foto: ap

Rusija – Trovanje Alekseja Navaljnog >

Sibirski pacijent

Hronika nerazjašnjenog trovanja ruskog opozicionara, blogera i kritičara Vladimira Putina Alekseja Navaljnog liči na početak onih kriminalističkih i obaveštajnih serija čija će se dužina trajanja ispostaviti kao obrnuto proporcionalna broju verifikovanih činjenica

Prekršajni sud okruga Južno Medvetkovo u Moskvi 24. avgusta odlučio je da obustavi postupak protiv opozicionara Alekseja Navaljnog, kao i izvršenje naloga o privođenju zbog neodazivanja sudu. Pre toga, sud je od bolnice u Omsku zatražio potvrdu o bolesti Navaljnog, koji je u tom trenutku već četvrti dan bio u komi nakon navodnog trovanja u Sibiru.

Prve vesti da je Navaljni otrovan zapadni mediji su već uveliko dopunjavali podsećanjem na ranije slučajeve trovanja ili ubistava (Skripala novičokom, Litvinjenka polonijumom, Anu Politkovsku kao poklon na Putinov rođendan, itd.). Pomenut je i slučaj iz osamdesetih godina prošlog veka kada je u sobi 480 moskovskog hotela Metropol agent KGB-a piscu Života i neobičnih priključenija soldata Ivana Čonkina Vladimiru Vojnoviču ponudio da zapale po jednu i podmetnuo mu neku halucinogenu drogu. Vojnovič je nakon toga napisao otvoreno pismo Andropovu, a kasnije je ovu epizodu opisao u priči Slučaj No. 34840. "Dojče vele" je čak podsetio i na trovanje Raspućina.

Petar Akopov piše u komentaru "RIA novosti" da je Aleksej Navaljni hospitalizovan na 80. godišnjicu ubistva Lava Trockog (čekićem za led 1940. u Meksiku), te da je to domaćim i stranim poklonicima kulta "Putina – svemoćnog negativca" dovoljan dokaz da je on pokušao da ga otruje – Staljin naših dana, koji ubija svoje protivnike širom sveta. U sličnom maniru se tvrdi i da je Navaljni, najstrašniji neprijatelj vlasti i budući predsednik Rusije, otrovan po nalogu Kremlja...

U Rusiji su se tih asocijacija donekle držali opozicioni mediji kao što su "Novaja gazeta", "Nezavisne novine", pa donekle i znatno uzdržaniji petrogradski "Komersant".


PRAĆEN U STOPU

S druge strane, REN TV, tabloid "Moskovski komsomolac" i provladina "Izvestija" objavljivali su, očito sa osloncem na isti izvor, identične dosije koji su sugerisali da je Navaljni tamo u Sibiru kombinovao rad sa zabavom, ali su govorili i o tome da je put u Sibir Alekseja Navaljnog detaljno opserviran posle trovanja, ali očito i pre.

U okviru radnog putovanja, Navaljni i njegov tim odleteli su u Novosibirsk 14. avgusta i sastanak sa drugovima održali u hotelu Park In Radisson Novosibirsk.

U lokalnom baru Beerman, u Hiltonovom hotelu Double Tree u Novisibirsku, 15. avgusta proslavljali su rođendan jednog od zaposlenih u Fondaciji za borbu protiv korupcije (FBK, koja je zbog primanja novca iz inostranstva proglašena za "stranog agenta", a koja je, prema pisanju ruskih provladinih medij,a u toku leta bila pred bankrotom i likvidacijom).

Dan kasnije, 16. avgusta, Navaljni se vratio u Radisson i potom napustio Novosibirsk u pratnji tri osobe u dva automobila sa novosibirskim tablicama (jedan od njih je bio minibus).

Čitava turneja opozicionara bila je, kažu, konspirativna, pa čak ni "federalci" nisu znali za njegove buduće planove. Zbog toga je uspostavljen prikriveni nadzor kretanja njegovih automobila koje su pratili policajci prerušeni u civile iz Kermerova i Tomska, u koji je Navaljni stigao 18. avgusta oko 18.00 sati. Na ulazu u grad dočekale su ga lokalne pristalice. Prijavili su se u hotelu Xsander sa četiri zvezdice, u kome su, kaže se u tom dosijeu, iznajmili porodični apatman za četiri osobe, a 18. avgusta su, navodno, bili toliko bučni da ih je hotelsko osoblje ukorilo.

Kako napominju sagovornici "Moskovskog komsomolca", opozicionar se u gradu ponašao krajnje oprezno: ni jednom nije "blistao" pred kamerama, nije koristio svoju kreditnu karticu. U šetnji su ih pratile lokalna aktivistkinja Ksenija Fadejeva i njeni saradnici. Na snimcima bezbednosnih kamera i na javnim mestima službenici policije nisu uočili nepotrebne ili sumnjive kontakte koji bi mogli biti povezani sa trovanjem. Navaljni se susreo i sa dvojicom lokalnih kandidata za predstojeće izbore za gradsko veće, koji otvoreno podržavaju njegove ideje.

Poslednjeg dana boravka u Tomsku, 19. avgusta, Navaljni je zajedno sa Kirom Jarmiš, Iljom Pahomovim i dvojicom predstavnika svog sedišta u tom gradu proveo oko pet sati u iznajmljenom stanu. Oko pola pet Pahomov je kupio nekoliko boca alkohola u obližnjoj prodavnici. Naručili su suši iz japanskog restorana.

Nakon obroka otišli su u banju (ruska sauna) u selu Kaftančikovo udaljeno 25 kilometara. Neki izvori su tvrdili da je društvo Navaljnog tamo bilo na gozbi i pilo samogon, dok drugi insistiraju na tome da je Navaljni nakratko posetio kuću svog prijatelja u tom selu i da su se samo kupali u reci Tom, jer Navaljni ima običaj da se okupa u reci u svakom gradu u koji dođe ako je to ikako moguće.


SUKOB SA LOKALNIM MOĆNICIMA

Na svim mestima gde je boravio Navaljni uzimani su razni uzorci (čak i uzorci vazduha), u kući u selu Kaftančikovo, tzv. sigurnoj kući, i u svim sobama u hotelu. "Moskovski komsomolac" piše da su bezbednjaci uspeli da utvrde u kojim su sve prodavnicama i ustanovama Navaljni ili njegovi saradnici bili. Na osnovu transakcija na karticama zna se da je kupovao u mreži prodavnica alkohola Vinograd, ali je policija na osnovu fiskalnih odsečaka zaključila da su "Navalinijevi" tamo kupovali samo sokove i vodu. Bezbednjaci nisu utvrdili ni da je Navaljni sam kupio bilo kakvu hemijsku supstancu ili posetio apoteke, a nije ni bilo ko iz njegovog okruženja.

Ne bi se reklo da je to detaljno nagledanje usledilo samo zbog trovanja ili, na primer, zbog toga što je Navaljnom bilo zabranjeno da napusti Moskvu do suđenja za klevetu veterana Velikog otadžbinskog rata 1945. koji je sa 15 godina postao partizan Ignata Artjomenka, koga je nazvao "izdajnikom", "laikom", "sramotom za zemlju", koji možda i nije pravi veteran već je "prerušen", nakon što je ovaj s drugim javnim ličnostima čitao preambulu novog ustava Ruske federacije u jednom promotivnom video-klipu TV RT.

Svrha Navaljnijevog putovanja u Sibir je, prema pisanju ruskojezičnog sajta "Meduza" registrovanog u Litvaniji, bila podrška nezavisnim kandidatima na jesenjim izborima 13. septembra u Tomsku i Novosibirsku, kao i prikupljanje informacija za novu istragu o poslanicima iz Jedinstvene Rusije u oba regiona. Izbori su, navodno, važni za guvernera Sergeja Žvačkina, za koga politički analitičar Konstantin Kalačev kaže da nije baš popularan.

Neposredno pre trovanja Navaljni je sa lokalnim saradnicima iz Fonda za borbu protiv korupcije iz drona snimao imanja lokalne elite i kuću guvernera Žvačkina, koga su optuživali da koristi državni helikopter i u lične svrhe. FBK je 2016. godine govorio o ilegalnoj privatizaciji, ograđivanju i izgradnji brane na poluostrvu i ostrvu pored obale Novosibirske akumulacije i izgradnji "zatvorenog elitnog sela". Nakon objavljivanja podataka FBK-a, tužilaštvo je podnelo prijavu protiv graditelja za povraćaj zemljišta, a Navaljni je, navodno, reagovao vrlo uvredljivo na Žvačkinovu skandaloznu pretnju onima koji "umazaju vladu blatom" i šire "lažiranje" koronavirusa na Internetu i pretnju da "država zna njihova imena i adrese..."


KOBNI ČAJ I TRANSPORT U BERLIN

Navaljni se kasno uveče 19. avgusta vratio u hotel gde, prema tvrdnji njegove portparolke Kire Jarmiš, ujutru 20. avgusta ništa nije jeo ni pio osim šolje čaja. Telegram-kanal Life Shot je objavio navodne snimke sa sigurnosnih kamera koje pokazuju da je čaj sa šanka doneo jedan od Navaljnijevih pomoćnika Ilja Pahomov. Za koga je uzeo čaj, konobar nije tačno znao.

Ukrcavanje na let Tomsk–Moskva prošlo je 20. avgusta bez ikakvih komplikacija. U avionu se Navaljni osećao loše, otišao je u toalet, a ubrzo su putnici odatle čuli njegove vriske. Avion je prinudno sleteo u Omsku, gde je hitno hospitalizovan. Lekari u Omsku taj period opisuju kao 36 sati pakla tokom kojih su, tvrde, Navaljnom spasli život, a da im niko na tome nije zahvalio.

Navaljnijeva supruga Julija odletela je u Omsk u pratnji Navaljnijevog lekara, oftalmologa po struci Anastasije Vasiljeve. Dok su opozicionari tvrdili kako lekari namerno zadržavaju Navaljnija u bolnici da bi otrovne supstance isparile, lekari iz Omska su jednoj nemačkoj klinici ponudili svoje analize i uzorke briseva, telesnih tekućina i mokraće na kojima su rađene analize u dve laboratorije.

U petak 21. avgusta na aerodrom u Omsk stigao je specijalni avion iz Nemačke. Navaljnijeva supruga tražila je da Putin dozvoli transport. Na pozive iz Berlina, iz Kremlja odgovaraju da oni nisu lekari. Prema rečima lekara, Navaljijevi prijatelji su oko devet sati pre podne pozvali policiju, a kasnije su se žalili što je klinika puna policije.

Lekari u Omsku su najpre odbijali da dozvole transport pacijenta u komi, a onda su pristali ali uz skidanje odgovornosti sa sebe i uz mnogima nejasnu dijagnozu koja govori o metaboličkim poremećajima i dijabetičkoj komi. Neki marginalni mediji su tu dijagnozu čak prevodili kao "alkoholnu encefalopatiju".

Inicijativu za transport Navaljnog iz Omska u Berlin pokrenula je organizacija Cinema for Peace. Prema ruskim medijima troškove transporta Navaljnog u Berlin snosio je sin ruskog biznismena Borisa Zimina, osnivača kompanije Vimpel-komunikacije. Oko 17 časova u petak 21. avgusta iz Moskve stižu potrebne dozvole za poletanje, ali tada, po njihovim rečima, videvši da je pacijent u komi, u stanju lošem ali stabilnom, nemačka posada odlaže poletanje za Berlin zbog obaveznog odmora pilota između dva leta. U subotu avion sleće na berlinski Tempelhof umesto na Šenenfeld, kako je bilo najavljeno. Plan je, navodno, promenjen iz bezbednosnih razloga, a, čini se, i zbog političke parade i naglašavanja da Navaljni ima status gosta nemačke kancelarke.

Prevezli su ga uz policijsko obezbeđenje u specijalnoj komori u Univerzitetsku kliniku Charité u Berlinu, jednu od najvećih univerzitetskih bolnica u Evropi, koja je vezana za Univerzitet Humbolt i Slobodni univerzitet Berlin. To je ugledna klinika sa tradicijom dužom od 300 godina (osnovana 1710), sa stotinak različitih odeljenja i instituta, sa 15.500 osoblja i sa ukupnim godišnjim prometom od dve milijarde evra. U toj klinici je radilo više od polovine svih nemačkih dobitnika Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu, uključujući Emila fon Beringa, Roberta Koha i Pola Erliha.

foto: apNA UDARU VLASTI: Navaljni sa ženom, ćerkom i sinom;...


MISTERIOZAN OTROV

Ruska štampa piše da su se u njoj lečili Boris Jeljcin, Mihail Gorbačov, Edvard Ševardnadze, Angela Merkel i Julija Timošenko, a 2018. godine nakon sličnog slučaja trovanja i izdavač internet platforme Mediazone (koju su osnovale dve pripadnice grupe Pussy Riot) Petar Verzilov, učesnik mnogih protestnih akcija, uključujući onu na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2018. kada je istrčao na teren u milicijskoj uniformi. Ta bolnica je u ponedeljak 24. avgusta saopštila da njeni klinički nalazi ukazuju na trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze. Videlo se da televizijskim novinarima izraz "inhibitori holinesteraze" nije bio jasan, a ni važan. Samo reč trovanje.

Holinesteraza je enzim koji razlaže acetilholin pri prenosu nervnih impulsa. Molekularni biolog Irina Jakutenko je objašnjavala za petrogradski "Komersant" da je acetilholin jedan od najvažnijih neurotransmitera i da deluje u mozgu, gastrointestinalnom traktu i neuromuskularnom sistemu. Ali ako se ne razloži i nagomila se previše, onda rad mozga može biti poremećen, može doći do paralize, osoba čak može prestati i da diše.

Nemačka klinika saopštava da je dejstvo otrova – inhibicija holinesteraze u telu – potvrđeno višestrukim testovima u nezavisnim laboratorijama. Kao rezultat ove dijagnoze, pacijent se sada leči antidotom atropinom. Specifičnu supstancu koja inhibira (zadržava, usporava ili onemogućuje) holinestrazu nemačka klinika nije utvrdila, saopštavajući da je započet niz sveobuhvatnih ispitivanja. Lekari berlinske bolnice ne isključuju mogućnosti dugoročnih negativnih efekata po zdravlje Alekseja Navaljnog, naročito onih koji utiču na nervni sistem.

foto: ap...u pritvoru


ODGOVOR IZ OMSKA

Šef Odeljenja za anesteziologiju i reanimaciju broj 1 peterburške klinike visoke medicinske tehnologije Pirogovski centar Boris Teplih, koji je leteo iz Moskve u Omsk da leči Navaljnog, za "RIA novosti" je izjavio da u saopštenju kolega iz berlinske klinike Charité ništa novo nije rečeno, da oni govore o kliničkim podacima, a ne o samoj supstanci, da su ruski lekari takođe razmotrili verziju o trovanju, ali da potvrda nije laboratorijski pronađena, kao što je u ovom trenutku ni u Berlinu nisu otkrili.

On je objasnio je da se inhibitori holinesteraze u malim dozama koriste kao lekovi, između ostalog i protiv Alchajmerove bolesti, ali u velikim dozama postaju smrtonosni otrov. Inhibitor holinesteraze, samo slabiji, može biti i lek fosfakol koji se koristi u očnoj praksi, kao i lek proserin, koji u velikoj dozi može biti otrovan.

Ranije je Anatolij Kaliničenko, zamenik glavnog lekara Bolnice za hitne slučajeve Omsk br. 1 (BSMP-1), govoreći na konferenciji za štampu, rekao da je dijagnoza "trovanja" bila jedna od prvih koju su lekari razmatrali kada je Navaljni dovezen u bolnicu. Izgleda da su lekari u Omsku sumnjali u trovanje nekim od organofosfata, koji su osnova mnogih insekticida, herbicida i nervnih agenasa.

"Dijagnoza o trovanju ostala je na snazi do kraja dana kada smo, ako ne grešim, oko ponoći dobili konačan odgovor iz dve laboratorije – iz Tomska i iz Moskve – da nisu identifikovane hemijske i toksične supstance koje bi se mogle smatrati otrovima ili deluju kao otrov. Oksibutirati, barbiturati, strihnin, konvulzivni ili sintetički otrovi nisu pronađeni. Alkohol i kofein pronađeni su u urinu. Pored toga, supstanca 2-etilheksil-difenil-fosfat pronađena je na odeći i na rukama Alekseja Navaljnog", izjavio je Kaliničenko. Ruski mediji pišu da je ta supstanca netoksična i da se koristi za proizvodnju polimera.

Glavni toksikolog regiona Omsk i sibirskog federalnog okruga Aleksandar Sabojev je u sličnom tonu saopštio kako je sprovedeno istraživanje na širokom spektru psihodileptika, opojnih sintetičkih supstanci, uključujući inhibitore holinesteraze, ali da je rezultat bio negativan. Prema rečima Kaliničenka, nakon toga je napuštena dijagnoza trovanja i nastavljeni su lečenje i pretraga u drugom pravcu.

Šef Odeljenja za biohemiju Državne medicinske akademije Sankt Peterburga "I. I. Mečnikov" Vladimir Dadali u intervjuu za RT je primetio da inhibitori holinesteraze mogu biti i otrovne materije, na primer sarin, ali da "nakon takvih trovanja više nema razgovora". Omski lekari su rekli da su i oni Alekseju Navaljnom davali atropin za svaki slučaj, a "šalili su se zbog novičoka". Kreator "novičoka" Vladimir Ugljev veruje da u ovom slučaju upotreba tog otrova nije verovatna. Omski lekari su rekli i da takve supstance nisu pronašli u njegovom telu. I upotreba atropina, koji nije antidot za novičok, ukazuje na to, rekao je ruskoj službi Bi-Bi-Sija.

foto: apU KOMI: Transport Navaljnog u bolnicu u Berlinu


TROVANJE ILI PRAZNA BUKA

Pre nego što je stigla dijagnoza nemačke klinike, komentator "RIA novosti" Petar Akopov je pod naslovom "Zašto nas uveravaju da je Navaljni otrovan" odražavao očekivanje Moskve da u Berlinu neće izgovoriti reč trovanje: "Niko ga nije otrovao – ni vlasti (čak je i banalno podsećati ih da imaju mnogo više problema sa njim mrtvim nego sa živim), pa čak ni zapadni prijatelji koji vole da čine ‘svete žrtve’."

Navaljnog je, piše Akopov, u izvesnom smislu, iskustvo vlastitog neispunjenja odvelo u bolnicu. Zdravlje nije izdržalo, ni živci. Već deset godina on je u centru pažnje – ne samo javnosti, već i specijalnih službi raznih država, uključujući, naravno, domaće. Stalno putuje u inostranstvo, periodično završava u istražnom pritvoru. Već su postojale sumnje da je trovan (pljusnuli su mu zelenu farbu u lice i oštetili oči).

Akopov smatra da je odavno je prošao vrhunac popularnosti i aktivnosti Navaljnog, koji je za neke idol i "snop svetlosti u mračnom kraljevstvu", za druge (pa i za samog autora) – provokator i potencijalni novi Jeljcin (u borbi protiv privilegija partijske nomenklature, on je "slučajno" uništio zemlju) . "Pao je 2011–2012, u vreme Bаlotne, naše neuspele ‘revolucije u boji’." (U ruskim medijima tako su nazivane demonstracije u ulici Balotnoj /močvarnoj/, a tako nazivaju i tzv. nesistemsku opoziciju koju zapadni mediji tretiraju kao jedinu u Rusiji, uz praktično potpuno ignorisanje KP FR Zjuganova i LDP Žirinovskog.)

Nemačka kancelarka Angela Merkel i nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas su u zajedničkom saopštenju istakli da Moskva mora da sprovede detaljnu i transparentnu istragu, razjasni detalje, pronađe i procesuira odgovorne za trovanje opozicionog političara, koji igra "istaknutu ulogu" u ruskoj političkoj areni. Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borel je rekao da bi Rusija trebalo odmah da započne otvorenu istragu slučaja Alekseja Navaljnog.

"Ne razumemo zašto naše nemačke kolege toliko žure sa korišćenjem reči trovanje. Ova verzija bila je među prvima koju su razmatrali naši lekari, ali, ponavljam, supstanca još nije utvrđena. I naši lekari i Nemci koriste apsolutno istu medicinsku analitiku, ali zaključci su različiti ", rekao je Putinov sekretar za medije Peskov, koji je izjave o navodnoj umešanosti u trovanje Alekseja Navaljnog nazvao "praznom bukom" kojom se Kremlj neće baviti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST