Pre dvadesetak godina mi koji smo, kao, znali nešto više o internetu arogantno i cinično smo objašnjavali ostalima da internet nije samo web, već da postoje i imejl i ftp, kao i neki drugi protokoli koji su u međuvremenu potonuli.

Pre desetak godina smeškali smo se kada bismo čuli da neko internet poistovećuje sa Gugl pretraživačem jer je naučio da dođe dotle, u pretragu ukuca šta mu već treba, a onda ga Gugl vodi dalje.

Sada je, možda, došlo vreme da pognemo glavu i zabrinemo se jer postoji mogućnost da nam se sav internet skupi u jednu jedinu aplikaciju, dži-mejl (Gmail).

Kao i za mnogo šta drugo, i za ovo je odgovorna pandemija. Kada je krenula, pre šest meseci, mnogi su se preorijentisali na rad od kuće i servisi poput Zuma, Miita, Vebeksa i Tiimsa su se vozdigli. Onda je i među njima krenula bitka za primat jer će jedan postati standard, a drugi će se šlepati i vrebati mrvice sa stola.

Zato je Gugl odlučio da iskoristi nesumnjivu prednost koju ima, a to je Gmail. Svako ko koristi android telefon mora da ima nalog sa imejlom na Guglu i to je dobra osnova da ga se privuče da to iskoristi i u poslovne svrhe.

Gugl zato planira da u Gmail ubaci nove funkcije, a da neke dosadašnje unapredi. Mejl ostaje platforma za razmenu elektronske pošte, Hangouts se transformiše u Chat, uvodi se nova funkcija Rooms (sobe za sastanke), a Meet bi trebalo da poklopi sve ono što sada radi Zoom, dakle konkurencija.

Kao što se može pretpostaviti, Sobe (Rooms) su mesta gde kolege odnosno saradnici na projektu mogu da se "nađu" i gde mogu da rade na zajedničkim dokumentima bez izlaska iz džimejla. Svi koji se nađu u Sobi moći će unutar nje da razgovaraju (četuju, pismeno i usmeno) i razmenjuju fajlove slično kao što se to radi na Viberu ili WhatsAppu, ali uz pomenuti zajednički rad na dokumentima i projektima.

U odnosu na ono što Google trenutno nudi na Gmailu novi servisi imaće veći stepen bezbednosti i privatnosti. Tako da u Meet neće moći tek tako da se bane bez poziva organizatora skupa. Ako su dosadašnji servisi bili usmereni ka slobodnom vremenu i zabavi onda ih ova promena pretvara u poslovni servis.

Cilj je da se korisniku na jednom mestu ponudi sve što mu je potrebno, odnosno da nema potrebe da izlazi iz aplikacije da bi na drugom mestu nešto uradio, pa da se onda vraća.

Promene su vidljive već sada u Gmail mobilnoj aplikaciji u koju je dodata funkcija Meet koja vam omogućuje da u grupu pozovete kolege sa kojima radite na nekom poslu ili bilo koga s kim bi da pričate.

Radno mesto mnogima se preselilo u kuću, a sa ovakvim servisima biće svuda gde ponesete telefon ili laptop i u dometu ste neke mreže. Notifikacije će vas neprestano opominjati šta se trenutno događa "u firmi" čak i kada niste aktivni na poslu.

Možda ćemo znati da je internet mnogo više od Gmaila, ali to više neće biti bitno.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST