uslikao: đorđe đoković
USPOMENA NA IZBORNI DAN: Reporter, mlada saradnica i zamenica ambasadora

Valjevo >

Operacija »Orošavanja«

Reporter upozna zamenicu ambasadora UK, koja obišla neka biračka mesta, kako je glasao na lokalu, kao i da je republičke izbore bojkotovao, jer je gospodin Vučić ovejani hohštapler. Zamenica, sa diplomatskim osmehom, upita šta je to hohštapler

Valjevo je na izborima prošlo slavno, pobedio je SNS sa 52,98 posto osvojenih glasova, sreću, donekle, kvari izlaznost od 49,48 posto građana sa pravom glasa. Gradska izborna komisija je saopštila da "nije bilo nepravilnosti", kao da su, kao i drugde, prepisali aforizam Aleksandra Baljka: Na biračkim mestima nisu primećene nikakve nepravilnosti, krađa glasova je protekla u fer i demokratskoj atmosferi!


SLAVNA KAMPANJA

Rezultat je očekivan jerbo je SNS vlast najveći rezultat postigla nedavno, za vreme bujanja epidemije virusa, kada je SNS gradonačelnik, kao komandant štaba za vanredne situacije, lekar po profesiji, javno izjavio da je "konrad-19 među nama", i tako proneo slavu Valjeva širom Srbije i regiona.

Nema dileme da će se sa sličnim dometima nastaviti jerbo je prvi na SNS listi bio mladi fiskulturnik Lazar Gojković, kao jedan od primeraka Vučićeve operacije "orošavanja" partije. Naime, mladi fiskulturnik, koji u biografiji ima da je bio pomoćni košarkaški trener, kao i da je video Vučića, pitan u intervjuu pred izbore o učincima katastrofalne SNS vlasti u Valjevu, odgovorio je da ne može da odgovori na pitanje jer nije pratio šta je i kako radila vlast, pošto je do pre nekoliko meseci bio totalno apolitičan!

Kampanja je, kao i svude, bila slavna, najslavniji je, nekoliko dana pred izbore, bio nastup gospodina Vučića, koji je, kao predsednik Srbije, "otvorio radove" na deonici Valjevo–Lajkovac, čime će se dobiti izlaz na auto-put "Miloš Veliki". Kad ga je urednica portala "Kolubarske", Darija Ranković – koja je zbog pitanja, i Vučićevog odgovora, postala poslednji "Utisak nedelje" – pitala, kako otvara radove kad nema projekta, građevinske dozvole, niti je urađena eksproprijacija zemljišta, Predsednik je odgovorio da su to pripremni radovi i da će se raditi fazno, a ako se misli da mu je potrebno da otvara radove kako bi osvojio koji glas više, mora reći da to nije tačno!

Dakle, pripreme za izbore su bile izvanredne, saopšteno je da 77.176 građana ima pravo glasa, što je za 2349 manje nego 2016. godine. Za lokalne izbore se prijavilo, ispunilo uslove, devet lista. Dan pred izbore saopšteno da je virus korona, posle dvadesetodnevne pauze, potvrđen kod šest građana, dakle, moglo je da počne. U nedelju, i reporter "Vremena", sa maskom pod bradom, i kombinacijom u glavi, ode do svog biračkog mesta, koje bilo u Prvoj osnovnoj školi, koja se nekada zvala "Žikica Jovanović Španac".


BORBA ZA BIRAČKA PRAVA

Stigne do biračke učionice i rekne da izgubio glasački listić, nije priznao da ga bacio, odgovore da neme problema, zatraže ličnu kartu. Potvrde da je "apsolutno" on taj, pronađu u izbornom spisku, zatraže potpis. Novinar rekne da hoće da glasa samo na lokalnim izborima, jok na republičkim. Gospođa, koja ga našla u spisku, odgovori da neće moći, ona ga je zaokružila, ima da uzme obe liste, pa neka radi sa njima šta hoće. Novinar se uzjoguni, samo lokalni, ima pravo, gospođa iz biračkog odbora nije odstupala, zaokružila ga je i tačka. Kako je novinar nastavio po svom scenariju, gospođa zatraži pomoć, priđe jedan od članova odbora i upita, je l potpiso, nije, sugerisa koleginici da precrta to što je zaokružila i da pored stavi svoj potpis. Novinar potpisa da je preuzeo listić za lokalne izbore i obavi svoju građansku dužnost, zaokruži Udruženje građana "Lokalni front", koje je javno podržao.

Posle ove epizode, reporter se sretne sa zamenicom ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva, gospođom Rebekom Fabrici, koja je, kao posmatrač, obišla biračka mesta u Ljigu, Mionici i Valjevu. Gospođa Fabrici reče da se njihovo "posmatranje" svodi na "tehnički" obilazak, a mlada saradnica opriča anegdotu da su im u Ljigu, na jednom biračkom mestu, tražili da uzvrate posmatranje na izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Novinar sa svoje strane opriča da je stanje u slavnom Valjevu više nego slavno, kao i kako je glasao, da je Republičke izbore bojkotovao jer je "gospodin Vučić ovejani hohštapler". Gospođa Fabrici, sa diplomatskim osmehom, upita šta je to hohštapler, mlada saradnica joj prevede da je to prevarant.

Onda su, kasno uveče, saopšteni rezultati, na izborima, na kojima "nije bilo nepravilnosti", SNS je, na lokalu, osvojio 52,98 posto glasova, a SPS 27,08. Cenzus su prešli i Šapićeva lista, POKS i "Lokalni front", sa po nešto više od hiljadu osvojenih glasova, SNS će imati 31 od 51 odbornika, SPS 16, Šapić dva, a POKS i Front po jednog odbornika.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST