fotografije: vlada veličković
ZASLUŽENA NAGRADA: Novosadski volonteri...

Novi Sad – Evropska prestonica kulture >

Više od plate

Oktobarska nagrada Novog Sada Volonterskom servisu tog grada znači uzdarje za njihovu požrtvovanost, solidarnost, nesebičnost koje svakodnevno pružaju sugrađanima

Nastao inicijativom dve Evropske prestonice – mladih i kulture u septembru 2017, Novosadski volonterski servis (NVS) od tada je podržao više od 145 aktivnosti tokom priprema Novog Sada za ove značajne titule, ali i akcija koje su usmerene na sport, zdravlje, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine. U ovoj godini, volonteri su pokazali izuzetnu spremnost, odgovornost i solidarnost u borbi sa pandemijom korona virusa. Krajem prošlog meseca, nagrađeni su Oktobarskom nagradom Novog Sada.

foto: vlada veličković...Vojislav Prkosovački,...

"Oktobarska nagrada svih volontera i volonterki Novog Sada je važna potvrda zalaganja i energije uloženih u podršku lokalnoj zajednici. Nagrada je uzdizanje vrednosti koje volonteri sa sobom nose i nesebično dele, kao što su solidarnost, humanost, zalaganje za mir, tolerancija, rušenje predrasuda i stereotipa, ravnopravnost i demokratija", rekao je koordinator Novosadskog volonterskog servisa Vojislav Prkosovački. Objašnjava i da su odmah nakon proglašenja vanrednog stanja "imali veoma veliki broj novoregistrovanih volontera, pa smo tako bazu povećali za skoro 400 novih volontera i volonterki. Volonteri su bili angažovani za nabavku hrane, lekova i namirnica za sugrađane starije od 65 godina, u saradnji sa Crvenim krstom, učestvovali su u postavljanju privremene kovid bolnice na Novosadskom sajmu, u saradnji sa Vojskom Srbije, te u podeli pomoći za najsiromašnije i pakovanju više od 20.000 paketa za penzionere Novog Sada. Ostvareno je 3820 volonterskih sati, angažovano 667 volontera i volonterki. Brojevi su važni za ovakve retrospektive i prikaz urađenog, ali je mnogo važniji ostvareni kvalitet rada sa volonterima", ističe Prkosovački.

Ne postoji jasno pravilo ko će se opredeliti za volonterski angažman. Neko se aktivira zbog mogućnosti da bolje upozna grad, neko je tu da bi proširio krug prijatelja, velika grupa ispunjava osećaj korisnosti, neko je jasan u tome da želi da svojim angažmanom podrži svoj grad. Za aktivnosti se javljaju seniori koji su davno završili svoj profesionalni životni vek, mladi koji tek sada ulaze u društvene tokove, angažovani su doktori nauka, lekari, novinari i ljudi drugih profesija. broj volontera u bazi pokazuje da Novosađani imaju solidarnu i humanu notu i da je kroz volontiranje rado praktikuju.

foto: vlada veličković / za uvećanu sliku desni klik pa »view image«...Milan Dudić...

Najstariji član Novosadskog volonterskog servisa Milan Dudić ima 83 godine. "Čim je objavljena epidemija, prijavio sam se da dam svoj doprinos, ali mi stariji od 65 godina nismo mogli da učestvujemo u volontiranju jer smo rizična grupa. Dobio sam preporuku da mogu da šijem maske za jednu krojačku radnju. To sam radio dok je bilo potrebe za maskama. Kada sam prestao da radim za tu radionicu, sašio sam 50 maski od svog materijala i donirao ih Gerontološkom centru Novi Sad. Posle sam nastavio da šijem maske i platnene ceger-torbe. Sašio sam oko 40 maski i torbi i podelio rodbini, komšinicama i drugaricama. Angažujući se šivenjem, nisam osetio da sam zatvoren i pričinjavalo mi je zadovoljstvo što ću nekom darivati u to vreme tako tražene maske i obradovati ih torbama za pazar", priča deda Mića, kako ga od milja zovu u NVS-u i koji je u ime volontera primio Oktobarsku nagradu. "Nemam tačnu evidenciju o učešću u volonterskim akcijama, ali imam 19 volonterskih akreditacija sa različitih događaja. Ponosan sam što imam unikatnu akreditaciju, urađenu samo za preuzimanje Oktobarske nagrade", priča Dudić.

foto: vlada veličković / za uvećanu sliku desni klik pa »view image«...i Barbara Divljak

Volonteri stiču različite veštine i znanja, nova poznanstva, bivaju na različitim mestima koja možda do sada nisu upoznali, a najvažnije je iskustvo koje ne može da se stekne na drugim mestima i drugim metodama. Povezujući volontere sa organizatorima volonterskih aktivnosti, grad dobija drugačiji oblik i širinu. Poseban je osećaj u jednom danu proći kroz lavirinte Srpskog narodnog pozorišta, sedeti u svečanom salonu Galerije Matice srpske, a već sledeći dan biti zajedno na Svetskom prvenstvu u mauntinbordingu ili na humanitarnom koncertu u svom kvartu. Tu raznolikost iskustava i znanja ističe i osamnaestogodišnja Barbara Divljak, koja je među najmlađim volonterima i iza sebe ima oko 30 akcija na kojima je učestvovala. Priča da joj je "najzanimljivije bilo prošle godine na OPENS Distriktu. Tada sam se prvi put susrela sa događajem takvog tipa u Srbiji. Jedno od najlepših volonterskih iskustava je bio koncert Zagrebačke filharmonije na otvorenom, u okviru prošlogodišnjeg Kaleidoskopa kulture. Na velikom platnu prikazivani su nemi filmovi Čarlija Čaplina, dok je orkestar svirao muziku napisanu za njegove filmove. Bilo je to jedno zaista magično iskustvo. Skoro svaki put kada sam nekome rekla da volontiram, govorili su mi kako je to bezveze jer ne zarađujem. Tačno je da volonteri nisu plaćeni za svoj rad i ne dobijaju platu, ali dobijaju mnogo više. Lepota volontiranja je u tome što nijedan događaj nije potpuno isti. Svaki put nastaje novi tim volontera koji zajedno čine svet boljim", kaže Barbara Divljak.

Volonterske aktivnosti vezane samo za programe Fondacije Novi Sad 2021. – Evropske prestonice kulture su brojne. Programske paltforme Kaleidoskop i Doček, na primer, okupljaju volontere kao podršku u informisanju posetilaca, aktivnosti oko produkcije, protokola, anketiranja učesnika i posetilaca, kao i u direktnom radu sa izvođačima i produkcijom.

Početkom godine, sa kolegama i koleginicama koordinatorima volonterskih programa iz 18 evropskih prestonica kulture, pokrenuta je neformalna mreža koja Novosadskom volonterskom servisu daje važnu međunarodnu dimenziju. U tom pravcu, 5. decembra biće obeležen i Međunarodni dan volontera, simbolično, onlajn volonterskom prezentacijom Novog Sada kroz projekat "Discover my city".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST