foto: đorđe đoković

Valjevo – Žarište virusa korona >

Đipanje do sabajle

Na Ivanjdan, 7. jula, proglašena Vanredna situacija, iako je, sedam dana ranije, ignorisano upozorenje Zavoda za javno zdravlje da se odlože proslave u zatvorenom prostoru. Isto veče u Jovanji bio vašar, gde su mladi, pod šatrama, đipali do sabajle

Valjevo je bilo jedno od prvih žarišta epidemije korone, analize kažu da je od 14. marta, kada je zabeležen prvi slučaj, do 31. maja bilo 196 potvrđenih slučajeva, od kojih je 19 građana preminulo. Nastalo je zatišje, 19 dana bez zaraženih, da bi dan pred izbore, 20. juna, Zavod za javno zdravlje Valjevo javio da je šest građana obolelo od kovida. Od tada je zabeleženo 135 slučajeva, izveštaj od 5. jula kaže da ima 15 novozaraženih. Sreća u nesreći je da u tom periodu nije bilo smrtnih ishoda.


NESIGURNO

Kao što se zna, bili izbori 21. juna, Srpska napredna stranka, plus koalicioni socijalisti, je, uz izlaznost ispod 50 posto, osvojila 80 posto mandata u gradskoj skupštini. Neposredno po izborima, Štab za vanredne situacije, na čelu sa čuvenim SNS gradonačelnikom "Conradom" – koji nije bio prvi na izbornoj listi, jer se SNS opredelio za "orošavanje" – saopštio je da je "epidemiološka situacija nesigurna". U narednim danima, takoreći svakodnevno, beleženi su novi slučajevi: 26. juna je bilo sedam novozaraženih, a 29. juna čak 26 novih slučajeva na uzorku od 50 testiranih.

Istog dana, kada je zabeleženo najviše obolelih, Štab za vanredne situacije, na čelu sa Komandantom, naložio je gradskim službama pojačano čišćenje i dezinfekciju, preporučio organizatorima proslava da se pridržavaju propisa, a građane upozorio da poštuju lične mere zaštite. Prvog jula je zabeleženo 14 novoobolelih na 40 testiranih, sledećeg dana, 2. jula, Zavod za javno zdravlje Valjevo je, imajući saznanja da je na proslavama i slavljima, na kojima je svirao muzički sastav iz Beograda, zaraženo na desetine Valjevaca, još 26. juna, predložio Štabu za vanredne situacije da se odlože proslave u zatvorenom prostoru, ali se Štab, na čelu sa Komandantom "Conradom" oglušio o taj zahtev.

U danu kada je Zavod za zaštitu zdravlja saopštio šta je predložio Štabu, zaseda Komandant i saopštava da je "epidemiološka situacija nesigurna, ali pod kontrolom" i predložio građanima obavezno nošenje zaštitnih maski. Potom je 3. jula zabeleženo 16 novih slučajeva, 4. jula još 18, a po poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Valjevo, od 5. jula, 15 novozaraženih.


PRETEĆE

Kako je krivulja nastavila da raste i u danima koji su dolazili, 7. jula Štab je, "zbog epidemiološke situacije koja je označena kao preteća", proglasio vanrednu situaciju; tim aktom je, između ostalog, "zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica". No, isto veče, na Ivanjdan, u obližnjoj Jovanji, gde je istoimeni manastir u kome je starešina brat glumca Miloša Bikovića, održan je vašar, gde je stotine mladih đipalo do sabajle. Inspekcije i komunalna policija nisu bili prisutni. Na pitanje kako vašar u vreme vanredne situacije, odgovoreno je da se čeka da "Ministarstvo zdravlja da zeleno svetlo" da bi vanredna situacija stupila na snagu, dok komandant Conrad, na isto pitanje, nije odgovorio portalu "Kolubarske".

Krivulja rasta je nastavila po svome, 8. jula je zabeleženo 20 obolelih, 9. još 4, desetog jula 35 novozaraženih, uz jednog preminulog, 11. jula još 31 slučaj korone, 12. jula je javljeno da je još jedan građanin podlegao, 13. jula je Zavod za javno zdravlje Valjevo saopštio da "kasne rezultati 625 uzoraka, uzetih u prethodnih 12 dana", te da je od 1. do 12. jula broj pozitivnih, u odnosu na broj testiranih, golemih 46,5 posto. Pitanje je gde je 625 građana, koji su testirani, ako je, po evidenciji, u kućnoj izolaciji 216 osoba. Istog dana je predsednica Vlade Ana Brnabić, na konferenciji za štampu Kriznog štaba, saopštila da je u Valjevo poslato sedam respiratora. Komentari se svode na jednu reč – katastrofa. Da li je normalno da rezultati kasne 15 dana?!

Treba navesti i da je 20 građana na Infektivnom odeljenju Valjevske bolnice, a njih 216 u kućnoj izolaciji. Građani su u najmanju ruku zbunjeni, dok institucije svedoče da "svega ima", ima onih koji, na osnovu ličnih iskustava, kazuju da testova nema dovoljno, te da se ljudi sa ozbiljnim simptomima vraćaju kući iz kovid ambulante. Zabrinutim građanima, na društvenim mrežama, odgovaraju oni koji vele "da je vera u Boga važnija od svega". Ništa manje nisu zbunjeni ni lekari. Relevantan sagovornik, odgovarajuće medicinske specijalizacije, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da su tzv. brzi testovi nepouzdani, epidemija se vratila posle izbora, uglavnom zahvaljujući proslavama u zatvorenom prostoru, a da kao stručnjak nema mišljenje o stručnjacima po kriznim i štabovima za vanredne situacije, struka se nije pokazala kao struka, kad bi počeo da priča, to bi bila katastrofa.

U poslednjem izveštaju, od utorka 14. jula, Zavod za javno zdravlje saopštava da je još 21 osoba pozitivna na virus korona.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST