Pop kultura >

Hrast Robina Huda

Ima naroda koji samo pričaju da im je tradicija važna, a ima onih koji je zaista poštuju i čuvaju. Britanci su u ovoj drugoj grupi

Prošle nedelje BBC je javio da je britanska javnost zabrinuta zato što su radoznali penjači oštetili ogromni hiljadugodišnji hrast iz šume Šervud koji je možda "bio i zaklon legendarnog Robina Huda". Da, baš tako – kao da je ovaj egzaktno postojao! Kad mit čitamo kao istoriju, izmiče nam njegov suštinski smisao.

Kako je nastala legenda o strelcu iz Šervuda? Mitološka teorija Redžinalda Skota iz 1584. tvrdi da Robin Hud potiče od germanskog goblina Hudgina koji se povezuje sa mitskim likom Robina Gudfeloua, te da predstavlja amblematsko simbolični zaštitni znak toplih majskih dana i obrednih plesnih igara posvećenih dolasku proleća, kad su se učesnici presvlačili u "Robina" kao Kralja Maja a od njegove (obredne) majske partnerke nastala je Mejd Merijen. Najranije pominjanje njegovog imena datira između 1261. i 1300. godine.

Rane verzije Enciklopedije Britanike dovode njegovo prezime Hood u vezu s nazivom za šumu, wood, tvrdeći da je ono uobičajeno iskrivljenje te reči za lokalni sleng. Smatra se takođe i da ime Robin Hud nikad nije ni predstavljalo određenog pojedinca, već generički termin za hajdučke odmetnike i lopove. Iako ga većina priča prepoznaje kao otelovljenje viteštva po meri običnog puka – nekog ko četuje po šumama Severne Engleske boreći se na strani naroda protiv feudalnih silnika, postoji i verzija po kojoj je on bio poslednji Anglosaksonac koji je pružao otpor normanskim osvajačima.

Vilijam Šekspir referira na Robina Huda u više drama (Dva viteza iz Verone, Henri IV i Kako vam drago) dok njegov Džon Falstaf referira na Robinovu Ledi Merijen. I Aleksandar Dima je za Francuze adaptirao Hudove avanture 1872, a Volter Skot je inkorporirao Robina Huda u knjigu o Ajvanhou. U prvoj polovini 17. veka puritancima su često smetala prikazivanja Robinovog raskalašnog života na pozorišnoj sceni, što je bio povod za zatvaranje Londonskog teatra 1642.

Broj lukrativnih filmskih adaptacija je nepregledan, a složićemo se da se izdvajaju verzija iz tridesetih sa Erolom Flinom, Kena Anakina, zatim Diznijeva crtana verzija koja spaja engleski lik sa francuskim nacionalnim junakom liscem Rejnarom, pa verzija Ridlija Skota koja Robinu u tumačenju Rasela Kroua daje masonski pedigre, verzija Princess Of Thives u kojoj mlada Kira Najtli igra Robinovu ćerku, parodija Mela Bruksa, i naravno ona najpopularnija sa Kevinom Kostnerom (koja ga identifikuje kao povratnika iz krstaškog rata) za koju je Brajan Adams otpevao hit bez kog od tad ne može da prođe nijedna poštena svadba – Everything I Do I Do For You. Bio je to jedan od najprodavanijih singlova svih vremena, a spot snimljen 1991. godine još uvek se emituje na MTV-ju. Zanimljivo, ovu pesmu su odbile i Kejt Buš i Eni Lenoks.

Verovatno najbizarnija činjenica o Robinu Hudu je ona da su republikanci za vreme makartizma u Americi 1953. strogo zabranjivali priče o njemu kao štetne, jer propagiraju komunizam i otimanje od bogatih za siromašne! Verovatno su odahnuli tek kad je Maks Banker izmislio Super-Hika koji krade od siromašnih da bi udelio bogatima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST