foto: tanjug / zoran žestić
TRENUTAK ISTINE ZA GRAĐANE SRBIJE: Dr P. Kon i dr D. Kisić Tepavčević

Vanredno stanje, nedelja ko zna koja >

Vlast, struka i politika

Predsednik vitla po zemlji iako bi svaki "običan čovek" u njegovoj situaciji otišao u izolaciju, virus je na velika vrata ušao u domove za stare zbog sumanutosti rukovodilaca, konferencije za novinare su bez novinara, lekari šapatom otkrivaju da su se zarazili na poslu, Crkvi niko, ni vlast ni struka, ne sme izričito da zabrani okupljanja pred Uskrs iako smo jedina zemlja u Evropi koja zabrane donosi čak i za kučiće

U petoj nedelji epidemije kovid-19, rekoše stručnjaci, dostigli smo plato. Trebalo je da ovakav tempo širenja zaraze održimo još nedelju dana, a onda bismo mogli da očekujemo postepeni pad. Jedini horor scenario na koji je najžustrije od svih upozoravao dr Predrag Kon bio je masovniji ulazak virusa u domove za stare. To bi nas zaista približilo italijanskom scenariju kojim nam je krizni štab pretio početkom aprila. Ali sve je bilo u redu, bili smo umereno optimistični, nismo se opuštali, mera smo se pridržavali. A onda je u ponedeljak 13. aprila došlo do preokreta u sada već izvikanom "zaravnavanju krivulje". U Gerontološkom centru Niš inficirano je 140 od ukupno 256 korisnika, te četvoro zaposlenih. U trenutku pisanja ovog teksta (takođe ponedeljak 13. april) testiranje u GC Niš još uvek traje, a direktor M.S. (47) uhapšen je i optužen za teško delo protiv zdravlja ljudi. Zaprećena kazna za ovo delo je do 12 godina zatvora.

Šta je to M.S. uradio? Prema onome što je na konferenciji za novinare izneo dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, gospodin direktor se oglušio o izričite naredbe Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 i nije zabranio posete staračkom domu, dok je korisnicima bilo dozvoljeno da se šetaju i izlaze iz doma. Kako, ako je na snazi zabrana kretanja starijih od 65, nije jasno, niti je na konferenciji za novinare to imao ko da pita, jer na njima sada nema novinara, ali o tome više kasnije. Za sada znamo i to da ima indicija kako je M.S. skrivao da među korisnicima ima onih sa simptomima virusa korona. Samo dan ranije, zvanična informacija je glasila da je zaraženo šest korisnika i dvoje zaposlenih. A onda je, nagađamo, buknulo do te mere da više nije moglo da se krije i dan kasnije imamo 140 inficiranih u GC Niš, a testiranje i dalje traje. Neodgovornost direktora dovela je i do toga da ponedeljak 13. april bude i dan sa najviše novozaraženih (442). No, kako to na konferenciji bez novinara niko nije posebno naglasio, podatak o tome da je ovaj dan najteži (a ne onaj kada je direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović demonstrativno napustio konferenciju za novinare) nigde nije istaknut kao važna vest.


PITANJA IZ ŠEŠIRA

Konferencije se u trenutku nastanka ovog teksta treći dan zaredom održavaju bez novinara, pa smo u nekoj vrsti medijskog polumraka. Pitanja šaljemo mejlom i molimo se da budu pročitana. Prvog dana "nastupali" su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i doktor Predrag Kon. Izgledalo je relativno pristojno i jasno, međutim, već sutradan postalo je jasno da bez direktnog kontakta i mogućnosti da se postave potpitanja dolazi do ozbiljnog šuma na vezi. Naročito kad nam trebaju pojašnjenja izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On se putem video linka-ukazao na TV Prva u nedelju 12. aprila i prvo saopštio da dobija podatke iz kojih vidi nova žarišta, naročito tamo gde ima gastarbajtera. Znali smo i pre da predsednik (po sopstvenoj tvrdnji) dobija izveštaje o broju zaraženih, ali nam nikada niko nije objasnio kako ih on dobija tokom noći, a Krizni štab za suzbijanje epidemije informacije o novozaraženima dobija na cedulji, samo trenutak pre nego što stanu pred kamere u 15 sati. Da sve bude čudnije, predsednik je prošle nedelje izjavio kako je u početku, dok je zaraženih bilo malo, sa svakim od njih razgovarao telefonom. Odakle njemu brojevi telefona, podaci o žarištima tamo gde ima gastarbajtera i razne druge informacije koje su zaštićene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, nismo uspeli da saznamo jer dr Darija Kisić Tepavčević nije razumela mejlom poslato pitanje "Vremena" ko sve ima uvid u lične podatke testiranih na kovid-19. "Ako predsednik koji je na čelu jednog od kriznih štabova ne sme da ima podatke, ne znam ko sme", kratko je odgovorila u nedelju 12. aprila. Predsednik Srbije je, inače, na čelu Kriznog štaba za suzbijanje ekonomskih posledica korone, dok onaj bitniji, za suzbijanje same bolesti, vodi premijerka Ana Brnabić. Pitanje smo ponovili, ovog puta jednostavnije, i u ponedeljak, ali nije došlo na red.

Šta da rade novinari kad im se onemogući direktno postavljanje pitanja nadležnima? Da se oslanjaju na alternativne izvore i mole boga da oni govore istinu. Osim apokalipse u GC Niš, vest dana u ponedeljak jeste da je najmlađa osoba u Srbiji koja je preminula od virusa korona rođena 1983. godine. I tu dolazimo do ozbiljnog problema. Naime, preko društvenih mreža do medija je dospela vest o medicinskoj sestri zaposlenoj u Gradskoj bolnici Zvezdara, rođenoj 1987. godine, koja je preminula. Njene kolege kažu – od virusa korona, jer je radila bez opreme, pošto opreme nije bilo. Zoran Gojković potvrđuje da je ova žena preminula, ali izričito tvrdi da nije bila pozitivna na kovid-19. Na društvenim mrežama javljaju se zdravstveni radnici koji su je poznavali i, ako ne lažu, kažu da prvo nije bila testirana, a da je nakon testa provela 24 sata na respiratoru, nakon čega je preminula. Slično tvrde i ležeći pacijenti u Zvezdari, koji pominju da je medicinsko osoblje bilo uplašeno za koleginicu koja se zarazila – na poslu. Indikativno, oni zdravstveni radnici koji su u nedelju popodne pisali na mrežama o ovom slučaju, te objave su ili uklonili ili su obrisali čitave svoje profile.

Naravno, postavlja se pitanje zašto bi neko skrivao uzrok smrti jedne izuzetno mlade zdravstvene radnice, ali odgovor možda leži u pitanju – em je mlada, em je zdravstvena radnica, a politika države je da ni po koju cenu ne prizna da je do zaraze među zdravstvenim radnicima došlo zato što nisu imali adekvatnu zaštitnu opremu. To više nije nikakva tajna. U trenutku nastanka ovog teksta, redakciji "Vremena" javljaju se zaposleni iz bolnice u Pančevu koja od petka radi kao kovid bolnica, a tek u ponedeljak u nju stiže zaštitna oprema.


TAJNE MAGACINA

I oko snabdevanja bolnica zaštitnom opremom imamo zbrku u javnosti, ali, ko je pažljivo slušao doktora Kona, razumeo je problem: rukovodioci zdravstvenih ustanova ne umeju ili neće da popune kako treba zahteve za opremom, iako je Kon više puta ponovio da opreme ima "koliko hoćete". Međutim, sada je već opšte poznato da je u GAK Narodni front direktor zabranio zaposlenima da nose maske i rukavice, a da je i trudnicama koje su dolazile na kliniku naređivano da skinu svoje maske, dok nove nisu dobijale. Sada imamo i zvezdu SMS poruke "situacija je dramatična", direktorku Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" koja je zaposlenima izdala naredbu, sa sve potpisom i pečatom, kojom im zabranjuje da nose zaštitne rukavice, ali i da po svaku cenu izbegavaju dodirivanje pacijenata. O lekarima generalno, svako od pacijenata sa kovidom ima samo reči hvale, ali problem leži u njihovim nadređenima, koji na čelo zdravstvenih institucija dolaze po partijskom ključu. I izgleda da sve o koroni znaju i bolje i više nego celokupna svetska epidemiologija. Vratimo se na direktora GC Niš: da je stručan i sposoban, imao bi minimum svesti o tome da je zabrana – zabrana. Ne bi dozvoljavao posete, niti bi se korisnici šetali naokolo. Ali, uvek ima neki "Milorad" koji se u koronu najbolje razume i zna on da je taj virus napravio Kinez da uništi Ameriku ili obrnuto. Nije ni važno. Važno je da "Milorad" nema svest o tome da nije ni bitno: virus je tu, ide sa čoveka na čoveka, ljudi umiru, a da li je korona pobegla iz laboratorije ili je izazvala 5G mreža onima koji su na respiratoru savršeno je nevažno. Dakle, iako niko to nije sažeo u jednu vest, iz gomile rasutih informacija može se zaključiti sledeće: zaštitne opreme za lekare koji su "na prvoj liniji fronta" ima, ali zdravstvenim ustanovama rukovode aparatčici koji ne umeju da trebuju dovoljne količine ili su smislili da oprema plaši pacijente, pa namerno izlažu zaposlene riziku; kad kovid konačno uđe u zdravstvenu ustanovu, naprasno se opamete i bolnica dobije sve što treba, ali u tom momentu određeni broj zdravstvenih radnika već je zaražen. Da ne zaboravimo i KC Vojvodina zbog kog je novinarka Nova.rs Ana Lalić prenoćila u zatvoru: redakciji "Vremena" javio se jedan oboleli od korone, čija je supruga tamo zaposlena. Zarazila se oko 20. marta, na poslu. Zvanično – koronu je "pokupila" van KCV, od porodice, iako se zapravo dogodilo obrnuto.

Da sa rukovodećim kadrom u zdravstvenim ustanovama postoji ozbiljan problem, bilo je jasno i iz kritika koje je na račun "kadra" nedeljama upućivao doktor Kon. On je, istina, i priznao da se složio sa merom udaljavanja novinara sa konferencija, ali je rekao da nije bio svestan političkog konteksta takve odluke. Istina, njegov posao i nije da vodi računa o tome. Stoga, nije isključeno da u samom vrhu države trenutno imamo bitku između struke i politike, ali u trenutnom medijskom mraku o tome možemo samo da nagađamo. I zaključujemo iz načina na koji se u Srbiji sprovode mere.

foto: tanjug / dimitrije nikolićTURNEJA: A. Vučić u Nišu


PREDSEDNIK VAN IZOLACIJE

A mere za jedne važe, a za druge ne. Predsednik Srbije sam nas je preko Instagrama u sredu uveče obavestio da mu je sin inficiran i smešten na Infektivnu kliniku KCS. Naravno da smo se svi zapitali da li je Vučić testiran i da li će ići u izolaciju. Naravno da je sutradan, sa čitavom svitom novinara, otišao u Niš, obišao Klinički centar i Halu Čair i održao konferenciju za novinare. Nešto je poslednjih dana bez energije, ne viče na nas kao što smo navikli, ali je uspeo upola glasa da sikće na novinarku Dojče velea koja ga je pitala da li će u izolaciju. Naravno da joj je sasuo u lice šta misli o redakciji za koju radi. Onda je u nedelju, na TV Prva, u kojoj nije gostovao u studiju nego se uključio iz Predsedništva na Andrićevom vencu, poručio da opozicija hoće da ga izoluje još od početka marta kada je bio u Vašingtonu na konferenciji koju je organizovao Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) od 1. do 3. marta. AIPAC je kasnije saopštio da je najmanje dvoje članova delegacije iz Njujorka bilo pozitivno na koronu.

Nije jasno šta bi se tako strašno dogodilo ako bi se predsednik Srbije izolovao, naročito ako je sam priznao da mu je inficiran član najuže porodice. Ne bi bio ni prvi ni poslednji. U izolaciji je svojevoljno bila kancelarka Nemačke Angela Merkel nakon što je lekar s kojim je imala kontakt bio pozitivan na virus korona. Predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa takođe je bio u izolaciji pošto je ugostio grupu dece u kojoj je jedan dečak bio pozitivan na kovid-19. Prošle nedelje, predsednik Severne Makedonije Zoran Zaev saopštio je da ide u porodičnu kuću u Strumici, gde će biti u dobrovoljnoj izolaciji jer ga je intervjuisao novinar koji je, ispostavilo se kasnije, pozitivan na virus korona. Zaev je na svom zvaničnom Tviter nalogu objasnio da je intervju vođen na bezbednoj razdaljini, ali da iz predostrožnosti i iz osećaja lične odgovornosti ipak ide u izolaciju.

Mi smo, uprkos tome što je predsednikov sin inficiran, dobili samo informaciju "struke" da protokoli važe za sve građane, a od predsednika smo čuli: "Ne pitaju oni zato što brinu za moje zdravlje, nego žele da me izoluju." Korona se, međutim, ne prenosi ni telefonom ni preko interneta, a ni gledanjem televizije. Nejasno je, ako bi, daleko bilo, Vučić zaista morao u izolaciju, u čemu bi ga ona tačno omela? On je predsednik države, nije radnik kurirske službe, a to što je na sebe preuzeo kućnu dostavu respiratora i hlorokina, samo je njegov hir. Ima ko je plaćen to da radi, ne mora on. Ako je mogao video-linkom da se uključi u TV Prvu, može i dalje na isti način da se dere na nas kako smo neodgovorni idioti i kako nećemo da sedimo kod kuće. Inače, navodno, u presudama "pametnjakovićima" koji krše policijski čas stoji da su to učinili uprkos apelu predsednika. Preko medija nas plaše da korona jede pluća, ali kod nas je, izgleda, prvo pojela podelu vlasti. Istina, već je bila nagrizena, ali ovaj virus ju je očigledno pojeo, svario i… znate već kako dalje ide taj fiziološki proces.

Šta će biti sada kad je virus ušao u staračke domove, videćemo u narednim danima. Šesta nedelja epidemije trebalo je da bude njen vrhunac, osim ako ne dođe do iznenađenja poput eskalacije u domovima za stare. Sada se to desilo, ali ovaj tekst nastaje svega nekoliko sati po objavi te informacije i nema nikakvih predviđanja šta će biti sa epidemiološkom krivuljom. Problem nam je i ona druga, krivulja političkog rejtinga, čije smo žrtve svi: i oboleli i mi koji čekamo da nas virus stigne i oni nesrećni lekari sa licima u ranama od zaštitne opreme koje su se jedva dokopali. Dakle, svi. Ne zaboravimo još jedan političko-epidemiološki rizik: ide Uskrs, ide pričest, SPC insistira da se građanima omogući prisustvo na liturgijama, struka je protiv, a vlast pokušava da dozove SPC pameti tako što na nju apeluje. Dakle, građanima je kretanje ograničeno zabranom, stariji od 65 godina su potpuno zatvoreni zabranom, kučići obavljaju nuždu onako kako im je Vladinom uredbom propisano, a Crkvi samo – apel. I svi zajedno – vlast i struka – plaše se da im kažu ono čime su se nama popeli na glavu: kontakti i okupljanja su prizivanje apokalipse u vreme pandemije. Bog, ako ga ima i ako nas vidi, verovatno se čudi i krsti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST