<< VESTI | | 28.04.2020 16:38

foto: ap photo

Korona virus u Srbiji >

Nedopustivo!

Od kako se pojavila epidemija, vesti o njenom toku zauzimaju dominantan deo našeg interesovanja, ima se utisak da nam čak i neke informacije i događaji bitni po budućnost, na primer izbori, ne dopiru do svesti onoliko koliko zaslužuju. Tako je ostalo neprimećeno da knjižarski lanac "Vulkan" od pre neki dan preporučuje da pročitamo po njima "kapitalno delo" Adolfa Hitlera Mein Kampf u izdanju kuća "Leo Commerce" i "Begen comerc". Knjiga se može kupiti uz popust od 20 odsto, po ceni od 1320 dinara. Objavljena je prošle godine u tiražu od 1500 primeraka.

Na ovu reklamu ukazala je istoričarka Marijana Toma na portalu "Remarker", podsetivši da je Institut za savremenu istoriju iz Minhena 2016. godine objavio kritičko izdanje, u čijoj su izradi učestvovali najveći nemački stručnjaci za istoriju nacizma Trećeg rajha. "Izdanje sadrži kako integralan tekst tako i objašnjenja istoričara potkrepljena istorijskim izvorima, o posledicama tvrdnji izrečenih u ovom delu, koje vrvi od antisemitizma, rasizma prema Romima i slovenskim narodima, idejama o superiornosti germanske rase nad ostalim narodima u Evropi i svetu, pozivima na progon i uništenje nacističkih političkih protivnika, pre svih komunista i socijaldemokrata, ali i nepoželjnih ‘elemenata’ u društvu, poput pripadnika seksualnih manjina i osoba sa problemima u razvoju i obolelih od psihičkih bolesti."

"Vulkanova" reklama za Hitlerovu Mein Kampf postavljena je na Svetski dan knjige i autorskih prava, tri dana nakon datuma autorovog rođenja, i dan nakon obeležavanja Nacionalnog dana sećanja na žrtve genocida i holokausta u Drugom svetskom ratu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST