>

Književna nagrada Sonji Ćirić

Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade za najbolju dečju knjigu u 2019. godini dobili su Sonja Ćirić za roman Neću da mislim na Prag (izdavač "Laguna", Beograd) i Dejan Aleksić za zbirku pesama Drama u podrumu gospođe Joje (izdavač "Imam ideju", Kraljevo). Ovo je treća nagrada dodeljena Sonji Ćirić, urednici u "Vremenu", za pomenuti roman.

Roman Sonje Ćirić Neću da mislim na Prag, piše u obrazloženju žirija, nežna je, iskrena, nenametljiva priča za tinejdžere i o tinejdžerima, skladno uklopljena u realni život sa svim problemima koje danas jednu mladu osobu okružuju na putu odrastanja.

Spisateljica vešto i krajnje suptilno, kroz jednu (ali veoma važnu) životnu epizodu glavne junakinje prikazuje čitavu lepezu ključnih socioloških odnosa (pa i iskušenja) u odrastanju, i to čini sa majstorskom lakoćom: bez suvišnih obrazlaganja, bez patetike, ali sa pažljivo odmerenom naivnošću sa kojom vera i nada u dobro, ljubav i bolju sutrašnjicu tek dobijaju smisao. Duh nove, tzv. Zed generacije, kroz neminovnu dominaciju savremenih sredstava komunikacije u svakodnevici tinejdžera i sleng koji ga prati, naravno da je prisutan, ali nijednog trenutka ne remeti literarni sklad, niti mu autorka ni za tren ne dozvoljava da ovlada u pripovedanju.

Za nagradu je konkurisala 41 knjiga iz prošlogodišnje produkcije. Sonja Ćirić i Dejan Aleksić su četvrti dobitnici ove nagrade, a dosadašnji su Peđa Trajković, Gordana Maletić i Rade Tanasijević.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST