Autor

>

Lekar u novčaniku na ručnom zglobu

Pandemija nas je naučila koječemu i promenila nam mnoge navike, ali jedna od neobičnijih može biti odbacivanje skupih ručnih satova u korist onih pametnih. Koji mogu da prate aktivnosti našeg tela i pravovremeno upozore da nas je, možda, zaposeo virus.

Ubrzani rad srca i promene u disanju siguran su znak da nešto sa organizmom nije u redu. I jednu i drugu pojavu mogu da mere pametni satovi, ili one pametne narukvice (Fitbit i slično) koje nam broje korake i sate sedenja kada želimo da smršamo.

Kompanija Garmin, recimo, podesila je svoje aplikaciju da upozori korisnika kada mu se disanje ubrza sa normalnih 12 do 20 udisaja u minutu na blizu 30, što se dešava onima koji su oboleli od kovida. Naime, kada saturacija kiseonika opadne, organizam ubrzava disanje kako bi ga nadoknadio. Ako se disanje ubrza u stanju mirovanja i ako to traje duže, Garmin smatra da je to znak da nešto sa našim plućima nije u redu i šalje upozorenje. Isto važi i za ubrzan rad srca, budući da organizam traži više krvi kada je u njoj manje kiseonika.

Kolebanje, odnosno rast temperature tela neki od ovih uređaja takođe mogu da mere. Lekari tvrde da na osnovu ovih podataka i statistike našeg ponašanja kada smo zdravi, mogu da pretpostave oboljenje najmanje tri dana pre pojave prvih uočljivih simptoma. Kažu da još ne mogu da razlikuju infekciju novim korona virusom od sezonskog gripa ili neke druge bolesti, ali, za početak, znate da vam nije, odnosno da vam neće biti dobro, te da što pre treba da odete kod lekara.

Povratak virusa vratio je u žižu priču o aplikacijama i QR kodovima za praćenje potencijalno obolelih. Još se nije pojavila neka efikasna koju bi svi prihvatili, ali se za sada od gostiju u kafani često traži da ostave kontakt, kako bi ih pronašli i obavestili ukoliko se virus pojavio te večeri kada su oni bili prisutni. Grci su uveli QR kodove za registraciju svakoga ko im uđe u zemlju, i preko njih mogu kasnije da ga pronađu. Za sada nema primedbi o ugrožavanju privatnosti, prosto, to je cena koju morate da platite ako želite ove godine da vidite more.

Pametni satovi su bitno uznapredovali u poslednjih nekoliko godina, gotovo da mogu da zamene telefon, najveća mana im je i dalje baterija koja jedva pregura ceo dan. A od pre neki dan kod nas imaju dodatnu funkciju.

U Srbiji je proradio sistem ApplePay i mnoge banke požurile su da o tome obaveste svoje klijente. Potrebno je samo da instalirate aplikaciju u telefon ili pametni sat i u nju unesete podatke o svojoj kartici, ili više kartica, ako ih koristite. Gde god postoji mogućnost plaćanja karticom, dovoljno je da prislonite uređaj na POS terminal i to je to. Naravno, prethodno je potrebno da otključate aplikaciju prepoznavanjem lica ili šifrom.

Na taj način rešavate se nošenja različitih kartica, naročito je praktično ako ovaj sistem plaćanja koristite na satu. Nema kontakta sa novcem, vađenja novčanika, samo jedan pokret rukom i obavljen posao.

Čekamo još da se neki lanac marketa doseti da nam istovremeno sa plaćanjem proveri EKG i disanje, zakaže pregled ako treba i otvori bolovanje. Još ako to urade pre plaćanja mogu i da vam uštede neki novac, jer šta će vam tolika lubenica ako ste viđeni za bolnicu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST