fotografije: marija janković
CRVENA PLANETA: Dragana Mirić u svom dvorištu pored smederevske Železare...

Na licu mesta – Smederevo >

Život prekriven crvenim prahom

"Odavno više ne pijemo kafu napolju, niti prostiremo veš, a muž, taksista, auto pere kiselinom", kaže za "Vreme" Dragana Mirić čija se kuća nalazi tik do Smederevske železare. "Okrečili smo fasadu u crveno, da se manje sekiramo, jer ionako sve pocrveni"

"Baba, nećemo kod tebe da dolazimo, prljavo je i ne daš nam da se igramo napolju", kažu mi unučići Dragane Mirić. Ona ima 54 godine i zajedno sa suprugom živi u selu Radinac, šest kilometara udaljenom od Smedereva, tik do Železare. Dimnjaci, džinovske hale, cevi kao creva aždaje koja neprestano hukti... Hiljade kvadratnih hektara postrojenja su na nekoliko desetina metara od njihove kuće. Kao i pruga.

Crveni prah prekriva sve. Redovno. Neprestano. Već godinama. Nekad je i kiša crvena. Lišće uredno gajenog cveća u dvorištu, loza koja herojski opstaje, cipele pred pragom, ograde koje su nekad bile prefarbane u sivo, roletne, oluci, pa čak i dlaka pasa koji jedini koriste dvorište – sve je crvenkasto...

"Odavno više ne pijemo kafu napolju, niti prostiremo veš, a muž, taksista, auto pere kiselinom", priča Dragana, dok loži prvu jesenju vatru u smederevcu. Uprkos svemu, nasmejana je. "Okrečili smo fasadu u crveno, da se manje sekiramo, jer ionako sve pocrveni."

Kada je pobegla iz porodične kuće obližnjeg mesta, jer su roditelji bili protiv njenog venčanja, suprug i ona doselili su se u tu kuću. To je bilo 1987. godine.

"Ispred svake kuće u našoj ulici bila su po dva velika oraha." Tad je Železaru vodilo Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko industrijsko društvo, ­SARTID, to jest država, koja je nacionalizovala fabriku izgrađenu na proleće 1921. godine. "Imali smo tunel zelenila. Jednom, 90-ih, došli su iz opštine i sve posekli", seća se.

foto: marija janković...i dnevni "uzorak" prašine sa simsa

Od pre nekoliko meseci, crn, mastan prah pada iz oblaka pepela i prašine. Nekad izgleda kao šljokice, a zapravo su to čelični opiljci.

"Oseti se sumpor, miris pokvarenih jaja, a noću je tri puta gore. Ustajem u 4.30 ujutro, sve se trese, tad se radi punom parom", priča nam Dragana. Ona je glavna kuvarica u vrtiću i nije se žalila nijednoj instituciji niti Železari. Ne zna kome bi. "Samo kad bi ugradili filtere", kaže sa nadom.

Ko je odgovoran? Da li i u kojoj meri ovo aero-zagađenje utiče na zdravlje građana? Koliko su posledično zagađeni usevi, zemlja, voda? Koje mere mogu i treba da preduzmu nadležne institucije i rukovodstvo Železare koja je u rukama kineske kompanije HBIS Group Serbia Iron & steel? Koje informacije je država uopšte podelila sa stanovništvom? Kakvo je raspoloženje građana? Fatalističko, jer Železara zapošljava 5000 ljudi, i živi u strahu da se ne zatvori, pa zato trpe? I dokle? Ili se pak pojedinci udružuju i preuzimaju odgovornost za svoje živote i bore se za pravo na relativno čist vazduh i uživanje u svojoj privatnoj svojini? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo se truditi da odgovorimo u sledećim brojevima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST