U komunizmu ćemo svi imati ajfon, ako to želimo, naravno. A od petka 24. aprila praktično ćemo se naći u socijalizmu, jer se tog dana pojavljuje ono što su mnogi sanjali. Dobar, a relativno jeftin model ajfona, pristupačan gotovo svakome kome je do takvog telefona stalo.

Model se zove iPhone SE 2020. Mnogi su tipovali da će mu dodeliti preskočeni broj 9, ali su u Eplu odlučili drugačije. Na neki način, on se nastavlja na prethodni SE model koji je takođe bio jeftinija verzija ajfona, ali ni blizu ovako dobar. Evo zašto.

SE 2020 smešten je u kućište još uvek aktuelnog ajfona 8. Imaju isti ekran i po veličini i po kvalitetu, s tim da SE nema ivice kao osmica, ali tu se sličnosti prekidaju. Novi telefon ima najbolji aktuelni procesor A13, kakav se ugrađuje u modele iz serije 11. To znači da, prema tvrdnjama proizvođača, radi 40 odsto brže nego osmica, a dvostruko brže nego prethodni SE iz 2016. godine. Budući da ga niko još nije držao u ruci, mora im se verovati na reč.

Da je Epl ozbiljan u nameri da uzdrma tržište srednje klase, pokazuje odluka da se telefon pojavi u tri memorijske veličine – 64, 128 i 256 gigabajta. Politika kompanije do sada je bila da najjeftiniji model u svakoj klasi ima jedva dovoljno memorije za rad, a da se sledeći nivo koji bi većini bio dovoljan, preskoči. Ovoga puta nude i model od 128 gigabajta, koji se može smatrati idealnim za ovu klasu i performanse.

Ako je telefon u nečemu zaista "jeftin", onda je to kamera. Ne zato što je slaba, to nije slučaj ni kod jednog ajfona, već zato što ima samo jednu glavnu kameru, dakle nema dodatne kamere, odnosno objektive za zumiranje i široke uglove, što je kod većine drugih telefona u istoj klasi praktično standard. To se donekle nadomešta odličnim softverom, koji iz onoga što ova kamera snimi izvlači maksimum i još malo preko toga. Ali, socijalizam nije idealan, to dobro znamo.

Od karakteristika, treba dodati da Epl tvrdi da mu baterija traje 12 sati kada se agresivno koristi i da se pravi u beloj, crnoj i crvenoj boji. Prima dva SIM-a, s tim da je drugi eSIM.

Ono što ovaj model čini "narodnim" je cena. Ajfon od 64 giga košta u SAD bez poreza 399 dolara, onaj od 128 Gb je 449, a najskuplji je 549 dolara i ima 256 gigabajta. Verovatno će u Evropi koštati toliko ili malo više u evrima, za Srbiju dodajte još desetak odsto. Plus PDV.

Cena nije konačna. Ako u zamenu ponudite ispravan telefon, možete spustiti cenu za čak 170 dolara, mada se takva zamena ne isplati jer se toliko dobija za novije modele koji vrede više od ponude. Ukoliko se nekome čini da je ovo i dalje skupo, neka uzme u obzir da su top modeli ajfona najmanje tri puta skuplji, a nisu toliko brži niti bolji.

Ako vam je zaista potreban dobar i pouzdan aparat, a ne statusni simbol, ovo je dobar izbor. Takođe, zbog pristupačne cene mogao bi da bude interesantan kompanijama kao model koji se daje zaposlenima. Ili kao dovoljno dobar za đaka, a relativno prihvatljiv ako se uzme kroz ugovor sa provajderom ili na rate.

Bitka u srednjoj klasi biće bespoštedna. Obratite pažnju kako će Epl reklamirati iPhone SE, baš vama se obraćaju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST