foto: đorđe đoković
ZDRAVSTVUJTE, EXPERTI!: Ruski vojnici, dezinfekcija Valjeva

Korona u Valjevu >

A od Vučića – 15 testova

"Kad prođe varedno stanje", valjalo bi utvrditi i ko laže o situaciji u Valjevu: "Komandant Conrad", Vrhovni komandant ili, možda, obojica

Poslednji put je, još 29. marta, zvanično saopšteno da je u Valjevu 50 građana pozitivno na virus korona. Od tada mukajet, jer Republički štab nije saopštavao broj zaraženih po gradovima. Čula se tek informacija da je problem u Torlaku, "gde je došlo do zagušenja". Neizvesnost je, donekle, prekinuo komandant Štaba za vanredne situacije u Valjevu, SNS gradonačelnik i ginekolog Slobodan Gvozdenović, šire poznat kao "Komandant Conrad", jer je na lokalnoj televiziji tri puta, i uzastopce, rekao da je "virus Conrad 19 među nama". On je 4. aprila, gostujući na televiziji, gde se promovisao kao "Komandant Conrad", rekao da je broj zaraženih u Valjevu manji od 10 odsto u Republici, što znači da je manji od 117, te je, ne navodeći broj, izneo podatak da je moguće da je broj zaraženih između 80 i 90.

Direktorka Doma zdravlja, koja je preuzela ulogu rukovodioca Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemije, izjavila je da nema informaciju o broju zaraženih. Nezvanična informacija je bila da je "tokom nedelje" u Beograd poslato preko 70 uzoraka, uglavnom od zdravstvenih radnika koji su u izolaciji.

Neizvesnost je prekinuo Republički štab, dr Kisić, koja je 5. aprila izjavila da u Valjevskoj bolnici ima 11 zaraženih, te da je 120 medicinskih radnika u izolaciji. Republički štab, dr Kon, 6. aprila saopštava da je u Valjevu 59 zaraženih, te da su "podaci od pre dva dana".

Pre toga, na jednoj od svojih javnih sesija, gospodin Vučić se jada da je u Valjevu učinjeno mnogo propusta, ne pominjući, ni pod razno, svoju posetu "Krušiku" 9. marta, te da ga srce boli zbog toga. A onda, 1. aprila "Blic" objavljuje tekst pod naslovom "Propusti vlasti u Valjevu krivi za širenje epidemije". U tekstu se navodi da se "po nalogu predsednika Vučića, radi detaljna analiza stanja u Valjevu, iz koje se vidi da su članovi Gradskog štaba za vanredne situacije napravili niz propusta koji su doveli do širenja infekcije korona virusom u ovom gradu". Kao izvor informacija navodi se "Kabinet predsednika", a u tekstu se još kaže da će odgovornost Gradskog štaba biti preispitana kada se vanredno stanje završi, sada je osnovni cilj da se greške isprave, zbog čega su u Valjevo poslati stručnjaci, kao ispomoć u borbi protiv virusa, a čelnicima grada je rečeno da svoje poteze moraju da vuku u koordinaciji sa supervizorima iz Beograda.

Na tekst je istog dana, prvoaprilski, reagovao "Komandant Conrad", koji je preko svoje radio-stanice, kojoj svake godine dodeljuje milione iz gradskog budžeta, i koja se predstavlja kao medij, poručio: "Oštro demantujem sve što je napisano, tačnije izmišljeno. U situaciji vanrednog stanja i teške borbe koju vodimo protiv korona virusa, jedan tekst koji obiluje lažima u funkciji je unošenja nemira i izazivanja rasula u Valjevu. Nikakvi supervizori nisu boravili u Valjevu ni po čijem nalogu, a naročito ne po nalogu predsednika Republike. Anonimni sagovornik koji to saopštava ne postoji, već sve što je objavljeno je plod mašte i nemoći da se na bilo koji način obračuna sa vlašću u Valjevu i sa mnom lično!"

Nezgoda je što je sledećeg dana, 2. aprila, lično Predsednik gospodin izjavio da su "pre dva dana poslali ekipu u Valjevo", te da će isto uraditi kada su Ćuprija i druga žarišta u pitanju. Dakle, kad prođe vanredno stanje treba veštačiti i ko je lagao, Komandant Conrad, ili gospodin Vrhovni komandant!

Kako javio portal Kolubarske.rs 3. aprila, u Valjevu je, po preporuci Republičkog štaba, nakon što su bolničari prošli neophodnu obuku Instituta "Batut", počelo testiranje na virus korona. Direktorka Doma zdravlja saopštila da su iz Zavoda za biocide stigli neophodni testovi, "za sada 15 komada, jedan je pozajmljen iz Opšte bolnice", iako im je potrebno bar 100 testova, te da će rezultati biti poznati narednih dana... Ona je tada izjavila da je prethodnih dana u Beograd poslato preko 20 uzoraka, ali da rezultati još nisu poznati. Još je navela da su testovi neophodni za testiranje zdravstvenih radnika, među kojima je 56 iz Doma zdravlja, i 70 iz Zavoda za javno zdravlje, koji su više od dve nedelje u izolaciji.

U međuvremenu Štab za vanredne situacije, na čelu sa "Komandantom Con­ra­dom", sa supervizorima, ili bez njih, nastavlja da komanduje, 3. aprila je naloženo da se nabavi 10 motornih leđnih prskalica, kao i da se subjekti koji obavljaju uslužne delatnosti obavezuju da zaposlenima obezbede kompletnu zaštitnu opremu, i to kape, maske, rukavice i mantile... i da pojačaju mere higijene. Koji dan kasnije, naložena je "nabavka 150 pari HTZ opreme za potrebe Javnog komunalnog preduzeća "Vidrak"...

Iz Gradske službe informisanja, 5. aprila, javljeno da u Valjevo došli ruski vojnici, eksperti, kako bi se upoznali sa medicinskim kapacitetima i zdravstvenim sistemom. Iz istog izvora obaveštenje da su u Valjevskoj bolnici bili i kineski stručnjaci, "koji su se uverili u sprovođenje svih epidemioloških mera". Sledećeg dana, 6. aprila, iz ranog jutra, u Valjevo stigla tri kamiona i autobus sa pripadnicima Vojske Ruske Federacije, koji su "odmah krenuli sa dezinfekcijom Opšte bolnice". Portal Kolubarske.rs saopštava da o ovim posetama nije obaveštena većina medija, "već samo mediji Komandanta za vanredne situacije".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST