Ilegalna trgovina četvrtkom u 22.00 na kanalu National Geographic >

Marijana van Zeler u lovu na kraljeve svetske mafije

Poznata novinarka otkriva lanac krijumčarenja američkog oružja meksičkoj narko-mafiji

Istraživačko novinarstvo već dugo se smatra izumrlom disciplinom. Međutim, poznata portugalska novinarka Marijana van Zeler, nagrađena priznanjima Pibodi i Emi u kategoriji dokumentarnog i istraživačkog rada, svojim novim dokumentarnim serijalom "Ilegalna trgovina: Marijana van Zeler" (gledamo četvrtkom od 22.00 na kanalu national geographic) dokazuje da novinara spremnih da rizikuju život zarad istine – i dalje ima. Prevare, makroi, skriveni putevi droge, trgovina ljudima, oružjem i retkim životinjama, falsifikatori novca sa svih meridijana – nema tog "crnog tržišta" koje Van Zelerova nije obradila kroz neku od osam epizoda ovog dokumentarca.

– Najvećim uspehom ove serije smatram to što sam razgovarala sa tim ljudima i preživela – duhovito je prokomentarisala novinarka otkrivši da su za snimanje prve sezone bilo potrebne dve godine napornog terenskog rada, pregovora i vrhunske organizacije.

– Istražujem međunarodno crno tržište duže od 15 godina. Tokom svog rada upoznala sam mnoge ljude sa one strane zakona, stvorila važne veze i kontakte. Oni su mi bili od velike pomoći u pripremi ove serije. Dovesti pred kamere vladare svetskog podzemlja i pokazati gledaocima iz prve ruke kako taj svet funkcioniše, to nije bio nimalo lak zadatak – poručuje Zelerova i otkriva kako ju je jedna od epizoda druge sezone, koja se trenutno snima, dovela i do Srbije. A kojim poslom – saznaćemo uskoro.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST