<< VESTI | | 30.04.2020 12:11

Korona virus u svetu >

Džez za doktore

Međunarodni muzički festival Koktebel Jazz Party održava se od 2003, a današnji humanitarni muzički maraton dobio je naziv po pesmi Doktor Džez koju je 1926. komponovao američki džezer Džozef Oliver King. Prema rečima organizatora, ta pesma oslikava pravi duh džeza koji ojačava i širi uzajamno razumevanje i saradnju naroda čitavog sveta.

"Rusija je solidarna sa celim svetom u borbi protiv korona virusa, pandemije koja je bez presedana u ljudskoj istoriji", kaže jedan od osnivača festivala Dmitrij Kiseljevi i dodaje: "Sva sredstva koja prikupimo tokom muzičkog maratona doniraćemo ruskim medicinskim radnicima, onima koji nam pomažu u ovim teškim vremenima."

Tokom maratona u program će se video-porukama uključivati lekari iz svojih bolnica i medicinskih centara. Najavljeno je učestvovanje velikog broja ruskih muzičara, ali i mnogih drugih iz Francuske, Nemačke, Indije i SAD. Najzvučnija imena su: Guru Groove Foundation, Sergej Golovnja, Sergej Vasiljev iz Rusije, The Rajeev Raja Combine iz Indije, Vanesa Rubin, Dave Yaden Band i čuveni Rendi Breker iz SAD. Program počinje danas u 14 časova po našem vremenu i možete ga pratiti na adresi: https://www.koktebel-jazz.ru

Džez festival u Koktebelju osnovali su 2003. troje Ukrajinaca i jedan Rus: poslovna žena Ljilja Mlinarič, novinar Kiril Višinski, džez muzičar Vladimir Soljanik i ruski novinar Dmitrij Kiseljev. Od 2014. Ljilja Mlinarič je nastavila da vodi ukrajinsku varijantu festivala koji je zadržao staro ime Koktebel Jazz Festival, a tokom poslednjih pet godina održavan je u nekoliko mesta u blizini Odese. Kiril Višinski je radio kao dopisnik ruske agencije RIA Novosti u Ukrajini sve dok nije uhapšen u proleće 2018. pod optužbom za veleizdaju. Razmenjen je petnaest meseci kasnije, u avgustu 2019, kada su ruske i ukrajinske vlasti isporučile jedna drugoj po 35 bezbednosno interesantnih osoba. Dmitrij Kiseljev je ostao na čelu festivala na Krimu, sada pod imenom Koktebel Jazz Party, a od decembra 2013. postao je generalni direktor ruske državne novinske agencije Rosija sevodnja. Vladimir Soljanik i dalje svira.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST