foto: dragoljub zamurović
foto: dragoljub zamurović

Fotografija >

Dokumentarna umetnost

Festival Vizualizator, pokušaj da se skrene pažnja na najproduktivniju vrstu umetnosti

Zahvaljujući istrajnosti organizatora, međunarodni Festival fotografije Vizualizator održava se i ove, pandemijske godine. Otvoren je juče, i do 5. decembra na nekoliko lokacija u Beogradu biće realizovano deset izložbi, pet onlajn radionica, prezentacija portfolija i, prvi put, završna onlajn internacionalna konferencija. Vizualizator je prvi festival fotografije u Srbiji, osnovan je pre osam godina s ciljem da izlaganjem profesionalne fotografije poveže publiku sa fotografskom zajednicom i približi joj fotografiju kao medij.

Ovogodišnji festival obeležava dokumentarna fotografija, ona koja je pokrivena okom fotografa različitih stilova, a koji ozbiljno promišljaju i istražuju teme kojima se dugoročno bave. Dela ovogodišnjih učesnika, vrhunskih autora, pokazuju šta je to profesionalna fotografija danas, koji je njen fokus istraživanja, kao i da uprkos globalnoj uniformnosti, postoji raznovrsnost fotografskih stilova i interpretacija tema.

foto: stefano de luigi / za uvećanu sliku desni klik pa »view image«foto: stefano de luigi

Upravo jedna od takvih izložbi otvorila je ovogodišnji festival u UK "Stari grad", rekapitulacijom fotografskog rada i toka umetničkog sazrevanja Stefana de Luiđija. Fotografsku karijeru je počeo radeći za Luvr, osvojio je četiri puta World Press Photo nagrade, Eugene Smith stipendiju, Getty priznanje za editorijalnu fotografiju, Days Japan međunarodnu nagradu za foto-novinarstvo i Syngenta nagradu za fotografiju, sarađuje sa vodećim svetskim publikacijama i do sada je izlagao u svim najvećim svetskim gradovima. Okosnica njegove beogradske izložbe biće četiri kapitalna projekta, uobličavana tokom više godina i finalizovana u vidu četiri foto-knjige: Pornoland, Blanco, iDyssey i Babel.

foto: mads grevefoto: mads greve

Mads Greve, danski profesor foto-novinarstva, saradnik nekih od najprestižnijih danskih i svetskih časopisa i nagrađivani autor dve foto-knjige, predstavlja se dokumentarnim projektom Blind Date koji čini svojevrsnu kolekciju ličnih trenutaka autora, momenata u kojima mu je sve delovalo beznadežno i izgubljeno. Sintagma blind date je zapravo metafora za neizvesnu budućnost koja dolazi, a koja u sebi nosi neslućene mogućnosti i susrete.

Ostali učesnici festivala su holandska režiserka i fotografkinja Tara Fallaux, Foto savez Srbije, srpski fotograf Dragoljub Zamurović, austrijski fotograf Rudolf Strobl, član Reflektor kolektiva, norveško-alžirska umetnica Linda Bournane Engelberth, režiser dokumentarnih filmova, pisac i fotograf Koen Suidgeest, austrijski umetnički menadžer Tomas Licek i belgijski Foto-festival PELT.

U okviru festivala, 21. novembra u Galeriji Progres, biće predstavljeni i radovi sa ovogodišnjeg nacionalnog konkursa za najbolje fotografije u domaćim medijima – Press Photo Srbija 2020, a koji će prikazati savremeni trenutak i okolnosti koje su nas pratile prošle i ove godine. Pandemija je tema izložbe "COVID – između javnog i privatnog". Ova izložba, kao i Press Photo Srbija, rezultat je konkursa za fotografe na nacionalnom nivou.

I ovaj, kao i prethodni Vizualizatori, jeste pokušaj da se javnosti skrene pažnja na poziciju fotografije u Srbiji i da se ponude mogućnosti za njen bolji status. Na primer, malo je poznato da je produkcija fotografije u Srbiji veoma razvijena. Pa ipak, fotografija retko i teško dolazi do galerija, samostalne izložbe su sporadične, kustosi i kritičari nisu specijalizovani za fotografiju, mediji nisu dovoljno zainteresovani, jedan od ključnih problema je nedostatak edukacije za profesionalne fotografe kako bi se uskladili sa savremenom svetskom praksom, art book – svojevrsni visoki dizajn i produkcija fotografskih knjiga kod nas nisu zaživeli. Zaključak je da je naša fotografska scena, uprkos svojoj produktivnosti, nedovoljno razvijena. Vizualizator je pokazatelj kako bi sve trebalo i moglo da izgleda.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST