foto: đorđe đoković
ZARAŽENI KORONOM: Vladika valjevski Milutin i nekolicina sveštenika

U Valjevu 10 odsto zaraženih u Srbiji >

Uloga popova u pandemiji

Pouzdan izvor "Vremena" kaže da je 20-ak zaposlenih u Zavodu za javno zdravlje, sa odeljenja mikrobiologije i hemije, u kućnoj izolaciji. Uzrok svemu je jedna od zaposlenih, kod koje je potvrđen virus, a koja se zarazila preko zeta, sveštenika, koji je prisustvovao proslavi jedne privatne firme

Portal "Kolubarske" javio je u ponedeljak da je, po nezvaničnim informacijama, zvanične ne postoje, u Valjevu 27 građana zaraženo korona virusom, te da je preko 400 ljudi u kućnoj izolaciji. Slučajevi su potvrđeni na Institutu Torlak. To je preko deset odsto zaraženih u Srbiji, jer je toga dana saopšteno da Srbija ima 249 obolelih.

Istog dana, ponedeljak, Valjevski zavod za javno zdravlje, sa potpisom direktorke, obavestio je da se obustavlja rad laboratorije na dve nedelje, zato što je petoro zaposlenih pozitivno na virus korona. U saopštenju se kaže da je epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da je infekcija inpektovana iz porodičnog kontakta jednog od zaraženih. Zavod informiše javnost i da će prioritetni poslovi, među kojima je i kontrola vodosnabdevanja, biti organizovani sa Zavodom za javno zdravlje Šabac.

Štab za vanredne situacije, na čelu sa SNS gradonačelnikom, ginekologom Slobodanom Gvozdenovićem, formiran je na vreme. Ali, utisak je, Štab se ponaša pasivno i nedoraslo. To za mnoge nije iznenađenje, jer valjevska vlast najbolje rezultate postiže kada treba obezbediti potpise za SNS listu, kao i kapilarne glasove za istu, i zaposliti "svoje" u budžetskim ustanovama i javnim preduzećima.

Potpisujući se kao Komandant Štaba za vanredne situacije, SNS gradonačelnik Gvozdenović se prvi put javno obratio javnosti, i to u pisanoj formi, 21. marta, rekavši "da je virus u našoj sredini". Bez reči o broju obolelih, onima u kućnoj izolaciji, stanju u zdravstvenim ustanovama, SNS gradonačelnik kaže da se epidemiološka situacija prati, a da će se mere prilagođavati aktuelnom stanju. Dodaje: oboleli koji su na lečenju, kao i oni u izolaciji, ukazuju da se virus nalazi u našoj sredini, i to zahteva da se građani ponašaju odgovorno, kao i da svi oboleli, i sumnjivo oboleli, dosledno sprovode mere kućne izolacije i lične zaštite...

Inače kako radi Štab za vanredne situacije, na čelu sa svojim komandantom, ilustruje izvod iz jednog od saopštenja, gde se kaže: Nalaže se građanima da koriste dostupna lična zaštitna sredstva, do prispeća propisanih! To je saopšteno u trenutku, a tako je i dalje, kad ni u jednoj valjevskoj apoteci, privatnoj ili državnoj, nije bilo maski, rukavica, antibakterijskih gelova za ruke, medicinskog alkohola...

Da se pomene da je 9. marta, ponedeljak, valjevsku fabriku namenske proizvodnje "Krušik", posetio predsednik Vučić, sa njim su bili ministri Mali i Vulin, čuveni stručnjak za bezbednost Bata Gašić, još čuveniji državni sekretar privrede gospodin Boske iz Surdulice. Pred gospodina Vučića je isterano nekoliko stotina radnika, a predsednik, koji je "hteo da iskoči iz kože", nijednom nije pomenuo virus, kao ni da li je uzrok "iskakanju iz kože" to što je uzbunjivač Obradović obavestio javnost da tata ministra Stefanovića kupuje od "Krušika" po povlašćenim cenama. Ne, samo je obećao da će država svim radnicima obezbediti plate. Vučić, kao i saradnici, nije imao ni masku, ni rukavice, ako se u odbrambena sredstva ne računa predsednikova antivirus bela košulja. Predsednik je čak pružio ruku novinaru "Vremena", prilikom predaje knjige, uz državnički pozdrav, Sve najbolje vam želim!

Posle objave "Kolubarskih" o obolelim građanima od virusa korona, istog dana je Dom zdravlja Valjevo pozvao lekare, medicinske tehničare, vozače i spremačice da se jave za rad na određeno vreme od tri meseca. Potrebno je 20 lekara, 30 tehničara i 10 spremačica. Dan ranije fabrika "Gorenje", u kojoj su vlasnici Kinezi, obavestila je da se prekida proizvodnja na dve nedelje, te da je mera doneta kako bi kompanija doprinela zaustavljanju epidemije i zaštitila zdravlje zaposlenih.

"Novosti" su 21. marta, subota, javile da je vladika Valjevski, gospodin Milutin, zbog povišene temperature i malaksalosti, kolima hitne pomoći prebačen za Beograd. Javljaju da je korona utvrđena kod dvojice sveštenika, te da je vladika prisustvovao raznim događajima u eparhiji, među ostalim i ispovedanju sveštenika. Nezvanično, kod vladike je potvrđeno prisustvo virusa korona. Da se zapiše, vladika Milutin prvi episkop koji je, po uvođenju vanrednog stanja, doneo akt o zabrani svećenja vodice u domaćinstvima i stanovima vernika.

Pouzdan izvor "Vremena" kaže da je 20-ak zaposlenih u Zavodu za javno zdravlje, sa odeljenja mikrobiologije i hemije, u kućnoj izolaciji. Uzrok svemu je jedna od zaposlenih, kod koje je potvrđen virus, a koja se zarazila preko zeta, sveštenika, koji je prisustvovao proslavi jedne privatne firme, koja je, u prisustvu 70-ak ljudi, održana 29. februara, u ugostiteljskom objektu u Leliću, gde je i čuveni manastir, u kome su mošti Sv. vladike Nikolaja.

Proslava u Leliću je prvi izvor zaraze. Naime, među gostima je bila i osoba koja je došla iz Austrije, a koji je u rodbinskim vezama sa ženom vlasnika firme. Žena vlasnika firme, inače lekar, vodila je familiju, kome bilo loše, "po lekarima". Gospodin iz Austrije je završio u Valjevskoj bolnici, na pulmologiji, tek posle nekoliko dana. 15. marta, je utvrđeno da je pozitivan na koronu. Svi zaposleni na pulmologiji su stavljeni u izolaciju.

Upućeni navode da su drugi izvor zaraze sveštena lica iz Italije, koja su početkom marta došla u posetu svojoj pravoslavnoj braći. Nezvanično, prisustvo virusa je potvrđeno kod desetak sveštenika SPC, među kojima je i vladika Milutin, koji je aktivno učestvovao u ovim susretima.

Situacija je više nego ozbiljna, zabrinjava nedostatak zvaničnih informacija o pravom stanju u Valjevu. SNS komandant Štaba za vanredne situacije je, do sada, tek konstatovao "da je virus u našoj sredini". U nedostatku drugih, na snazi je naredba da se "nalaže građanima da koriste dostupna lična zaštitna sredstva do prispeća propisanih". I dalje, u apotekama, privatnim i državnim, nema maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, medicinskog alkohola...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST