada ga je saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman pozvao na večeru u Los Anđelesu, dodajući da će doći i Kobi Brajant, direktor Diznija Bob Ajger i još neki, osnivač Amazona i najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos nije imao razloga da bilo šta sumnja, naprotiv. Sve fin svet sa puno para, možda padne i neka idejica za širenje poslova.

Bio je početak aprila 2018, večera je bila sve kako treba, kažu, pa su u dobrom raspoloženju princ i Bezos razmenili brojeve telefona. Već 1. maja princ je Bezosu poslao poruku na Votsap, neki video-klip, kao što svi mi radimo kada na internetu naletimo na nešto zabavno. Ne znamo šta mu je i da li mu je Bezos nekako uzvratio, makar sa jednim pristojnim LOL, ali mu je od tog trenutka krenulo baš naopako.

Ispostaviće se posle nekog vremena da je u video-poruku koju je Bezos primio saudijska tajna služba spakovala alat za hakovanje telefona. Sve što je tužni Džef trebalo da uradi jeste da startuje video, i time izda komandu da mu se taj rđavi softver uklini u operativni sistem i Saudijcima krene da šalje sve što se u telefonu nalazi i sve što se sa telefonom dalje radi. Saudijska ambasada u Vašingtonu demantovala je ove tvrdnje kao apsurdne, ali britanski list "Gardijan" tvrdi da je razgovarao sa stručnjacima koji su pregledali Bezosov telefon i koji kažu da je od trenutka startovanja videa naglo porastao saobraćaj sa telefona ka nepoznatim adresama.

Za ovu priču najvažnije je da je Bezos vlasnik "Vašington posta", dnevnog lista za koji je radio Džamal Kašogi, nekada blizak prijatelj princa Mohameda, a u tom trenutku odmetnik i kritičar koji je mnoge oštre kolumne posvetio upravo Bin Salmanu. U novembru iste godine Kašogi je ubijen u saudijskoj ambasadi u Istanbulu, što je "Vašington post" burno ispratio. Bezos ubrzo dobija još jednu poruku od princa, ovoga puta je to fotografija osobe koja veoma liči na ženu s kojom vara suprugu. Potom se u tabloidima pojavljuju ljubavne poruke koje su razmenjivali, i puca skandal. Što je rezultiralo najskupljim razvodom u istoriji.

Sada su se za priču o hakovanju telefona čoveka koji vodi najveću internet prodavnicu na svetu zainteresovale i Ujedinjene nacije. A trebalo bi i mi ostali, jer je postalo jasno da je svaki i svačiji telefon na udaru, programi preko kojih mogu da vas špijuniraju kupuju se za sitan novac, legalno, s opravdanjem da služe za monitorisanje maloletnika, to jest njihovih telefona. Samo što se radi o istim, ako ne i boljim telefonima od onih koje koriste roditelji, te to znači da nije sigurno da ćemo moći da se odbranimo ako se neko namerači da nam uđe u telefon.

Pametniji ljudi koriste primitivne telefone, čiji softver jedva i SMS poruke može da protera, a pišu i pričaju u šiframa ako govore o nekim stvarima "koje nisu za telefon". Ne uživaju u beskontaktnim blagodetima i ne nose kancelariju u džepu. Mi koji svemu tome ipak ne možemo da odolimo ipak bi trebalo da razmislimo moramo li da pogledamo baš svaki smešan ili bizaran video. Džef Bezos, evo, ni dan-danas ne može da poveruje u kakvom je društvu bio kada su ga odžeparili.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST