foto: tanjug ap photo
PAD ENTUZIJAZMA: Tramp na putu ka golf terenu

SAD – Primopredaja vlasti >

Trampov postizborni šou

Ma koliko ludovao na Tviteru, primetan je pad entuzijazma sa kojim Donald Tramp viče da je pokraden. Očekuje se mirna primopredaja vlasti, ali će teorije zavere o "levičarskoj zaveri" ostati da lebde nad američkim društvom. Negde tu se spominje i Srbija

Za "Vreme" iz Majamija

Trampov postizborni šou polako se bliži kraju. Sve je manje učesnika na pozornici, osipa se publika u sali, a i glavni akter igra ulogu pobednika predsedničkih izbora sa sve manje entuzijazma.

Naravno da na putu do svog omiljenog terena za golf u Virdžiniji nije propustio da u vašingtonskoj Aveniji Pensilvanija pozdravi hiljade svojih pristalica, među kojima su bili i ekstremisti iz Proud Boys-a sa pancirima, ali su i oni kroz prozor blindiranog automobila mogli da vide umorno lice svog omiljenog predsednika. Na kraju se i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen usudio da prizna ono što je svima jasno: Džozef Bajden će biti novi predsednik SAD.


POMIRENI SA "KRAĐOM"

Ukoliko ste pre izbora imali prilike da razgovarate sa nekim od vatrenih pristalica Donalda Trampa u velikim gradovima poput Njujorka, a to često nisu nikakvi desničari, rasisti ili jurodive pojave, mogli ste još tada da čujete kako je Trampova jedina šansa da pobedi na izborima sa ubedljivom razlikom. Na sudske procese koje je on još tada najavljivao, oni su samo odmahivali rukom, odgovarajući da establišment koji predstavlja Bajden ima mnogo veću moć i bolje advokate.

Uz obavezno isticanje da oni istinski vole svoju zemlju, za koju misle da je jedini pravi nastavljač Zapadne civilizacije, mogli ste da primetite istinsku netrpeljivost prema onome što nazivaju "levičarskom ideologijom". Kada su počeli da pristižu prvi izborni rezultati, bilo im je sve jasno. Otišli su vidno razočarani da popiju nešto u nekom od svojih barova gde nikada nećete sresti turiste, uz gorku konstataciju da su izbori pokradeni. Tu bi obično bio kraj svake dalje diskusije.


PRIČE ZA ŠANKOM

Nemalom broju Amerikanaca potpuno je strana bilo kakva forma razgovora radi razgovora, neobavezno ćaskanje široko rasprostranjeno u Evropi, čak i kada je reč o upravo završenim predsedničkim izborima koji zaokupljaju čitav svet. Ukoliko zapitkujete previše, lako možete da ostavite utisak kako niste baš previše inteligentni, s obzirom da pitate ono što i sami možete da vidite.

Još gore je ako započinjete razgovor pitanjima o izbornim činjenicama, jer će onda sigurno zaključiti da ste priglupi ili, što bi za vas bilo nešto malo bolje, da niste baš ovladali upotrebom Gugla preko koga lako možete da nađete sve to što vas zanima. Razgovor je najčešće razmena informacija ukoliko govorite o onome što bi moglo da bude u budućnosti, ili, što je još gore, o onome što je moglo da bude u prošlosti. Vaš sagovornik će se verovatno okrenuti na drugu stranu i potražiti nekoga sa kim može ljudski da popriča o novim serijama, gnjavaži zbog čekanja u redu zbog smanjenog broja mesta u omiljenim restoranima; ili nemogućnosti da se zbog maske na licu normalno razgovara sa barmenom, jer dosta Amerikanaca za šankom nalazi ogromno zadovoljstvo u beskrajnom razmatranju da li je u koktelima trebalo da bude kap više tamnog ruma, za nijansu manje ukusa curacaoa ili ipak da se intenzivnije oseti limeta.

Morate i dobro da povedete računa o izboru vina za poklon kada idete u goste nekome kod koga se slavi ili tuguje zbog ishoda izbora. Usputno kupovanje nečega u obližnjoj prodavnici može vas lako dovesti u nepriliku pred strogim sudom telefonskih aplikacija sa recenzijama svih svetskih vinskih marki, na koju će domaćin krišom baciti pogled ukoliko mu se u rukama nađe neka nepoznata flaša. Kada to naučite i savladate, otvorena su vam sva vrata za razmatranje postizborne realnosti.

A na tom polju postaje sve očiglednije da je najviše što Tramp i njegove pristalice mogu da dobiju mantra da su izbori "pokradeni" i "namešteni", bez obzira što za to do sada nije ponuđen nijedan validan dokaz. S druge strane, zvanične institucije zadužene za sprovođenje glasanja i bezbednosne agencije tvrde da su ovi izbori bili "najsigurniji u američkoj istoriji", te da nema nikakve potvrde da su glasovi "izbrisani, izgubljeni, menjani ili na bilo koji drugi način dovedeni u pitanje".


SRPSKI SOFTVER ZA TRAMPOV PORAZ

S obzirom da je Tviter aktuelnom predsedniku daleko važniji od zvanične informativne službe Bele kuće, Tramp je na svojoj omiljenoj društvenoj mreži prvi put smogao snage da napiše da je Bajden pobedio. Naravno, da ne bi izneverio samog sebe i one koji mu i dalje veruju, odmah nakon toga je dodao da su "izbori bili namešteni", da "nije omogućen pristup posmatračima i onima koji bi nadgledali izbore", te da je glasove brojala "privatna kompanija koja je u vlasništvu radikalnih levičara", aludirajući na kanadski Dominion Voting Systems koja proizvodi mašine i softver za glasanje. Tramp je tvrdio kako je "izbrisano 2,7 miliona njegovih glasova" i da je samo u Pensilvaniji 221.000 njegovih listića prebačeno Bajdenu.

Da ne bi slučajno nešto prošlo bez nas, pobrinuo se konzervativni kanal Newsmax čija je dopisnica iz Bele kuće Emerald Robinson pokušala da skrene pažnju korisnika Tvitera bombastičnim pitanjem: "Možete li da verujete da Dominion nabavlja delove iz Kine, a softver iz Srbije?"

U Agenciji za privredne registre Srbije zaista je registrovano predstavništvo Dominion Voting Systems Corporation sa sedištem u Torontu, koje je osnovano 2005. godine na beogradskoj adresi. Naravno, nakon toga nisu izostale ni kjuanonske (QAnon) teorije zavere o vezama ove firme sa Obamom i Klintonovima, tako da se, uprkos zaklinjanju Trampu na doživotnu vernost, o Srbiji počelo da govori u ovim opskurnim krugovima kao nekome ko je doprineo njegovom krahu.

Naravno, niko od tih koji to tvrde ne misli da je Srbija deo nekakve tajne zavere vladara iz senke protiv Trampa; ona je tu samo iskorišćena kao metafora nesolidnosti proizvoda, rame uz rame sa sve omraženijom Kinom.

Tako su oni koji veruju da je virus kovid 19 napravljen u istim laboratorijama gde je instaliran softver za brisanje Trampovih glasova, i da će epidemija iščeznuti onog trenutka kada se zatvore glasačka mesta, dobili novu inspiraciju.


PROMENA KURSA

Pandemija, međutim, ne posustaje ni nakon što su najvećim delom prebrojani glasački listići. U SAD se nižu novi sumorni rekordi, tako da je u trenutku nastajanja ovog teksta registrovano čak 159.100 novozaraženih u jednom danu, što je višestruko veći broj od onoga koji je zabeležen tokom najtežih dana epidemije početkom proleća.

Stoga je prvo Trampovo indirektno priznanje o Bajdenovoj pobedi, bez obzira na sva "ali" i "ipak", predstavljalo nemali šok za njegove pristalice, bez obzira što je on kasnije nastavio da vrti svoju priču kako je to samo pobeda za medije "koji proizvode lažne vesti" i da on ništa od toga "ne priznaje".

Na sve to tim novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena ne obraća previše pažnje. Njegov budući šef kabineta pozvao je Trampovu administraciju da "promeni kurs i počne da radi na primopredaji vlasti", tražeći da se odobri pristup izveštajima o nacionalnoj bezbednosti i virusu korona, konstatujući hladno kako Trampovo tvitovanje neće promeniti činjenicu da su građani odlučili da Bajden bude novi predsednik. Na to se nadovezao i sam Bajden upozoravajući da bi moglo da umre više ljudi ako ne bude koordinacije između stare i nove administracije zbog nespremnosti aktuelnog predsednika da prihvati ishod izbora.

Bez obzira što Trampov izborni štab i dalje pokušava da ospori rezultate u više saveznih država, i što Uprava za opšte poslove koja bi trebalo da omogući tranziciju vlasti nije priznala Bajdenovu pobedu, stvari teku svojim tokom – približava se decembar kada će savezne države morati da saopšte zvanične izborne rezultate. Izbor novog predsednika SAD verovatno će biti potvrđen istim brojem od 306 elektorskih glasova koje je pre četiri godine dobio i što je nazivao "veličanstvenom pobedom".

Iste činjenice sada imaju drugačije značenje, tako da će, kada ga isprate iz Bele kuće, Donaldu Trampu i njegovim pristalicama preostati jedino priča o pokradenim izborima. Ona će se uklopiti u svet onih koji veruju da je Angela Merkel rođena ćerka Adolfa Hitlera, da je napade u Njujorku organizovala CIA, da je Džordž Soroš master majnd masovnog priliva izbeglica u Evropu, da su demokrate predvodnici mreže pedofila i da se u jednoj tihoj ulici u beogradskoj Profesorskoj koloniji pravi softver za varanje na američkim izborima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST